Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνική υπόθεση η μάχη για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Οι πέντε κυρίαρχοι «παίκτες» της ελληνικής αγοράς ενέργειας διεκδικούν τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το «φιλέτο» των 350.000 πελατών της λιανικής. Οι στόχοι των δύο ξένων μνηστήρων.

Ελληνική υπόθεση η μάχη για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας

Την τράπουλα της εγχώριας αγοράς ενέργειας έρχεται να ανακατέψει η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας καθώς ο πλειοδότης του διαγωνισμού για την απόκτησή της θα βρεθεί leader στη λιανική του φυσικού αερίου.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στις κινήσεις των πέντε εκ των επτά επενδυτικών σχημάτων που πέρασαν στη δεύτερη φάση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα μας κι επί χρόνια προσπαθούν να αποσπάσουν μέρος της πίτας που έχει η θυγατρική της ΔΕΠΑ Εμπορίας στη λιανική, η «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρία Ενέργειας». Η πρώην ΕΠΑ Αττικής έχει χαρτοφυλάκιο με 350.000 πελάτες και όποιος το αποσπάσει, γίνεται κυρίαρχος του παιχνιδιού, όπως σχολιάζουν αρμόδιοι παράγοντες.

Οι πέντε Έλληνες διεκδικητές είναι οι Mytilineos, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛ.ΠΕ. και Edison, το σχήμα-έκπληξη Motor Oil-ΔEH και ο όμιλος Κοπελούζου. Οι τέσσερις πρώτοι είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί μεταξύ τους στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, αποσπώντας όλο και περισσότερο πελατολόγιο από την κυρίαρχη ΔΕΗ. Η είσοδός τους στο φυσικό αέριο και συγκεκριμένα στη λιανική δεν έχει φέρει αντίστοιχα αποτελέσματα με αυτά στον ηλεκτρισμό. Μόνο η Mytilineos έχει να επιδείξει επιδόσεις καθώς στις εισαγωγές φυσικού αερίου κατέχει μερίδιο 37% (2019) και στο LNG είναι πρώτη.

Το πεδίο της χονδρεμπορικής αγοράς είναι το δεύτερο πεδίο ενδιαφέροντος για τους διεκδικητές καθώς η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει συμβάσεις προμήθειας με την Gazprom, την αλγερινή Sonatrach, αλλά και δικαιώματα στον ελληνοβουλγαρικό αγωγό IGB, όπως και δεσμευμένες ποσότητες μέσω του αγωγού TAP. Σημαντική είναι και η συμμετοχή της στο FSRU Αλεξανδρούπολης.

Οι «ξένοι»

Βέβαια, στη μονομαχία για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν πρέπει να περνά ως αμελητέα η συμμετοχή της μεγάλης πολυεθνικής στον χώρο της ενέργειας της Shell αλλά και της MET Group που εδρεύει στην Ελβετία κι έχει σημαντική παρουσία στη λιανική αγορά της Κροατίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, της Σλοβακίας και της Ισπανίας.

Η Shell μάλιστα επανεμφανίζεται μετά την αποχώρησή της κατά τη διάσπαση της ΔΕΠΑ από τις θυγατρικές της ΕΠΑ και ΕΔΑ Αττικής. Τα μερίδιά της εξαγόρασε η δημόσια επιχείρηση αερίου.

Οι επτά διεκδικητές της ΔΕΠΑ Εμπορίας επιθυμούν την τοποθέτησή τους στην ελληνική αγορά καθώς το φυσικό αέριο, ενόψει και της απολιγνιτοποίησης καθώς και της μετάβασης σε οικονομία μηδενικού αποτυπώματος σε άνθρακα, θα είναι το κυρίαρχο καύσιμο στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του διαγωνισμού, πληροφορίες θέλουν να ολοκληρώνεται περί τα τέλη του 2020 με αρχές του 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v