Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις για κάλυψη πρώτης κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών

Ο πρόσφατος σεισμός στη Σάμο έφερε για μια ακόμη φορά στην επικαιρότητα την πρόταση των ασφαλιστικών εταιρειών προς την κυβέρνηση για κάλυψη της πρώτης κατοικίας των Ελλήνων έναντι φυσικών καταστροφών. Ανασφάλιστα τα εννέα στα δέκα σπίτια.

Κινήσεις για κάλυψη πρώτης κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών

O πρόσφατος σεισμός στη Σάμο έφερε για μια ακόμη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα στην επικαιρότητα την ανάγκη για ασφαλιστική κάλυψη των κατοικιών της χώρας έναντι φυσικών καταστροφών, θέμα το οποίο έχει θέσει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος εδώ και αρκετά χρόνια.

Ειδικότερα, στην επικαιρότητα ήρθε το θέμα των πολλών παλαιών κατοικιών που υπάρχουν στη Σάμο (υπήρξε ενημέρωση του ίδιου του πρωθυπουργού από κατοίκους και παράγοντες του νησιού, αλλά και επισημάνσεις του καθηγητή φυσικών καταστροφών Κώστα Συνολάκη) και επλήγησαν έντονα από τον πρόσφατο σεισμό, όπως άλλωστε είχε γίνει και προ τριών ετών στην Κω.

Αξιοσημείωτη επίσης ήταν και η τοποθέτηση του Συλλόγου των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο οποίος σε σχετική ανακοίνωσή του με επικεφαλίδα «αντί για λόγια, πράξεις» καλεί στη λήψη ουσιαστικής πρόληψης και βοήθειας στους πολίτες, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «πρέπει το κράτος να θεσπίσει την υποχρεωτική ασφάλιση φυσικών καταστροφών, παρέχοντας όμως γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις».

Από την πλευρά τους, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν καλέσει την Πολιτεία σε διάλογο, με στόχο την κάλυψη της πρώτης κατοικίας των πολιτών μέσω σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ). Αν και δεν είναι ξεκαθαρισμένο ότι η πρόταση μιλά για υποχρεωτική κάλυψη της πρώτης κατοικίας, η ιδέα είναι ότι ένα συμβόλαιο το οποίο θα αφορούσε εκατομμύρια σπίτια, θα ήταν χαμηλού κόστους λόγω του μεγάλου μεγέθους του και ακόμη φτηνότερο, αν το κράτος επιδοτούσε ένα τμήμα του κόστους του.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι το κράτος δεν θα μπορέσει να σηκώσει το κόστος ενός πολύ μεγάλου σεισμού -ο οποίος θεωρείται πολύ πιθανός μέσα στα επόμενα χρόνια ή δεκαετίες- ή μιας αντίστοιχης φυσικής καταστροφής, καθώς πέρα από τις κατοικίες τίθεται θέμα αποκατάστασης και των υποδομών. Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Σαρρηγεωργίου, είναι πολύ λογικότερο έναντι ενός πολύ χαμηλού τιμήματος, οι πολίτες να είναι ασφαλισμένοι και το όποιο πιθανό κόστος προκύψει από τις φυσικές καταστροφές σε κατοικίες να το αναλάβουν οι αντασφαλιστικοί όμιλοι του εξωτερικού.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχει δηλώσει πως «ακούει» την πρόταση των ασφαλιστικών εταιρειών, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει προχωρήσει σε αποφάσεις. 

Το πρόβλημα των φυσικών καταστροφών γίνεται ακόμη πιο έντονο, καθώς η μεγάλη πλειονότητα των κατοικιών στη χώρα μας παραμένει ανασφάλιστη. Έτσι, παρά τις τόσο πολλές φετινές καταστροφές (π.χ. Εύβοια, Θεσσαλία, Σάμος), οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά αποζημιώσεων, όπως άλλωστε είχε συμβεί και κατά το παρελθόν με την πυρκαγιά στο Μάτι ή με την πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής.

Χαρακτηριστική είναι η διαπίστωση του προέδρου της Επιτροπής Περιουσίας της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος Ερρίκου Μοάτσου, πως «μόνο το 15% των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένα για πυρκαγιά, κλοπή και φυσικές καταστροφές όπως σεισμό, πλημμύρα κ.λπ., δηλαδή σχεδόν εννέα στα δέκα είναι ανασφάλιστα (αν εξαιρέσει μάλιστα αυτά που είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένα επειδή έχουν αποκτηθεί με τραπεζική χρηματοδότηση, τότε το ποσοστό είναι ακόμη χειρότερο). Από πλευράς μας, παραμένουμε σε ετοιμότητα και παρατηρούμε με προβληματισμό την αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητας των φυσικών καταστροφών τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Είμαστε στη διάθεση της Πολιτείας προκειμένου να συνεργαστούμε, ώστε μέσω του κατάλληλου πλαισίου να βοηθήσουμε τους πολίτες να καλύψουν τους καρπούς των κόπων τους από τέτοια φαινόμενα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v