Ερχονται μαζικές προσφυγές συνταξιούχων για τα αναδρομικά

Φόβοι για νέα μετατροπή του ασφαλιστικού σε απέραντο... δικαστήριο. Στη δικαιοσύνη πρέπει να προσφύγουν πάνω από 2 εκατ. συνταξιούχοι, λένε οι ειδικοί. Τον δρόμο για τη Βουλή παίρνει και η διάταξη για τις συντάξεις στο δημόσιο.

Ερχονται μαζικές προσφυγές συνταξιούχων για τα αναδρομικά

Με μαζικές προσφυγές στη δικαιοσύνη απαντούν οι συνταξιούχοι στην κυβερνητική απόφαση να επιστρέψει τα αναδρομικά των παράνομων περικοπών του 2012 μόνο στους δικαιούχους των κύριων συντάξεων, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση και δη το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζονται για την πληρωμή ποσών ύψους 1,4 δισ. ευρώ σε περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους.

Χθες, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προανήγγειλε πως η τροπολογία για την καταβολή των αναδρομικών ποσών των κύριων συντάξεων στους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα για το ενδεκάμηνο 2015-2016 θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του μηνός. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι πληρωμές τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα (για τον οποίο έχει ψηφιστεί ήδη η σχετική διάταξη) να γίνουν εντός του Οκτωβρίου, σε περίπου 1.000.000 συνταξιούχους. Τα 892 εκατ. ευρώ αναμένεται να λάβουν οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα με συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 496 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν στους αντίστοιχους δικαιούχους του δημόσιου τομέα.

Βέβαια, όπως επεσήμαναν χθες, οι εκπρόσωποι του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), το αμέσως επόμενο διάστημα, θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, καλούν την κυβέρνηση να επιστρέψει τα χρήματα στο σύνολο των δικαιούχων, καθώς όπως αποκάλυψαν και γνωστοί δικηγόροι που βρέθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του Δικτύου, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για μαζικές προσφυγές στη δικαιοσύνη εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

Άλλωστε, όπως επεσήμαναν οι ειδικοί, ενεργές απαιτήσεις τις οποίες θα πρέπει να διεκδικήσουν στα δικαστήρια έχουν περίπου 2,1 εκατ. συνταξιούχοι. Αφενός, οι 600.000 από τους περίπου 1 εκατ. που θα λάβουν εντός του επόμενου μήνα τα αναδρομικά του επίμαχου 11μήνου, καθώς διεκδικούν εκτός από τις επιστροφές των περικοπών στις κύριες συντάξεις, τις επιστροφές στα κομμένα Δώρα και τις επικουρικές συντάξεις. Αλλά και οι υπόλοιποι 1,5 εκατ. συνταξιούχοι που δεν θα λάβουν τον Οκτώβριο κάποια επιστροφή, καθώς είχαν κύριες συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ και κατά συνέπεια διεκδικούν μόνο τα αναδρομικά των δώρων και των επικουρικών.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου του Δικτύου, ο πρόεδρος Νίκος Χατζόπουλος ξεκαθάρισε ότι «είναι σημαντικό να καταλάβουν οι θιγόμενοι συνταξιούχοι ότι οι αγωγές πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος, μετά την καταβολή των αναδρομικών, να μην μπορούν να γίνουν αγωγές».

«Εν αναμονή της απαραίτητης υπουργικής απόφασης, οι συνταξιούχοι πρέπει να κινηθούν με ταχύτητα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αλλά και οι νομικοί που παρευρέθηκαν, κατέθεσαν τη βεβαιότητά τους πως η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης αφορά το σύνολο των διεκδικήσεων, ήτοι κύριες, επικουρικές και Δώρα.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων αντιδρούν και στην επικείμενη μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων, υποστηρίζοντας ότι το κεφαλαιοποιητικό μοντέλο με τη δημιουργία «ασφαλιστικού κουμπαρά» μπορεί να δελεάζει τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας, αλλά δημιουργεί τεράστια «μαύρη τρύπα» στην επικούρηση για τους ήδη συνταξιούχους. Στις πληροφορίες μάλιστα ότι ένα μέρος του κόστους μετάβασης που εκτιμάται στο σύνολό του σε 56 δισ. ευρώ, θα καλυφθεί από το σπάσιμο του «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ, οι εκπρόσωποι του ΕΝΔΙΣΥ επισημαίνουν ότι από τα περίπου 11 δισ. ευρώ που έχει σήμερα ο κουμπαράς, σχεδόν το 90% προέρχεται από τις εισφορές στην κύρια σύνταξη και δεν έχει κανείς δικαίωμα να χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς αυτά τα χρήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v