Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πόσες πτήσεις θα προσγειωθούν αύριο στα περιφερειακά αεροδρόμια

Σε τι ελπίζει ο τουριστικός κλάδος από την έναρξη των διεθνών πτήσεων την 1η Ιουλίου. Οι προβληματισμοί των επιχειρηματιών, τα πολλά κλειστά ξενοδοχεία και ο πήχης των προσδοκιών στις δημοφιλέστερες περιοχές της χώρας.

Πόσες πτήσεις θα προσγειωθούν αύριο στα περιφερειακά αεροδρόμια

Με το 1/5 των πτήσεων της αντίστοιχης περυσινής περιόδου και με τρίμηνη καθυστέρηση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια ξεκινά επίσημα την 1η Ιουλίου η -άγνωστο ακόμα πόσο συρρικνωμένη χρονικά- καλοκαιρινή τουριστική περίοδος.

Η πρεμιέρα του τουρισμού, ωστόσο, συνδυάζεται με τον προβληματισμό παραγόντων και επιχειρηματιών του χώρου για την πληρότητα των πτήσεων, τα πολλά κλειστά ξενοδοχεία, αλλά και τη λειτουργικότητα όσον αφορά τις νέες διαδικασίες εισόδου με το barcode που θα πρέπει να έχουν στο κινητό τους οι ταξιδιώτες και το smart testing επιβατών για Covid-19 με τη χρήση αλγορίθμου.

Την ίδια στιγμή, επιχειρηματίες του τουρισμού επισημαίνουν με έμφαση το γεγονός πως μιάμιση μέρα πριν την επίσημη έναρξη της περιόδου, δεν είχαν εκδοθεί οι Notam για τις χώρες από τις οποίες δεν θα επιτρέπονται οι πτήσεις προς Ελλάδα μέχρι νεωτέρας (15 Ιουλίου). Καθυστέρηση η οποία δημιουργεί αναρίθμητα πρακτικά προβλήματα, όπως επισήμαναν στο Euro2day.gr ξενοδόχοι και άλλοι επιχειρηματίες της Κρήτης που συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό.

Ανέφεραν χαρακτηριστικά το παράδειγμα του τουρ οπερέιτορ Apollo της Σκανδιναβίας, ο οποίος είχε ανακοινώσει την έναρξη του προγράμματός του για τα Χανιά από 4 Ιουλίου. Στην προχθεσινή επίσκεψή του στην περιοχή, ωστόσο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ενημέρωσε τοπικούς παράγοντες και επιχειρηματίες των Χανίων «να ξεχάσουν» τουρίστες από Βρετανία και Σουηδία μέχρι 15 Ιουλίου. Οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν πως Βρετανοί και Σκανδιναβοί αντιπροσωπεύουν τα 2/3 της ταξιδιωτικής κίνησης στα Χανιά...

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία (29/6) που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr, για την 1η Ιουλίου είναι προγραμματισμένες να φθάσουν στα περιφερειακά αεροδρόμια συνολικά λιγότερες από 150 πτήσεις από το εξωτερικό. Οι περισσότερες από αυτές (40) πρόκειται να προσγειωθούν στο Ηράκλειο.

Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ξεπερνούσαν τις 100. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη, την Τετάρτη 1 Ιουλίου υπολογίζεται πως θα λειτουργεί το 30% των ξενοδοχείων της περιοχής, με την πληρότητά τους να διαμορφώνεται στα επίπεδα του 15%-20%. Το σαββατοκύριακο που πέρασε, ωστόσο, καταγράφηκε κινητικότητα στις κρατήσεις, με αποτέλεσμα να εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία πως μέχρι τις 15 Ιουλίου θα έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους σχεδόν τα μισά ξενοδοχεία.

Στο άλλο αεροδρόμιο της Κρήτης, στα Χανιά, έχουν προγραμματιστεί για την 1η Ιουλίου 15 πτήσεις από Λιθουανία, Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Αυστρία και Δανία.  Το αισιόδοξο για την ευρύτερη περιοχή των Χανίων είναι πως μεταξύ των πτήσεων που αναμένονται την 1η Ιουλίου είναι και το ιστορικό πρώτο δρομολόγιο από το Βερολίνο προς τα Χανιά, το οποίο θα πραγματοποιείται από την εταιρεία χαμηλού κόστους EasyJet (o προγραμματισμός προβλέπει τρεις πτήσεις την εβδομάδα). Την ίδια μέρα αναμένεται στα Χανιά πτήση της Lauda από Βιέννη.

Η ιρλανδική Ryanair, από την πλευρά της, έχει προγραμματίσει για την 1η Ιουλίου δρομολόγια προς Χανιά από Βουκουρέστι (γεμάτη η πτήση, σύμφωνα με πληροφορίες), Βίλνιους, Μέντεγκεν (ανατολικό Μόναχο), Φρανκφούρτη, Μασσαλία και Δουβλίνο.

Ανάλογη του Ηρακλείου η εικόνα και στην τουριστική «μητρόπολη» του Νότιου Αιγαίου, Ρόδο. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, την 1η Ιουλίου είναι προγραμματισμένες να φθάσουν στο νησί συνολικά 12 πτήσεις από Γερμανία, Ελβετία, Τσεχία, Ολλανδία, Βέλγιο. Για τις συγκρίσεις θα πρέπει να αναφέρουμε πως τα τελευταία χρόνια, ο Ιούλιος ήταν ο καλύτερος μήνας της σεζόν και στις μέρες αιχμής, οι πτήσεις που έφθαναν κατά μέσο όρο στο νησί άγγιζαν τις 80.

Αυτά τα ρεκόρ άφιξης πτήσεων στη Ρόδο, ωστόσο, οφείλονταν κατά κύριο λόγο στις πτήσεις από Βρετανία που φέτος δεν υπολογίζονται, τουλάχιστον, μέχρι 15 Ιουλίου. Η «εξαφάνιση» (μέχρι νεωτέρας) της βρετανικής αγοράς από τα συστήματα κρατήσεων γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στη Ρόδο, καθώς ήταν πέρυσι η υπ’ αριθμόν ένα «δεξαμενή» άντλησης τουριστών με 480.000 επισκέπτες, έναντι 430.000 Γερμανών.

Με αυτά τα δεδομένα, πού τοποθετείται ο πήχης για τον τουρισμό της Ρόδου φέτος; Βάση των προβλέψεων αποτελούν τα ξενοδοχεία που υπολογίζεται πως θα ανοίξουν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου Γιώργο Ματσίγκο, την 1η Ιουλίου εκτιμάται πως θα λειτουργούν 40 από τα 200 μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού. Σύμφωνα με τον ίδιο, «θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι αν φθάσουμε φέτος τις 500-600 χιλιάδες επισκέπτες, σε σύγκριση με τα 2,3 εκατ. τουριστών πέρυσι», ανέφερε στο Euro2day.gr.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται την Τετάρτη 21 πτήσεις από Γερμανία, Ελβετία, Κύπρο, Δανία, Βέλγιο, Αυστρία, Πολωνία, Γαλλία. Τον περυσινό Ιούλιο έφθαναν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» περί τις 100 πτήσεις την ημέρα.

Ενδεικτικά, στα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας αναμένονται την 1η Ιουλίου:

* Ζάκυνθος: 3 πτήσεις από Ολλανδία και Τσεχία

* Σάμος: 4 πτήσεις από Πολωνία και Ελβετία

* Άκτιο: 2 πτήσεις από Ολλανδία και Τσεχία

* Μυτιλήνη: 2 πτήσεις από Πολωνία

* Κως: 8 πτήσεις από Πολωνία, Γερμανία, Τσεχία, Ελβετία

* Σαντορίνη: 3 πτήσεις από Ελβετία, Γαλλία, Γερμανία

* Σκιάθος: 2 πτήσεις από Γερμανία και Σερβία (σ.σ. η δεύτερη θα εξαρτηθεί από το αν το επιτρέπει η σχετική Notam)

* Μύκονος: 4 πτήσεις από Ελβετία, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία

* Κεφαλονιά: 1 πτήση από Ιταλία

* Κέρκυρα: 27 πτήσεις από Βουλγαρία, Τσεχία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Ελβετία.

Παναγιώτης Δ. Υφαντής [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v