Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχέδιο για άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα με... μονομερή ενέργεια

Πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άνοιγμα καταστημάτων τη Δευτέρα, ακόμα και με τη μέθοδο του click in shop σε συγκεκριμένους κλάδους. Η πίεση να κινηθεί το εμπόριο και ο φόβος ανατροπών, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Σχέδιο για άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα με... μονομερή ενέργεια

Ειλημμένη φαίνεται να είναι η απόφαση της κυβέρνησης για την επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου. Η μόνη περίπτωση να μη γίνει, είναι να υπάρξει μια εξαιρετικά αρνητική επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα θα γίνει με τη μέθοδο του click in shop, δηλαδή της παράδοσης εντός του καταστήματος για τους κλάδους ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος και του click away, δηλαδή της παράδοσης εκτός, για όλους τους υπόλοιπους κλάδους. Όπως άλλωστε ίσχυσε για την εορταστική περίοδο.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η απόφαση της κυβέρνησης θα τεθεί υπόψη της επιστημονικής επιτροπής την ερχόμενη Παρασκευή, ώστε να δοθεί και από αυτήν, το «πράσινο φως», κάτι το οποίο με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία, θεωρείται δεδομένο.

Συνεπώς, οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το απόγευμα της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ακόμη και αν υπάρξουν αντιρρήσεις από την Επιτροπή, αν, όπως προαναφέρθηκε, δεν υπάρξει δραματική ανατροπή στα επιδημιολογικά δεδομένα, το άνοιγμα των καταστημάτων θα προχωρήσει κανονικά τη Δευτέρα, με το click in shop και το click away.

Ωστόσο, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι πριν από λίγες ημέρες ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε προαναγγείλει ότι από τις 11 Ιανουαρίου θα αρχίσει η επαναλειτουργία του εμπορίου αλλά και όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, κάτι το οποίο στην πορεία... ανατράπηκε.

Πάντως, όπως μεταφέρεται από κυβερνητικούς κύκλους, αυτή τη φορά η κεντρική γραμμή της κυβέρνησης, δηλαδή οι κατευθύνσεις του Μεγάρου Μαξίμου, είναι να ανοίξουν τα καταστήματα στις 18 Ιανουαρίου.

Το θέμα επαναλειτουργίας της αγοράς βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Α. Γεωργιάδης, Ν. Παπαθανάσης, Π. Σταμπουλίδης) με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργο Καρανίκα.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων «δεσμεύεται να κάνει σε άμεσο χρόνο ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και επιτρέπεται λόγω της πανδημίας, ώστε να λειτουργήσει, έστω εν μέρει, η αγορά, αντιλαμβανόμενο πλήρως τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την παρατεταμένη καραντίνα στο σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη μέριμνα για μας αποτελούν οι επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης, που συνδέουν ιδιαίτερα τη λειτουργία τους με την περίοδο των εκπτώσεων».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Καρανίκας, σημείωσε ότι «η αποδοχή από το υπουργείο Ανάπτυξης της πρότασης του εμπορικού κόσμου να λειτουργήσουν έστω με τη μέθοδο του click in shop τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος είναι στη σωστή κατεύθυνση, εφόσον υλοποιηθεί χωρίς χρονοτριβή. Κάθε μέρα που περνά, χάνεται πλέον για τις εμπορικές επιχειρήσεις και ο τζίρος των εκπτώσεων, που για πολλές εξ αυτών είναι συνυφασμένος με την ίδια τους την επιβίωση. Οι διαβεβαιώσεις που λάβαμε από την ηγεσία του Υπουργείου δείχνουν ότι υπάρχει η βούληση για άμεσες αποφάσεις, που θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή συνολικά του λιανεμπορίου σε μια μορφή κανονικότητας. Οι μικρομεσαίοι έμποροι έχουν αποδείξει ότι τηρούν με απόλυτη προσήλωση τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία και αυτό θα συνεχίσουν να πράττουν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v