Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Προσφεύγει στην ΕΕ για Πειραιώς

Πού προσβλέπει ο Α. Τσίπρας με το υπόμνημα που έστειλε στην ηγεσία του ΤΧΣ. Προαναγγέλλει πολιτική και δικαστική διερεύνηση για «καραμπινάτη απάτη». Στο στόχαστρο το κυβερνητικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, με «κώδωνα κινδύνου» για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

ΣΥΡΙΖΑ: Προσφεύγει στην ΕΕ για Πειραιώς

Αποφασισμένο να φτάσει μέχρι τέλους την υπόθεση της Tράπεζας Πειραιώς εμφανίζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ ανοίγει το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς διαπιστώνει ότι το σχέδιο που παρουσίασε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες δεν αφορά την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της εργασίας.

Ως προς το πρώτο, με το υπόμνημα που έστειλε χθες ο κ. Τσίπρας στην ηγεσία του ΤΧΣ, αφενός, ζητά ακύρωση της διαδικασίας που έχει επιλεγεί για την Πειραιώς, εμμένοντας στην κατηγορία ότι η ζημιά του Δημοσίου είναι 3 δισ. ευρώ και, αφετέρου, προειδοποιεί πως, σε αντίθετη περίπτωση, μία μελλοντική δική του κυβέρνηση θα δρομολογήσει πολιτική και δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.

«Πρόκειται για καραμπινάτη απάτη, για ληστεία», έχει πει από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με στελέχη του κόμματος να μιλούν για «χρηματιστηριακό παιχνίδι» και για «κενά» που επιβάλλουν την ακύρωση της διαδικασίας.

Δεδομένου, δε, όπως λένε αρμόδιες πηγές, ότι η ηγεσία του ΤΧΣ δεν έδωσε καμία εξήγηση για τα παραπάνω και ότι το Δημόσιο δεν ασκεί τα δικαιώματά του, ο κ. Τσίπρας έκανε γνωστό χθες στον πρόεδρο, το γενικό συμβούλιο και την εκτελεστική επιτροπή του Ταμείου ότι θα απευθυνθεί στις αρμόδιες Εποπτικές και Δικαστικές Αρχές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με τον τρόπο αυτό, η αξιωματική αντιπολίτευση κλιμακώνει την αντίδρασή της, κατηγορώντας ευθέως την ηγεσία του ΤΧΣ ότι με την πολιτική της «έπαψε το Ταμείο να υπηρετεί τον βασικό του ρόλο ως εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος στον χρηματοπιστωτικό τομέα».

«Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στη χώρα, η θέση μας είναι ότι το ΤΧΣ, τόσο στην πρώτη φάση της μη αποπληρωμής του τοκομεριδίου από την Tράπεζα Πειραιώς όσο και στη δεύτερη φάση της σχεδιαζόμενης ΑΜΚ από την Τράπεζα, δεν χρησιμοποιεί όλα τα νομικά δικαιώματα και τις διαπραγματευτικές δυνατότητές του, ώστε να προστατεύσει το κεφάλαιο και τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ούτως ώστε να ελαχιστοποιήσει τους κινδύνους για τον Έλληνα πολίτη. Επομένως το Ταμείο σε αυτή την περίπτωση και με δική σας απόφαση έπαψε να υπηρετεί τον βασικό του ρόλο ως εγγυητή του δημοσίου συμφέροντος στον χρηματοπιστωτικό τομέα», τονίζει ο κ. Τσίπρας στο υπόμνημά του.

Ως εκ τούτου, ζητά από την κεφαλή του Ταμείου: Να ασκήσετε στη Γ.Σ. της 7ης Απριλίου 2021 (σ.σ. σήμερα) το προβλεπόμενο στο νόμο δικαίωμα αρνησικυρίας (blocking veto) του μετόχου της πλειοψηφίας και να εμποδίσετε την κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Αντίθετα να φροντίσετε ώστε στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου να μπορούν οι υφιστάμενοι μέτοχοι εντός εύλογης προθεσμίας να ασκήσουν τα δικαιώματα προτίμησης που αναλογούν στις μετοχές τους, με όλες τις εξουσίες και τις ευχέρειες που απορρέουν από αυτά. Σας υπογραμμίζουμε ότι κατά την άποψή μας, αρνησικυρία θα έπρεπε ήδη να έχει ασκήσει ο εκπρόσωπος του Ταμείου στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 2βιιι) του νόμου 3864, αλλά παρέλειψε να το πράξει στο ζήτημα της πληρωμής του τοκομεριδίου του CoCos σε μετοχές καθώς σε αντίθετη περίπτωση, συναινεί στη ζημία που υπέστη το ελληνικό δημόσιο, που είναι πάνω από 1,5 δισ. € ως τώρα».

Για το θέμα θα υπάρξει συζήτηση σήμερα στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς θα συνεδριάσει με βασικό θέμα την οικονομική πρόταση του κόμματος που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τρίτη από τον κ. Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο.

Εκτός Ταμείου Ανάπτυξης η πραγματική οικονομία

Στο επίκεντρο θα βρεθεί το Ταμείο Ανάκαμψης, με την αξιωματική αντιπολίτευση να διαπιστώνει ότι από το κυβερνητικό σχέδιο («το οποίο δόθηκε στις Βρυξέλλες χωρίς να υπάρξει διαβούλευση με τα κόμματα και τους φορείς της χώρας») απουσιάζει ο κεντρικός σχεδιασμός για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας όταν αρθεί το lockdown, την ενίσχυση της εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας, που ανεβαίνει πάλι στα επίπεδα των πρώτων μνημονιακών χρόνων.

«H κυβέρνηση καταθέτει ένα σχέδιο για ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 31 δισ. ευρώ, που εκτείνεται και θα υλοποιείται τουλάχιστον μέχρι το 2026, και στην πραγματικότητα δεν το έχει συζητήσει με κανέναν εντός Ελλάδας. Όποια μελλοντική κυβέρνηση θελήσει να ακυρώσει μέτρα που τα εντάσσει η ΝΔ στο σχέδιο, όπως τα αντεργατικά, θα δεσμεύεται με επιστροφή χρημάτων στην ΕΕ», κατήγγειλε χαρακτηριστικά χθες στη Βουλή η τομεάρχης Οικονομικών Έφη Αχτσιόγλου. Αντιθέτως, όπως είπε, «ενσωματώνει τη φιλοσοφία της έκθεσης Πισσαρίδη: ιδιωτικοποιήσεις δομών, υποδομών και υπηρεσιών, αποδιάρθρωση εργασιακών σχέσεων, συμπίεση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, απαξίωση κοινωνικού κράτους, διεύρυνση ανισοτήτων».

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην «τύχη» των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τις οποίες διατηρεί σταθερά στο επίκεντρο της πολιτικο-οικονομικής του παρέμβασης. Για τον λόγο αυτό, προειδοποιεί πως θα μείνουν εκτός αναπτυξιακών δυνατοτήτων καθώς η χορήγηση δανείων για ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια θα γίνει μέσω των συστημικών τραπεζών.

«Πρόσβαση στον δανεισμό έχουν μόνο 30.000 επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή στη χώρα. Το σχέδιο αποκλείει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τη χρηματοδότηση και πριμοδοτεί μετρημένες μεγάλες επιχειρήσεις. Την ώρα μάλιστα που, ήδη, με την πολιτική της κυβέρνησης εδώ και ένα χρόνο, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κινδυνεύουν με γενικευμένη εκκαθάριση», τόνισε η κα Αχτσιόγλου.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος (αρμόδιος για τον «οικονομικό κύκλο») Ευκλείδης Τσακαλώτος επικέντρωσε στην απουσία κάθε διαλόγου από την κυβέρνηση πριν καταθέσει το σχέδιό της στις Βρυξέλλες. «Σε συμφωνία με τους μεγάλους επενδυτές αποκλείουν την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι εκτός χρηματοδότησης των συστημικών τραπεζών. Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προορίζονται μόλις 500 εκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύοντας αυτό που λέγαμε πριν από τις εκλογές, ότι το σχέδιο της ΝΔ μπορεί να λέει ότι είναι υπέρ των μεσαίων στρωμάτων αλλά θα ευνοήσουν το μεγάλο ψάρι ενάντια στο μικρό ψάρι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v