Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υφεση 6% και εκτίναξη του ελληνικού χρέους βλέπει η UBS

Ισχυρή επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας, έλλειμμα προϋπολογισμού 7%, αλλά και άλμα του χρέους στο 194% του ΑΕΠ, εκτιμά ο οίκος. Γιατί είναι πιο αισιόδοξος για τις μετοχές.

Υφεση 6% και εκτίναξη του ελληνικού χρέους βλέπει η UBS

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να έλθει αντιμέτωπη με σημαντική μείωση της δραστηριότητας λόγω της πανδημίας της Covid-19, τονίζει η UBS σε έκθεσή της, στην οποία προβλέπει ότι η πτώση του ΑΕΠ φέτος θα κυμανθεί στο -6%.  

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ήδη μέτρα ύψους 5,4% του ΑΕΠ για στήριξη της οικονομίας (και ακόμη 1,1% του ΑΕΠ σε εγγυήσεις). 

Με βάση τα ανωτέρω, ο διεθνής οίκος εκτιμά ότι το έλλειμμα προϋπολογισμού θα μπορούσε να φτάσει στο 7% του ΑΕΠ φέτος, οδηγώντας τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ στο 194%. 

Σημειώνεται ότι ο οίκος σε ανάλυσή του στα τέλη Απριλίου προέβλεπε διψήφια πτώση του ΑΕΠ, με το ελληνικό χρέος να «σκαρφαλώνει» σε επίπεδα άνω του 200%.

Οσον αφορά στις διεθνείς αγορές, ο οίκος εκτιμά ότι δεν επίκειται άμεσα νέο, δεύτερο κύμα της πανδημίας και νέος γύρος lockdowns, ενώ και τα νεότερα από το μέτωπο του εμβολίου είναι ενθαρρυντικά. Ως εκ τούτου, εκτιμά ότι οι διεθνείς μετοχές αλλά και τα ομόλογα έχουν περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα.  

Οπως αναφέρει, προτιμά τις μετοχές εταιρειών καταναλωτικών προϊόντων αλλά και τις μετοχές με υψηλά μερίσματα, για τις οποίες εκτιμά ότι έχουν υψηλά περιθώρια ανόδου όπως και αν εξελιχθεί η πανδημία. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v