Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλη άνοδος δημοσίων συμβάσεων καταγράφεται το 2020

Κατά 1,335 δισ. ευρώ αυξήθηκε το πρόγραμμα δημοσίων συμβάσεων από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο του 2020 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019. Πώς η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής «ψηλώνει» το πρόγραμμα.

Μεγάλη άνοδος δημοσίων συμβάσεων καταγράφεται το 2020

Αύξηση της τάξεως του 32% κατέγραψε το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020 το πρόγραμμα δημοσίων συμβάσεων. Ωστόσο η αύξηση αυτή δεν οφείλεται και στην αντίστοιχη αύξηση προμήθεια αγαθών ή υπηρεσιών, καθώς αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο από την ένταξη στο πρόγραμμα της σύμβασης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής η οποία προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) το ύψος των δημοσίων συμβάσεων στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου ανήλθε στα 5,521 δισ. ευρώ, έναντι 4,186 δις. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 1,335 δισ. ευρώ ή 31,89% σε ποσοστό.

Εκτός όμως από την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης Αττικής, το πρόγραμμα δημοσίων συμβάσεων «επιβαρύνθηκε» και με άλλα έργα μεταφοράς ενέργειας, καθώς ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) καταλαμβάνει την Τρίτη θέση μεταξύ των φορέων με το υψηλότερο ποσό δημοσίων συμβάσεων.

Βάσει των στοιχείων του ΚΗΜΔΗΣ, το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου υπογράφηκαν συνολικά 139.124 δημόσιες συμβάσεις, εκ των οποίων οι 79.480 αφορούσαν προμήθειες, οι 51.706 υπηρεσίες, οι 4.765 έργα, οι 2.148 τεχνικές ή λοιπές συναφείς υπηρεσίες και οι 1.025 μελέτες.

Στην πρώτη θέση των φορέων με τα μεγαλύτερα ποσά συμβάσεων, βρίσκεται η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης Αττικής Αριάδνη Ανώνυμη Εταιρεία Ειδικού Σκοπού με υπογραφείσες συμβάσεις ύψους 975,75 εκατ. ευρώ.

Στις συμβάσεις έργων της, περιλαμβάνονται η μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση δύο σταθμών μετατροπής και ενός υποσταθμού για την ηλεκτρική διασύνδεση συνεχούς ρεύματος μεταξύ Κρήτης και Αττικής (2χ500MW) προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ.

Επίσης στο ίδιο έργο προστίθενται η μελέτη, προμήθειας και εγκατάστασης του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος δυτικού πόλου, των σταθμών ηλεκτροδίων και των υποβρύχιων καλωδίων για τη σύνδεση των σταθμών ηλεκτροδίων με προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ, η μελέτη, προμήθειας και εγκατάστασης του υποβρύχιου καλωδιακού συστήματος ανατολικού πόλου προϋπολογισμού σχεδόν 223 εκατ. ευρώ, η μελέτη, προμήθειας και εγκατάστασης υπόγειων καλωδιακών συστημάτων για τη διασύνδεση των Σταθμών Μετατροπής και των σταθμών ηλεκτροδίων με τα υποβρύχια καλωδιακά συστήματα προϋπολογισμού 113 εκατ. ευρώ.

Στα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης του ηπειρωτικού συστήματος με τα νησιά, περιλαμβάνεται και η σύμβαση για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ για τη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση υπόγειων και υποβρύχιων καλωδίων 150kV για τη γραμμή μεταφοράς Λαύριο - Σύρος προϋπολογισμού 111 εκατ. ευρώ.

Μετά την Αριάδνη, τη δεύτερη θέση με βάση το ύψος συμβάσεων κατέχει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με 440 εκατ. ευρώ, και ακολουθεί η ΑΔΜΗΕ με 180 εκατ. ευρώ.

Στα 125,5 εκατ. ευρώ ανέρχεται το ύψος των συμβάσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στα 105 εκατ. ευρώ οι συμβάσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στα 101 εκατ. ευρώ οι συμβάσεις της Περιφέρειας Αττικής, στα 96 εκατ. ευρώ οι συμβάσεις της ΕΡΓΟΣΕ, στα 93 εκατ. ευρώ οι συμβάσεις του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στα 88 εκατ. ευρώ οι συμβάσεις της ΕΥΔΑΠ και στα 54 εκατ. ευρώ οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από την Περιφέρεια Κρήτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v