Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σ. Φάμελλος: Καταστροφική για καταναλωτές και ΑΠΕ η ρύθμιση Χατζηδάκη

Είχαμε προειδοποιήσει ότι η επιλογή του κυρίου Χατζηδάκη να αυξήσει τα τιμολόγια της ΔΕΗ, τον Σεπτέμβριο του 2019, θα επιβαρύνει, αφενός, αδίκως τους καταναλωτές και θα δημιουργήσει, αφετέρου, «τρύπα» στον Ειδικό Λογαριασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σ. Φάμελλος: Καταστροφική για καταναλωτές και ΑΠΕ η ρύθμιση Χατζηδάκη

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη, αναδεικνύουμε επανειλημμένως τα αδιέξοδα της ενεργειακής πολιτικής που ασκεί και έχει ως μοναδικό στόχο το ξεπούλημα δημόσιου πλούτου και την τακτοποίηση μιας μικρής ελίτ, σε συνεννόηση με τον κύριο Χατζηδάκη. Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει καταφέρει, μόλις σε ένα χρόνο, να δημιουργήσει σοβαρό βραχυκύκλωμα στον τομέα της ενέργειας και να επιβαρύνει άδικα τους πολίτες, τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, και τους παραγωγούς Ανανεώσιμης Ενέργειας.

Είχαμε προειδοποιήσει την κοινωνία και το Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι η επιλογή του κυρίου Χατζηδάκη να αυξήσει τα τιμολόγια της ΔEΗ, τον Σεπτέμβριο του 2019, θα επιβαρύνει, αφενός, αδίκως τους καταναλωτές και θα δημιουργήσει, αφετέρου «τρύπα» στον Ειδικό Λογαριασμό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Σήμερα, δυστυχώς, είναι πλέον αδιαμφισβήτητο πως έχουμε επιβεβαιωθεί. Ο κύριος Χατζηδάκης βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με τις συνέπειες των αποφάσεών του και αντιδρά σπασμωδικά, αντιεπιστημονικά, ανορθολογικά και σε καθεστώς πανικού. Είναι βέβαιο ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις του θα οδηγήσουν σε νέα αδιέξοδα και [νομοθετικά] λάθη κατά την προσφιλή του τακτική.

Οι «πράσινες» μεταρρυθμίσεις του κυρίου Χατζηδάκη, εκτός από το περιβάλλον της χώρας και την κοινωνία, θίγουν και τις ίδιες τις επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τον πλουραλισμό των επενδύσεων, τους μικρούς και μεσαίους επενδυτές αλλά και την ενεργειακή δημοκρατία.

Οι ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται σε πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, που, όπως διαβάζουμε σε δημοσιεύματα, οδεύει προς νομοθέτηση στη Βουλή, είναι αποκαλυπτική των προθέσεων του υπουργού ΠΕΝ: ο κύριος Χατζηδάκης μεριμνά μόνο για τη διατήρηση των υπερκερδών για τους προμηθευτές, εις βάρος των καταναλωτών και της ελληνικής οικονομίας, εν μέσω μάλιστα πανδημίας. Τους προειδοποιούμε να προετοιμαστούν καλύτερα, γιατί αυτό που παρουσίασαν αποτελεί τον ορισμό του επιτελικού μπάχαλου.

Οι «μεταρρυθμίσεις» του κυρίου Χατζηδάκη που ανακοινώθηκαν χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση επί των μελετών και προτάσεων της κυβέρνησης αλά «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», την προσφιλή τακτική της ΝΔ, επιφυλάσσουν χαράτσια, απορρύθμιση και τεχνητά αδιέξοδα για τα υφιστάμενα αλλά και για τα νέα έργα ΑΠΕ. Περιλαμβάνουν δε, ειδική μέριμνα για να «πετάξουν εκτός» τους μικροεπενδυτές και τις Ενεργειακές Κοινότητες, με στόχο ένα «ξεκαθάρισμα» στην αγορά των ΑΠΕ. Χατίρια λοιπόν σε λίγους αλλά μεγάλους, εφαρμόζοντας την ίδια συνταγή με αυτή που εφαρμόζεται στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Η «αναπτυξιακή» και «φιλοεπενδυτική» κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απειλεί να τινάξει στον αέρα επενδυτικά πλάνα για έργα ΑΠΕ στην Ελλάδα και κυρίως ναρκοθετεί τα πολύ μικρά, μικρά και μεσαία έργα ΑΠΕ. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στις δήθεν «διαρθρωτικές» μεταρρυθμίσεις στην αγορά των ΑΠΕ:

Ανακοινώνει εξοντωτικές προθεσμίες, εν μέσω lockdown, για την κατάθεση ολοκληρωμένου φακέλου αίτησης για τα μικρά φωτοβολταϊκά.

Προχωράει σε άλλο ένα βήμα, με τελικό στόχο να εξαφανίσει τις Ενεργειακές Κοινότητες (ΕΚΟΙΝ), θέτοντας νέα όρια συμμετοχής. Ουσιαστικά ακυρώνει το κίνητρο συμμετοχής των πολιτών και των μικροεπενδυτών σε ΕΚΟΙΝ, εισάγοντας μάλιστα αντιεπιστημονικά και άδικα το συγκεκριμένο κριτήριο οριζόντια σε όλη τη χώρα. Ενώ κρατάει υποστελεχωμένους τους φορείς του ΥΠΕΝ, ΔΑΠΕΕΠ και ΔΕΔΔΗΕ, θέτει απίθανες ημερομηνίες για την ικανοποίηση βουνών συσσωρευμένων αιτήσεων και συμβάσεων, ανοίγοντας και την πίσω πόρτα για ιδιωτικοποίηση λειτουργιών.

Με το χαράτσι σε παλαιότερα έργα ΑΠΕ παραπέμπει σε αναποτελεσματικές αποφάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ την περίοδο 2012-2015, και αθετεί τη δική της τότε δέσμευση να μην προχωρήσει σε επιπρόσθετη εισφορά. Ναρκοθετεί, με αυτόν τον τρόπο, την ανάπτυξη των ΑΠΕ στη Ελλάδα αλλά και την αξιοπιστία της. Όμως η αποσπασματικότητα των μέτρων δεν διασφαλίζει κατ’ ουδένα τρόπο τη μελλοντική βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ, ούτε καν για τον ορίζοντα της θητείας της κυβέρνησης ΝΔ.

Η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ στη μέση τάση αναδρομικά, από 01.01.2019, με την εφαρμογή σχετικής Υπουργικής Απόφασης, εν μέσω πανδημίας, είναι προκλητική και θα επιφέρει καίριο πλήγμα στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Το «πράσινο τέλος» στο πετρέλαιο κίνησης θα πλήξει εκτός από ιδιώτες, και τις μεταφορές αγαθών, τους αγρότες και τους επαγγελματίες, επιβαρύνοντας τον τελικό καταναλωτή. Η επιπλέον χρέωση των προμηθευτών, που προβλέπεται για το 2021, αποτελεί ένα υποκριτικό μέτρο αφού καλύπτεται από την επικείμενη κατάργηση του ΜΜΚΘΣΣ, επιτρέποντας δήθεν γενναιόδωρες δηλώσεις ότι δε θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές από την έκτακτη εισφορά.

Η ακύρωση του μελλοντικού οφέλους των καταναλωτών από την ολοκλήρωση των διασυνδέσεων των νησιών και ιδιαίτερα της Κρήτης, καθώς αντιπροσωπεύει σχεδόν το μισό των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), εκ μέρους του κυρίου Χατζηδάκη, ξεπερνάει τα όρια του θράσους. Ενώ προ ενός μηνός, στις 17/10, πανηγύριζε υποκριτικά για πάνω από 700 εκατ. ευρώ το χρόνο όφελος για τους καταναλωτές, το όφελος από τα έργα διασύνδεσης που δρομολόγησε και στήριξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό και προαναγγέλλει πως το ποσό αυτό θα καλύψει τη μαύρη τρύπα που ο ίδιος δημιούργησε στον ΕΛΑΠΕ.

Δικαίως εκφράζουν επίσης φορείς της αγοράς τις αμφιβολίες τους για το εάν το ΥΠΕΝ έχει υπολογίσει σωστά τη συνεισφορά των «χρηματοοικονομικών» μέτρων στην κάλυψη του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ, αφού η ανακοίνωση του ΥΠΕΝ εκτός από αποσπασματική, περιλαμβάνει και λάθη.

Ως αστείο τέλος εκλαμβάνουμε τη δήλωση Χατζηδάκη για «επιβεβλημένη» αξιολόγηση και αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όταν η μελέτη αυτή είχε προκηρυχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Φεβρουάριο του 2019, και για παραπάνω από ένα χρόνο το ΥΠΕΝ την έχει παγώσει, επικαλούμενο γραφειοκρατικές διαδικασίες και εμπόδια στην έναρξη της μελέτης. Για άλλες βέβαια διαδικασίες, όπως απευθείας αναθέσεις και διορισμούς γαλάζιων παιδιών, το ΥΠΕΝ δεν αντιμετωπίζει κανένα γραφειοκρατικό εμπόδιο.

Το «πράσινο» ανέκδοτο της κυβέρνησης ΝΔ έχει πια τελειώσει. Η κυβέρνηση και ο κύριος Χατζηδάκης λειτουργούν ως τροχονόμοι συμφερόντων, υπέρ λίγων κολλητών, και ενάντια σε όλους τους καταναλωτές, ενάντια στην επιχειρηματικότητα, ενάντια στην ενεργειακή δημοκρατία, και τελικά ενάντια στην ίδια κοινωνία εν μέσω πανδημίας. Έκαστος εφ’ ω ετάχθη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v