Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Οχι» σε κούρεμα χρεών, «ναι» σε φοροαπαλλαγές-ενισχύσεις

Αρνητική εμφανίζεται η κυβέρνηση στο σενάριο του κουρέματος οφειλών. Οι φόβοι για 150.000 λουκέτα και οι προσπάθειες στήριξης. Πονοκέφαλος οι υποχρεώσεις που πρέπει να πληρωθούν ως τα τέλη του μήνα.

«Οχι» σε κούρεμα χρεών, «ναι» σε φοροαπαλλαγές-ενισχύσεις

Φρένο σε προσδοκίες οριζόντιας παρέμβασης για «κούρεμα» χρεών της πανδημίας βάζουν κυβερνητικές πηγές, ανοίγοντας όμως παράθυρο νέων στοχευμένων κινήσεων, μέσω των οποίων θα ενισχυθούν οι επιχειρήσεις την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

Ενδεικτική των στοχευμένων κινήσεων είναι η χθεσινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού για «κούρεμα» ενοικίου 80% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο για τις επιχειρήσεις εκείνες οι οποίες παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (εστίαση, πολιτισμός, αθλητισμός), με το δημόσιο να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας των ιδιοκτητών (60% του μηνιαίου μισθώματος).

Ο προϋπολογισμός ο οποίος ψηφίστηκε χθες στη Βουλή ενσωματώνει πρόσθετα μέτρα 7,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, ενώ προβλέπει και την εισροή κοινοτικών κεφαλαίων 5,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης το επόμενο έτος.

Με αυτά τα «όπλα» στην πρώτη γραμμή, η κυβέρνηση καλείται να κερδίσει το στοίχημα της επόμενης μέρας μετά την πανδημία, όταν παράγοντες της αγοράς προβλέπουν περισσότερα από 150.000 λουκέτα, ζητώντας 120 δόσεις, κούρεμα οφειλών και αναδρομική διαγραφή οφειλής για τους τρεις πρώτους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής (στην 4η το 50% ήταν μη επιστρεπτέο).

«Δεν εξετάζουμε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών στο ΣΚΑΙ απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενο κούρεμα χρεών. Παράλληλα, είπε ότι δεν υπάρχει στο τραπέζι αυτή τη στιγμή νέα ρύθμιση 120 δόσεων. Αναφερόμενος ευρύτερα στα μέτρα είπε ότι είναι πιθανό να έχουμε νέες πρωτοβουλίες τον Ιανουάριο σε συνάρτηση με τις εξελίξεις. Εχουμε 7,5 δισ. στον προϋπολογισμό γι’ αυτό τον λόγο, τόνισε. Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν αλλάζει κάτι στους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Στον 5ο κύκλο τον Ιανουάριο διατηρείται το 50-50 και το ελάχιστο όριο των 1.000 ευρώ.

Φορολογικές απαλλαγές και ενισχύσεις στο πρότυπο των προγραμμάτων που τρέχουν από τις Περιφέρειες (5.000-50.000 ευρώ μη επιστρεπτέων ενισχύσεων) βρίσκονται στο τραπέζι, ενώ σχεδιάζονται τουλάχιστον δύο ακόμα κύκλοι επιστρεπτέας προκαταβολής. Στον πέμπτο κύκλο του Ιανουαρίου και πάλι το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο ενώ όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, θα επαναληφθεί η πρόβλεψη για καταβολή ελάχιστης ενίσχυσης 1.000 ευρώ, όπως έγινε και στον τέταρτο κύκλο.

Επί του παρόντος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να βάλουν για έναν ακόμα μήνα βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τις τρέχουσες φορολογικές οφειλές, οι οποίες, με εξαίρεση τα τέλη κυκλοφορίας, παραμένουν ενεργές και ζητούν πληρωμή έως τις 31 Δεκεμβρίου.

Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, πρέπει να πληρωθούν η έκτη δόση του φόρου εισοδήματος, η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ του μηνός Νοεμβρίου από όλες τις επιχειρήσεις, ακόμα και αυτές που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή τον προηγούμενο μήνα, καθώς και η δόση ή οι δόσεις ρυθμίσεων για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζόμενους επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στη λίστα των ΚΑΔ που ανέστειλαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους. Με την αγορά να υπολειτουργεί, όσοι έχασαν ρυθμίσεις 100 ή 120 δόσεων στο διάστημα Μαρτίου - Νοεμβρίου μπορούν να τις ξανακερδίσουν καταβάλλοντας τη δόση Δεκεμβρίου (και τις επόμενες φυσικά).

Υπάρχει όμως και μια σειρά οφειλών οι οποίες «πάγωσαν» μέχρι τις 30 Απριλίου. Μετά τη δημοσίευση των σχετικών αποφάσεων στο ΦΕΚ:

  • Παρατείνονται μέχρι και την 30-4-2021 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών από δηλώσεις Φ.Π.Α. με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές), οι οποίες οφειλές λήγουν ή έληξαν από 1-11-2020 έως 30-11-2020, καθώς και οι προθεσμίες καταβολής Φ.Π.Α. που βεβαιώθηκαν ή θα βεβαιωθούν στις Δ.Ο.Υ/Ελεγκτικά Κέντρα, βάσει εμπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων Φ.Π.Α. με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 30-11-2020 και την 31-12-2020.
  • Παρατείνεται η προθεσμία καταβολής των δόσεων Νοεμβρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2020 ρυθμίσεων και διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα των ανωτέρω προσώπων. Η παραταθείσα κατά τα ανωτέρω δόση Νοεμβρίου καταβάλλεται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα της τελευταίας δόσης του προγράμματος ρύθμισης τμηματικής καταβολής και η παραταθείσα δόση Δεκεμβρίου καταβάλλεται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης παραταθείσας.
  • Η προθεσμία για την εμπρόθεσμη καταβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2021, που λήγει την 31-12-2020, καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, παρατείνεται έως και την τελευταία εργάσιμη μέρα του μηνός Φεβρουαρίου 2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v