Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Προειδοποιήσεις ΤτΕ για αναβαλλόμενο και κερδοφορία

Την εκτίμηση ότι το ποσοστό του αναβαλλόμενου φόρου, που σήμερα κινείται λίγο πάνω από το 50% των κεφαλαίων των τραπεζών, θα αυξηθεί, κάνει ο Γιάννης Στουρνάρας. Η εικόνα και οι προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες.

Τράπεζες: Προειδοποιήσεις ΤτΕ για αναβαλλόμενο και κερδοφορία

Την εκτίμηση ότι το ποσοστό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης στα συνολικά κεφάλαια των τραπεζών θα αυξηθεί στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατηγικής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κάνει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και προειδοποιεί πως το ζήτημα αυτό χρήζει άμεσης αντιμετώπισης σε συνδυασμό με την ανακοπή που προκαλεί η πανδημία στην ανάκαμψη της κερδοφορίας των τραπεζών.

«Η πορεία ανάκαμψης της κερδοφορίας των τραπεζών ανακόπηκε από την πανδημία», αναφέρεται στην Ετήσια Εκθεση για τη νομισματική πολιτική. Οι τράπεζες εμφάνισαν κέρδη προ φόρων ύψους 18 εκατ. ευρώ για το α’ τρίμηνο του 2020, μειωμένα κατά 87% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, με στοιχεία Μαρτίου 2020, τόσο ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών (Common Equity Tier 1 - CET1) όσο και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σε ενοποιημένη βάση παρέμειναν σε επίπεδα (14,5% και 16,1% αντίστοιχα) υψηλότερα των εποπτικών απαιτήσεων.

Ενσωματώνοντας την πλήρη επίδραση του Διεθνούς Προτύπου Χρηματοοικονομικής Αναφοράς 9 (ΔΠΧΑ 9), ο δείκτης CET1 διαμορφώνεται σε 12,1% και ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας σε 13,8%.

Στο 50% ο αναβαλλόμενος

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, άνω από το ήμισυ των κεφαλαίων των τραπεζών αντιστοιχεί σε αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση. «Το ποσοστό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης στα συνολικά κεφάλαια των τραπεζών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατηγικής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων», επισημαίνεται.

Το γεγονός αυτό χρήζει αντιμετώπισης, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το ποσοστό της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης στα συνολικά κεφάλαια των τραπεζών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο πλαίσιο της υφιστάμενης στρατηγικής για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Επιπροσθέτως, οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις μεσοπρόθεσμα, που προέρχονται κυρίως από:

  • Την επίπτωση της πανδημίας και την αναμενόμενη δημιουργία νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων,
  • Την πλήρη εφαρμογή των εποπτικών μεταβατικών ρυθμίσεων για την επίδραση του ΔΠΧΑ 9 και 
  • Το κόστος υλοποίησης της στρατηγικής για τη μείωση των υφιστάμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων. 

Θετική συμβολή στην προσπάθεια των τραπεζών να απορροφήσουν τις επιπτώσεις από την πανδημία θα έχουν τα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει η πολιτεία και οι εποπτικές αρχές, καθώς και η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ. Ειδικότερα, αναφορικά με την κεφαλαιακή επάρκεια, τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος θα επιτρέψουν στις τράπεζες να λειτουργήσουν προσωρινά κάτω από τα όρια της κεφαλαιακής κατεύθυνσης του Πυλώνα 2 (Pillar 2 Guidance) και του αποθέματος ασφαλείας διατήρησης κεφαλαίου (capital conservation buffer - CCB).

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι:

  1. οι τράπεζες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα κεφάλαια για την απορρόφηση ζημιών που θα προκύψουν από την κρίση, αλλά και για τη χρηματοδότηση νέων δανείων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, 
  2. το μέτρο είναι προσωρινού χαρακτήρα και θα αρθεί σταδιακά μετά την επιστροφή στην κανονικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v