Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε προσφορές στον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες

Ποια είναι τα υποψήφια σχήματα. Ο νικητής θα κληθεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση καθώς το τεχνολογικό σύστημα και οι υπηρεσίες που το συνοδεύουν θα αναπτυχθεί αρχικά με δικά του κεφάλαια.

Πέντε προσφορές στον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες

Πέντε όμιλοι ή κοινοπραξίες κατέθεσαν σήμερα προσφορές στον μεγάλο διαγωνισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις νέες ταυτότητες, προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές κατέθεσαν η κοινοπραξία της γερμανικής Veridos (στην Ελλάδα ελέγχει τη Veridos Ματσούκης με μονάδα παραγωγής εντύπων ασφαλείας) με τον ΟTΕ, η γαλλική Idemia με Neurosoft (του ομίλου ΟΠΑΠ), η κοινοπραξία της Thales (ελέγχει την Gemalto NV) με τη Unisystems του ομίλου Quest, ο βελγικός όμιλος Zetes (που ελέγχει και την ισραηλινή Pitkit Zetes Smartech) με τη Space Hellas και η κοινοπραξία του ομίλου Λύκος (Austria Card, κ.α.) με τα Γαλλικά Ταχυδρομεία (με υπεργολάβους τις Dataverse και Cosmos Business Systems).

Στον διαβαθμισμένο διαγωνισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είχαν προσκληθεί να συμμετάσχουν, με την παραλαβή του σχετικού τεύχους διακήρυξης, 26 επιχειρήσεις από ολόκληρο τον κόσμο. Τα σχήματα διεκδίκησης του έργου καλούνται να εξασφαλίσουν και χρηματοδότηση αφού το τεχνολογικό σύστημα και οι υπηρεσίες που το συνοδεύουν θα αναπτυχθεί αρχικά με δικά τους κεφάλαια.

Οποιος από τους υποψηφίους ζητήσει και το χαμηλότερο κόστος απόκτησης της νέας ταυτότητας από τους πολίτες θα έχει και ένα πλεονέκτημα στη διεκδίκηση του έργου. Πρόσθετα έσοδα θα έχει ο ανάδοχος του έργου από τα άλλα έγγραφα, όπως διαβατήρια, που θα εκδίδει το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.).

Στο σχήμα της Thales συμμετέχει κατά πληροφορίες ο ιαπωνικός κολοσσός Toppan Printing, ο οποίος ελέγχει στην Ελλάδα την TG Printing Services. Η τελευταία είχε αναλάβει εδώ και χρόνια τη συντήρηση των συστημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας που σχετίζονται με την έκδοση ταυτοτήτων για τα σώματα ασφαλείας, διαβατηρίων και αδειών οδήγησης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, υπάρχει ισχυρή παρουσία γαλλικών ομίλων όπως οι Gemalto και Idemia. H μητρική εταιρεία της Gemalto, η εισηγμένη Gemalto NV, εξαγοράστηκε προ μηνών από τον γαλλικό όμιλο Thales έναντι 4,8 δισ. ευρώ. Η Idemia προέκυψε από τη συγχώνευση των γαλλικών ομίλων Morpho και Oberthur Technologies το 2017, ενώ ελέγχεται πλέον από την αμερικανική εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity) Advent International.

Όπως είχε ανακοινώσει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τη δημιουργία του νέου Ο.Π.Σ.Ε.Α. οι νέες ταυτότητες-κάρτες πολίτη καθώς και τα άλλα έγραφα ασφαλείας θα ακολουθούν πλήρως τις σχετικές συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε., τα κράτη-μέλη οφείλουν να δρομολογήσουν τις εν λόγω αλλαγές εντός του έτους 2021.

Οι νέες ελληνικές ταυτότητες-κάρτες πολίτη «θα είναι μορφότυπου ID-1 (διαστάσεων πιστωτικής κάρτας) και θα περιλαμβάνουν φυσικά και ηλεκτρονικά μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Επιπλέον «θα διαθέτουν ηλεκτρονικό μέσο, με το οποίο θα διευκολύνεται και διασφαλίζεται η πρόσβαση του κατόχου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως η ηλεκτρονική αυθεντικοποίηση και η λήψη εγκεκριμένων ψηφιακών πιστοποιητικών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v