Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επτά αλλαγές στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων

Αύξηση του ποσού απόσυρσης των ταξί, περισσότερα επιδοτούμενα οχήματα για τις εταιρείες, ενίσχυση ηλεκτρικών ποδηλάτων και για τα ξενοδοχεία, οι αλλαγές στο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά». Έρχεται και πρόγραμμα επιδότησης φορτιστών.

Επτά αλλαγές στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων

Τη δρομολόγηση επτά αλλαγών στο πρόγραμμα επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων «Κινούμαι Ηλεκτρικά» ανακοίνωσε η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας σε συνέδριο για την ηλεκτροκίνηση, έκανε γνωστό ότι από τον Ιούλιο έως σήμερα στο πρόγραμμα έχουν υποβληθεί 10.000 αιτήσεις και απορροφήθηκαν κονδύλια 9 εκατ. από το συνολικό πακέτο των 45 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την κα Σδούκου, στην αγορά έχει δημιουργηθεί τζίρος 42 εκατ. ευρώ. Η ίδια έκανε γνωστό ότι για το 2020 υπερκαλύφθηκε ο στόχος της ταξινόμησης ηλεκτρικών οχημάτων. Πιο συγκεκριμένα έγιναν 2.150 ταξινομήσεις, όταν ο στόχος του Εθνικού Σχεδίου Ενέργειας και Κλίματος ήταν 1.265.

Η γενική γραμματέας έκανε επίσης γνωστό ότι το υπουργείο εξετάζει τις ακόλουθες αλλαγές στο Κινούμαι Ηλεκτρικά:

1. Κατάργηση της υποχρεωτικής αγοράς του ηλεκτρικού οχήματος μετά το τέλος της ελάχιστης χρονομίσθωσης των 36 μηνών. Πρόκειται για αυτοκίνητα για τα οποία επιδοτείται η χρονομίσθωση.

2. Αύξηση του αριθμού των επιδοτούμενων οχημάτων των εταιρειών. Με το τρέχον πρόγραμμα, οι εταιρείες μπορούν να επιδοτηθούν για την αγορά τριών οχημάτων. Ο αριθμός θα ανέλθει στα 10.

3. Διευκόλυνση της ρευστότητας. Όπως είπε η κα Σδούκου, θα δίνεται η δυνατότητα της εκχώρησης του ποσού της επιδότησης στις τράπεζες, ώστε αυτές να δανειοδοτούν τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα με ισόποσο ποσό για την απόκτηση του οχήματος.

4. Αύξηση του ποσού της απόσυρσης για τα ταξί.

5. Διευρύνονται οι δικαιούχοι. Το υπουργείο ΠΕΝ βάζει στη λίστα των επιλέξιμων εταιρειών και τις δημοτικές επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ) καθώς και τις εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

6. Επιλέξιμη θα είναι η επιδότηση του ηλεκτρικού ποδηλάτου και σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους, όπως τα ξενοδοχεία και οι εταιρείες ενοικίασης οχημάτων.

7. Επιδότηση για την απόκτηση φορτιστών θα λαμβάνουν και τα νομικά πρόσωπα.

Η Αλεξάνδρα Σδούκου έκανε επίσης γνωστό ότι στο πρώτο εξάμηνο του έτους θα χωροθετηθούν 10.000 φορτιστές, δημιουργώντας έναν τζίρο για τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών ηλεκτρικής φόρτισης της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.

Ανήγγειλε ακόμη πρόγραμμα επιδότησης για την αγορά φορτιστών.

Η ίδια ανακοίνωσε την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για την παροχή κινήτρων σε βιομηχανίες της εφοδιαστικής αλυσίδας των ηλεκτρικών οχημάτων. Όπως είπε η γενική γραμματέας, «θέλουμε διεθνείς επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα μας και στον συγκεκριμένο κλάδο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v