Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πληρώνονται σήμερα επιδόματα των 534 ευρώ

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών και ποιοι υποβάλλουν ακόμη αιτήσεις. Πώς οι παρατάσεις στην υποβολή αιτήσεων καθυστερούν τις πληρωμές για το Δώρο Πάσχα και το πρόγραμμα Συν-Εργασία.

Πληρώνονται σήμερα επιδόματα των 534 ευρώ

Σήμερα αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς περίπου 10.000 εργαζόμενων η αποζημίωση ειδικού σκοπού που αφορά τις αναστολές συμβάσεων εργασίας Μαρτίου-Μαΐου. Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, εγκρίθηκε η πίστωση ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή σε 1.448 δικαιούχους που θα λάβουν ειδική αποζημίωση ύψους 800 ευρώ έκαστος για αναστολές Μαρτίου-Απριλίου (ποσό ύψους 1,1 εκατ. ευρώ) και σε 8.357 δικαιούχους που θα λάβουν ποσά έως και 534 ευρώ, για συμβάσεις που τέθηκαν σε αναστολή τον Μάιο (2,7 εκατ. ευρώ).

Για τις αναστολές Μαΐου θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που:

  • επαναλειτούργησαν τον Μάιο ή
  • θεωρούνταν εξαρχής πληττόμενες βάσει ΚΑΔ,
  • παρέμειναν κλειστές όλο τον Μάιο με κρατική εντολή, όπως είναι για παράδειγμα τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας και οι επιχειρήσεις εστίασης.

Εν τω μεταξύ, το διάστημα από 20 έως και 26 Ιουλίου αναμένεται να καταβληθεί, εκτός απροόπτου, στις επιχειρήσεις το τμήμα του Δώρου Πάσχα για το οποίο βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς αφορά το διάστημα αναστολής της σύμβασης εργασίας. Ήδη, η προθεσμία για την υποβολή της σχετικής υπεύθυνης δήλωσης από την πλευρά των εργοδοτών προς το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» έχει παραταθεί έως τις 20 Ιουλίου.

Οι εργοδότες οφείλουν να υποβάλλουν αίτηση με τα στοιχεία της επιχείρησης, τα στοιχεία του τραπεζικού τους λογαριασμού (IBAN), τα στοιχεία των εργαζομένων τους, καθώς και το ποσό του επιδόματος εορτών Πάσχα 2020 (μεικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές) που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης εκάστου μισθωτού και το οποίο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Παράταση δόθηκε χθες έως την Παρασκευή 17 Ιουλίου και στη διαδικασία υποβολής της Β' φάσης της Αίτησης/Δήλωσης Ένταξης στον Μηχανισμό «Συν-Εργασία» για τον μήνα Ιούνιο. Η αρχική απόφαση όριζε πως η υπεύθυνη δήλωση της Β' Φάσης, που είναι απαραίτητο βήμα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι την οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας, υποβάλλεται από τις επιχειρήσεις εντός των τριών πρώτων ημερών του επόμενου μήνα, για κάθε μήνα εφαρμογής του Μηχανισμού.

Το υπουργείο Εργασίας ενημέρωσε πως μετά την αξιολόγηση από την ΑΑΔΕ των προϋποθέσεων ένταξης στο πρόγραμμα, η υποβολή της Β' Φάσης της αίτησης της επιχείρησης θα πραγματοποιούνταν από τις 7 έως τις 13 Ιουλίου και με δεύτερη παράταση όρισε ως καταληκτική ημερομηνία την 17η Ιουλίου, μεταθέτοντας έτσι και τις πληρωμές προς τους εργαζόμενους. Οι αρχικές ημερομηνίες των πληρωμών είχαν προσδιοριστεί στις 16 και 17 Ιουλίου.

Αιτήσεις υποβάλλονται επίσης και όσον αφορά τις αναστολές Ιουνίου. Βάσει του προγραμματισμού, έως αύριο, Τετάρτη 15 Ιουλίου, θα διαρκέσουν οι δηλώσεις αναστολής των εργοδοτών, έως τις 21 Ιουλίου οι δηλώσεις των εργαζομένων με ενεργή σύμβαση εργασίας σε αναστολή και έως τις 31 Ιουλίου οι μονομερείς δηλώσεις των εργαζομένων που δεν έχουν επαναπροσληφθεί ή επαναπροσλήφθηκαν μετά την 1η Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v