Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα μάχη Δημοσίου - συνταξιούχων στο ΣτΕ για τα αναδρομικά

Οι συνήγοροι του Δημοσίου προσπαθώντας να αποτρέψουν τους δικαστές να ταχθούν υπέρ της επιστροφής αναδρομικών και δώρων, επικαλέστηκαν σειρά από εθνικά ζητήματα όπως η κρίση με την Τουρκία, η αγορά των Rafale, το μεταναστευτικό και η πανδημία.

Νέα μάχη Δημοσίου - συνταξιούχων στο ΣτΕ για τα αναδρομικά

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πρόεδρο την Μαίρη Σαρπ και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Άννα Καλογεροπούλου, συζητήθηκε σήμερα ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων ακυρώσεως συνταξιούχων, οι οποίοι διεκδικούν αναδρομικά τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεών τους, όπως και την επιστροφή των τριών δώρων-επιδομάτων για ένα 11μήνο.

Εντύπωση προκάλεσε κατα τη διαδικασία, το γεγονός οτι οι συνήγοροι του Δημοσίου προσπαθώντας να αποτρέψουν τους δικαστές να ταχθούν υπέρ της αναδρομικής επιστροφής των περικοπών των συντάξεων και των δώρων επικαλέστηκαν μια σειρά από εθνικά ζητήματα όπως την πρόσφατη κρίση στον Έβρο με την Τουρκία, την αγορά των 18 Γαλλικών αεροσκαφών Rafale, την αγορά δύο μεταχειρισμένων φρεγατών, το μεταναστευτικό, την πανδημία, την αύξηση των ΜΕΘ λόγω του COVID-19, το εθνικό δημόσιο συμφέρον.

Οι συνταξιούχοι ζητούν την ακύρωση: 1) της υπ΄ αριθμ. Φ.11321/35005/1528/13.10.2020 κοινής υπουργικής απόφασης για την επιστροφή των μειώσεων των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα και

2) της υπ΄ αριθμ. Φ11321/37311/1610/13.10.2020 κοινής υπουργικής απόφασης για την επιστροφή των μειώσεων συνταξιούχων του δημοσίου τομέα.

Οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις εκδόθηκαν μετά τις περσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις οποίες δικαιώθηκαν, εν μέρει, οι συνταξιούχοι.

Με τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις ρυθμίζεται, η από 13.10.2020 άτοκη επιστροφή των μειώσεων μόνο των κύριων συντάξεων και δεν περιλαμβάνεται η επιστροφή των μειώσεων των επικουρικών συντάξεων και δεν ρυθμίζεται η επιστροφή των τριών επιδομάτων-δώρων (Χριστουγέννων- Πάσχα- Θερινής άδειας).

Παράλληλα, οι ίδιες προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις, προβλέπουν ότι με την καταβολή των ποσών αυτών (διαφορών) στους συνταξιούχους αποσβένονται οι αξιώσεις τους σε ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις και καταργήσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και των τριών δώρων-επιδομάτων, για το χρονικό διάστημα από 11.6.2015 μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 4387/2016 για τον ιδιωτικό τομέα και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου 4093/2012 για το Δημόσιο τομέα

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι οι επίμαχες περικοπές παραβιάζουν συνταγματικές επιταγές, το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη, κ.λπ.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζουν ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας (άρθρο 25), της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρα 4 παρ. 5), της προστασίας της ανθρώπινης αξίας (άρθρο 2 παρ. 1) και της διάκρισης των λειτουργιών, αλλά είναι αντίθετη και στο άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος.

Ακροαματική διαδικασία

Κατά την σημερινή ακροαματική διαδικασία οι συνήγοροι των συνταξιούχων, πλέον των αντισυνταγματικών ισχυρισμών που προβάλλουν στις αιτήσεις ακύρωσης τους τόνισαν ότι με τη μη καταβολή των αναδρομικών συντάξεων και των τριών δώρων τους που έγινε με τις προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν μετά τις περσινές αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, παραβιάζεται η συνταγματικά προστατευόμενη περιουσία τους (άρθρο 17 Συντάγματος) στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται ο μισθός και η σύνταξη.

Οι συνταξιούχοι υποστήριξαν οτι εξαπατήθηκαν από την κυβέρνηση, καθώς η τελευταία δια των αρμοδίων υπουργών της, ανακοίνωσε ότι τηρήθηκαν οι αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, ενώ στην πραγματικότητα συμμορφώθηκε μερικώς στις επίμαχες αποφάσεις, ανέφεραν οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την τρίτη ηλικία.

Ακόμη, αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς του Δημοσίου περί ελλείψεως εννόμου συμφέροντος των προσφευγόντων και απαραδέκτου των αιτήσεων. Το Δημόσιο και ο ΕΦΚΑ έθεσαν θέμα παραδεκτού των αιτήσεων ακυρώσεως των συνταξιούχων, με το επιχείρημα ότι οι υπουργικές αποφάσεις που προσβάλλουν οι προσφεύγοντες, ρυθμίζουν μόνο τεχνικά-πρακτικά θέματα, δηλαδή, τον τρόπο, τη διαδικασία και τις λεπτομέρειες της επιστροφής των αναδρομικών περικοπών των συντάξεων, ενώ τα ποσά της επιστροφής, το χρονικό διάστημα για το οποίο θα επιστραφούν, κ.λπ. καθορίζονται αποκλειστικά από τους νόμους 4714/2020 και 4734/2020 και όχι από τις υπουργικές αποφάσεις.

ΕΦΚΑ και Δημόσιο

Ο δικηγόρος του ΕΦΚΑ αναφέρθηκε σε ταμειακές δυσκολίες οι οποίες οφείλονται στην πανδημία, ενώ έκανε ειδική αναφορά ότι λόγοι υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος επιβάλλουν την απόρριψη των αιτήσεων των συνταξιούχων.

Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ, ενώ ανέφερε ότι οι συνταξιούχοι δεν είναι από τους πληγέντες της πανδημίας. Ακόμη, τόνισε ότι εάν το δικαστήριο κάνει δεκτές τις αιτήσεις των συνταξιούχων, τότε ο ΕΦΚΑ θα αναγκαστεί να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά του στοιχεία.

Οι συνήγοροι του Δημοσίου τόνισαν ότι υπάρχει εθνική δημοσιονομική κρίση και προέχει το εθνικό συμφέρον της χώρας, καθώς

- 650.000 εργαζόμενοι είναι σε αναστολή εργασίας και το Δημόσιο θα καταβάλλει τεράστια ποσά για να μπορέσουν τα άτομα αυτά να επιβιώσουν,

-Για την ασφάλεια της χώρας θα αγοραστούν 18 Γαλλικά αεροσκάφη Rafale,

-Για την θαλάσσια προστασία της Ελλάδος θα αγοραστούν δύο μεταχειρισμένες φρεγάτες,

-Δαπανήθηκαν τεράστια ποσά για την κατασκευή του φράκτη στον Έβρο, μετά την πρόσφατη κρίση των μεταναστευτικών πιέσεων από την Τουρκία,

-Τα οικονομικά προβλήματα από το μεταναστευτικό,

-Στην πανδημία, η οποία είναι το μεγαλύτερο παγκόσμιο γεγονός μετά τον τελευταίο παγκόσμιο πόλεμο και

-Την αύξηση των ΜΕΘ λόγω του COVID-19.

Ακόμη, ανέφεραν ότι δεν επλήγησαν οι συνταξιούχοι που έχουν συντάξιμα χρόνια άνω των 30, αλλά αντίθετα αυξήθηκαν οι συντάξεις τους, ενώ όταν δόθηκαν οι διαφορές στις κύριες συντάξεις, δεν υπήρξε άρνηση από την πλευρά τους να τις πάρουν.

Κλείνοντας ο συνήγορος του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε με απορία: «Δεν ξέρω εάν η χώρα αυτή έχει μέλλον».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v