Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μείωση των αποστάσεων ανά πελάτη ζητά η εστίαση

Ασφαλές το όριο του 1,5 τ.μ. ανά άτομο, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου. Σε ποιες περιπτώσεις εκτιμούν ότι θα πρέπει να επιτρέπονται περισσότερα από 4 άτομα ανά τραπέζι. Οι εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής «κλειδί» για τις αποφάσεις.

Μείωση των αποστάσεων ανά πελάτη ζητά η εστίαση

Τη μείωση του εμβαδού από τα 3 τετραγωνικά μέτρα ανά πελάτη σε 1,5 τ.μ. ζητεί από την κυβέρνηση ο κλάδος της εστίασης, ενόψει της επανεκκίνησης της δραστηριότητάς του. Δραστηριότητα, που, αν και όπως έχει ανακοινωθεί, θα ξεκινήσει από την 1η Ιουνίου, ωστόσο, υπάρχει το ενδεχόμενο να «ενεργοποιηθεί» κάποιες ημέρες νωρίτερα.

Το αίτημα έχει διατυπωθεί από τον κλάδο και συζητεί και η κυβέρνηση, αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από τη γνώμη της επιστημονικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Θα το κρίνει η εξέλιξη της πανδημίας. Εάν η εξέλιξη είναι καλή, θα προσπαθήσω να γίνει νωρίτερα, διότι θεωρώ ότι και μία ημέρα νωρίτερα, ένα Σαββατοκύριακο νωρίτερα, είναι ένα Σαββατοκύριακο με τζίρο για κάποιους ανθρώπους που τον έχουν στερηθεί και τον χρειάζονται, όπως ο διψασμένος τη βροχή» ανέφερε χθες για το συγκεκριμένο θέμα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αλλά και αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, με βάση τα σημερινά δεδομένα, το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης δεν θα αφορά μόνο τους εξωτερικούς χώρους αλλά και κάποιους εσωτερικούς και επ' αυτού βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση για τους όρους και τα μέτρα προστασίας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, η μείωση των τετραγωνικών μέτρων στο μισό, δηλαδή στο 1,5 τ.μ. από τα 3 τ.μ. που είχε προ ημερών ανακοινωθεί, διασφαλίζει μια αρκετά ικανοποιητική απόσταση μεταξύ των πελατών και ταυτόχρονα δίνει μεγαλύτερη «ευελιξία» στις επιχειρήσεις. Ως παράδειγμα αναφέρουν ότι το πλαίσιο προ πανδημίας ορίζει εμβαδόν 0,90 τ.μ. ανά «καθήμενο» και 1,20 τ.μ. ανά όρθιο (σ.σ. σταθερές και κινητές θέσεις), εξηγώντας ότι με πρόταση, η μέγιστη χωρητικότητα των καταστημάτων θα είναι σαφώς μικρότερη από ό,τι σήμερα.

Ενωμένες οι… οικογένειες

Στις προτάσεις του κλάδου περιλαμβάνεται και η διεύρυνση του αριθμού πελατών ανά τραπέζι, που όπως έχει ανακοινωθεί δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα τέσσερα άτομα. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση ο αριθμός να μπορεί να αυξηθεί όταν πρόκειται για οικογένειες, σημειώνοντας ότι μια πενταμελής, εξαμελής κ.ο.κ. οικογένεια θα πρέπει να μπορεί να κάθεται στο ίδιο τραπέζι.

Ο κλιματισμός

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γνωστοποιηθεί, απαραίτητη προϋπόθεση για το άνοιγμα των εσωτερικών χώρων των εστιατορίων κ.ο.κ., είναι η ύπαρξη φυσικού εξαερισμού, καθώς υπάρχει προβληματισμός για το πώς ο κλιματισμός επιδρά στην εξάπλωση του κορωνοϊού. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κλάδος της εστίασης σε συνεργασία με τους εγκαταστάτες και συντηρητές κλιματιστικών, σε επιστολή τους προς τα συναρμόδια υπουργεία επισημαίνουν ότι τεχνικά για τους χώρους που κλιματίζονται από κεντρικές μονάδες, υπάρχει η δυνατότητα συνεχόμενης ροής αέρα (δηλαδή χωρίς ανακύκλωση), κάτι για το οποίο ζητούν να ληφθεί υπόψη από τους ειδικούς και την κυβέρνηση.

Σταμάτης Ζησίμου [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v