Παράθυρο νέας ρύθμισης χρεών έως 120 δόσεις

Ανοικτό ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στην ενεργοποίηση του πτωχευτικού νόμου. Εκκρεμούν 50 υπουργικές αποφάσεις, τις οποίες θα πρέπει να ελέγξουν οι θεσμοί. Η εξέλιξη της πανδημίας θα κρίνει την ενεργοποίηση νέας ρύθμισης χρεών.

Παράθυρο νέας ρύθμισης χρεών έως 120 δόσεις

Παράθυρο νέας ρύθμισης οφειλών ακόμα και σε 100-120 δόσεις, σε συνάρτηση με την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και ανοιχτό ενδεχόμενο για παράταση στην έναρξη εφαρμογής των νέων διατάξεων του πτωχευτικού κώδικα, άφησε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με ενδεχόμενη επαναφορά σχήματος 120 δόσεων, δήλωσε «προφανώς σκέψεις υπάρχουν πολλές σε συνάρτηση με την εξέλιξη της υγιειονομικής κρίσης… τις συζητάμε με τους θεσμούς», ενώ νωρίτερα είχε απαριθμήσει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για «πάγωμα» των χρεών του πρώτου lockdown και έναρξη εξόφλησης τον Απρίλιο του 2021 σε 12-24 δόσεις, αναβίωση ρυθμίσεων που χάθηκαν μέσα στην πανδημία και μετάθεση δόσεων ρυθμισμένων οφειλών στο τέλος της περιόδου ρύθμισης.

Αποφάσεις για το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης οφειλών πάντως δεν αναμένονται πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021, όταν και εκτιμάται ότι θα υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας.

Στο θέμα του νέου πτωχευτικού, οι πιθανότητες να μην αρχίσει να εφαρμόζεται στο σύνολό του από τις αρχές του έτους φαίνονται αυξημένες, ενώ παράλληλα το ίδιο το τραπεζικό σύστημα λαμβάνει μέτρα διευκόλυνσης των δανειοληπτών. Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως «ο νόμος θα υλοποιηθεί όταν θα είναι έτοιμες όλες οι υπουργικές αποφάσεις... θα συνεκτιμήσουμε την κατάσταση στο υγιειονομικό πεδίο», συμπληρώνοντας με νόημα πως «έχουμε αποδείξει ότι ενεργούμε έγκαιρα, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες της κοινωνίας».

Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν πως για την πρακτική εφαρμογή του νέου πτωχευτικού, απαιτείται η έκδοση περίπου 50 εξειδικευμένων υπουργικών αποφάσεων, τις οποίες θα πρέπει να «χτενίσουν» και οι θεσμοί. Υπενθυμίζουν άλλωστε ότι οι θεσμοί εκτιμούσαν πως από την ώρα που θα ψηφίζονταν οι νέες διατάξεις, θα απαιτούνταν ένα χρονικό διάστημα της τάξεως των 6-8 μηνών για την πρακτική εφαρμογή τους και γι’ αυτό πίεζαν ώστε οι διατάξεις να ψηφιστούν από τον περασμένο Μάρτιο. Η ψήφιση των διατάξεων όμως έγινε τον Νοέμβριο…

Νωρίτερα σήμερα, στην εβδομαδιαία συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των τραπεζών, παραδόθηκαν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μέχρι τώρα, μέσω του ΤΕΠΙΧ 2, έχουν εκταμιευθεί 15.547 δάνεια ύψους 1,8 δισ. ευρώ και μέσω του εγγυοδοτικού μηχανισμού επιπλέον κεφάλαια 3,2 δισ. ευρώ σε 3.630 δανειολήπτες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v