Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα γίνει η επίταξη στη Θεσσαλονίκη, παρασκήνιο και αντιδράσεις

Ποια είναι η αποζημίωση. Τι δηλώνει στο Euro2day.gr ο ιδιοκτήτης μίας εκ των κλινικών και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδας Γρηγόρης Σαραφιανός.

Πώς θα γίνει η επίταξη στη Θεσσαλονίκη, παρασκήνιο και αντιδράσεις
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

«Ο πιο ασφαλής προορισμός - Covid Free Hospital από την 1η μέρα» αναφέρει η επιγραφή στο τζάμι της ιδιωτικής κλινικής Σαραφιανός στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, η οποία προβάλλει το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν είχε κανένα κρούσμα κορωνοϊού.

Τις επόμενες μέρες, η συγκεκριμένη κλινική, όπως και η Euromedica Γενική Κλινική στην παραλία της πόλης θα νοσηλεύουν μόνο περιστατικά Covid, έπειτα από την επίταξή τους από το υπουργείο Υγείας. Η αποζημίωση που προβλέπεται για τις δύο κλινικές που επιτάχθηκαν, φτάνει το ποσό των 82 ευρώ ανά ημέρα και ανά νοσηλευόμενο.

«Το πληροφορήθηκα από τα κανάλια. Το περίμενα, αλλά μέχρι τώρα (σ.σ. πρωί Παρασκευής) δεν έχω κάποια επίσημη ενημέρωση», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της κλινικής και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδας Γρηγόρης Σαραφιανός, φτάνοντας το πρωί της Παρασκευής στο γραφείο του, με το τηλέφωνο κολλημένο στο αυτί του. Μιλώντας στο Euro2day.gr αποκάλυψε το παρασκήνιο των συζητήσεων με το υπουργείο Υγείας, που ξεκίνησε από το Νοέμβριο και κορυφώθηκε με το τελεσίγραφο που έληξε το βράδυ της Πέμπτης.

«Με κάλεσαν στο υπουργείο πριν από ένα μήνα και μου είπαν ή συμφωνείτε ή κάνουμε επίταξη. Τους είπα πως ήρθα σε επαφή με όλους τους συναδέλφους και δεν συμφωνεί κανένας», είπε και πρόσθεσε πως οι πιέσεις εντάθηκαν τις τελευταίες μέρες.

«Μέχρι και το προηγούμενο Σάββατο, ο σχεδιασμός ήταν οι ιδιωτικές κλινικές να νοσηλεύουν περιστατικά non Covid και τα δημόσια νοσοκομεία περιστατικά Covid, ώστε να μην υπάρχει μπέρδεμα μεταξύ ασθενών και να μπορέσουμε να σώσουμε κάποιους συνανθρώπους μας και να μη μεταδώσουμε με ευθύνη δικιά μας τον κορωνοϊό. Αυτό έγινε και τον Μάρτη και τώρα στο δεύτερο κύμα, τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο», ανέφερε ο κ. Σαραφιανός.

Ο ίδιος, μάλιστα, άφησε αιχμές για στοχοποίησή του από το υπουργείο Υγείας, υποστηρίζοντας πως δεν είναι τυχαία η επιλογή της δικής του κλινικής, μεταξύ των 9 που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη. «Όποιος ασχολείται με τα κοινά υφίσταται και τις συνέπειες, ανεξάρτητα κυβερνήσεων και υπουργών. Δεν είναι τυχαία επιλογή», υποστήριξε, απαντώντας σε ερώτηση του Euro2day.gr.

Η κλινική, που βρίσκεται στην οδό Ιουστινιανού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έχει δυναμικότητα 100 κλινών και 4 κρεβατιών ΜΕΘ. Σήμερα νοσηλεύονται 40 ασθενείς non Covid, οι οποίοι στο σύνολό τους έχουν μεταφερθεί το τελευταίο διάστημα από δημόσια νοσοκομεία της πόλης και μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να μεταφερθούν ξανά, αυτή τη φορά προς άλλες ιδιωτικές κλινικές.

«Ζητούσαμε να νοσηλεύσουμε ασθενείς non Covid και μάλιστα και από όμορους γειτονικούς νομούς, όπως η Κατερίνη, το Κιλκίς, η Βέροια. Θα μπορούσαν να μεταφερθούν για να ξεμπλοκάρουν τα νοσοκομεία», ανέφερε, ενώ αποκάλυψε πως υπήρξε κατ’ αρχήν συμφωνία του υπουργείου με δύο κέντρα αποκατάστασης περιφερειακά της πόλης -στην περιφερειακή οδό και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Μουδανιών- για νοσηλεία περιστατικών κορωνοϊού, αλλά δεν προχώρησε για οικονομικούς λόγους. «Το ένα διέθεσε 124 κρεβάτια και το άλλο 200. Θα μπορούσαν να είναι ανεξάρτητες μονάδες. Δέχτηκαν οι άνθρωποι και θα μπορούσαν να νοσηλεύσουν. Αλλά δεν προχώρησε η συμφωνία για άγνωστους λόγους, πιθανώς οικονομικούς», είπε.

Αναφορικά με τη διαδικασία εφαρμογής της κυβερνητικής απόφασης για επίταξη, ο κ. Σαραφιανός δεν έχει κάποια πληροφόρηση και περιμένει τις οδηγίες, ενώ δεν κρύβει τον προβληματισμό και την ανησυχία του.
«Αυτή τη στιγμή, όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν υπάρχει προετοιμασία. Διότι δεν είναι μια απλή νοσηλεία οποιουδήποτε περιστατικού, το οποίο έχουμε μάθει τόσες δεκαετίες. Είναι μια ασθένεια η οποία μεταδίδεται με ύπουλο τρόπο, βρισκόμαστε σε περίοδο υγειονομικού πολέμου, άρα θα πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση του προσωπικού. Στα νοσοκομεία υπήρχε, διότι αντιμετώπισαν και την πρώτη φάση της πανδημίας», σημείωσε.

Με την απόφαση της επίταξης, οι 100 κλίνες της κλινικής και οι 200 της Euromedica Γενικής Κλινικής εντάσσονται στην ευθύνη της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας - Θράκης, μαζί με το προσωπικό τους.

«Πρέπει να γίνει εκπαίδευση του προσωπικού. Κανείς δεν ξέρει πότε θα ξεκινήσουμε. Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλους. Πρέπει να δημοσιευτεί το ΦΕΚ και να δούμε πώς θα πορευτούμε».

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την ευθύνη των ιδιωτικών κλινικών να συνδράμουν το σύστημα σε μια κατάσταση υγειονομικού πολέμου, ο κ. Σαραφιανός είπε πως ήρθε σε επικοινωνία με όλους τους κλινικάρχες αλλά «κανείς δεν δέχτηκε, το γιατί είναι ευθύνη του καθενός», ενώ αρνήθηκε πως οι λόγοι της άρνησης ήταν οικονομικοί.

Ερωτηθείς αν θα μπορούσε να αποφευχθεί η ασφυξία στο σύστημα, σε περίπτωση που οι δύο πλευρές έρχονταν σε συμφωνία νωρίτερα, ανέφερε πως «δεν το περίμενε ούτε η πολιτική ηγεσία ούτε εμείς. Είχαμε εφησυχάσει όλοι».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v