Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πουλάνε» Ελλάδα οι ασφαλιστικές εταιρείες

Περαιτέρω μείωση θέσεων σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία από τις ασφαλιστικές εταιρείες κατά το δεύτερο και τρίτο φετινό τρίμηνο. Στο εξωτερικό «λιμνάζει» το 60% των επενδύσεών τους. Αναλυτικοί πίνακες με τα στοιχεία της ΤτΕ.

«Πουλάνε» Ελλάδα οι ασφαλιστικές εταιρείες

Σε μείωση των τοποθετήσεών τους σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία με αντίστοιχη ενίσχυση των θέσεών τους στο εξωτερικό προχώρησαν οι ασφαλιστικές εταιρείες κατά το δεύτερο και τρίτο φετινό τρίμηνο.

Ειδικότερα, με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος (βλέπε παρατιθέμενους πίνακες), κατά το β’ και γ’ τρίμηνο του 2020, παρατηρήθηκαν αρνητικές ροές τοποθετήσεων από τις ασφαλιστικές εταιρείες σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία και κυρίως σε χρεωστικούς τίτλους (ομόλογα, λοιπά χρεόγραφα). Έτσι, οι ροές σε ελληνικούς χρεωστικούς τίτλους ήταν -297 εκατ. το β’ τρίμηνο και άλλα -216 εκατ. κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όταν στα ίδια χρονικά διαστήματα οι τοποθετήσεις σε χρεωστικούς τίτλους του εξωτερικού ενισχύθηκαν 396 και 412 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

Συνολικότερο προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020, από τα 17,2 δισ. ευρώ επενδύσεων των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών, τα 10,1 δισ. ευρώ (το 58,9%) ήταν τοποθετημένα στο εξωτερικό. Το ποσοστό αυτό μάλιστα είναι μεγαλύτερο από το 56,9% της 30ής Ιουνίου του 2020.

Να σημειωθεί πως όλες αυτές οι ρευστοποιήσεις έχουν γίνει παρά το γεγονός ότι οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι έχουν προσφέρει πολύ υψηλές αποδόσεις στους κατόχους τους κατά τα τελευταία χρόνια και κόντρα στο ότι τα yields των εγχώριων ομολόγων είναι υψηλότερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά.

Γενικότερα, οι ασφαλιστικές εταιρείες διαθέτουν κατά κανόνα έντονα αμυντικά χαρτοφυλάκια, καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου, σε καταθέσεις και τίτλους σταθερού εισοδήματος ήταν τοποθετημένο άμεσα το 71% και έμμεσα ένα μεγάλο τμήμα του 14,7%, το οποίο είχε τη μορφή μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων. Αντίθετα, σε μετοχές και λοιπούς τίτλους μεταβλητής απόδοσης είχε επενδυθεί μόλις το 3%.

Πάντως, το πρόβλημα του ότι πολλά δισ. ευρώ επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών λιμνάζουν έναντι μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων στο εξωτερικό, το έχει θέσει και η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, η οποία έχει καλέσει την κυβέρνηση να συζητήσουν τρόπους μερικού επαναπατρισμού τους, μέσα από την τοποθέτησή τους σε αναπτυξιακά ομόλογα ή γενικότερα σε χρηματοδοτικά σχήματα που θα επενδύσουν σε μακροπρόθεσμα projects χαμηλού ρίσκου. Μια τέτοια διαδικασία, βέβαια, απαιτεί και αλλαγές του εποπτικού πλαισίου (Solvency II) σε πανευρωπαϊκή βάση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v