Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνοασφάλεια: Οι επενδύσεις για να «θωρακιστεί» η Ελλάδα

Ελληνικό δημόσιο, τράπεζες, επιχειρήσεις και πολίτες γίνονται καθημερινά στόχοι κυβερνοεπιθέσεων και κυβερνοεγκλημάτων, με την Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα να αναζητούν τρόπους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Κυβερνοασφάλεια: Οι επενδύσεις για να «θωρακιστεί» η Ελλάδα

Όλες οι προβλέψεις των ειδικών συγκλίνουν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις θα αυξηθούν περαιτέρω στο μέλλον, καθώς έως το 2024 αναμένεται ότι περίπου 22,3 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως θα είναι συνδεδεμένες με το διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things - IoT).

Η πανδημία που οδήγησε στην «εκτόξευση» των διασυνδέσεων λόγω τηλεργασίας και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και η ανάπτυξη για πρώτη φορά στη χώρα μας εκτεταμένων ηλεκτρονικών εφαρμογών σε δημόσιο, τράπεζες και επιχειρήσεις, έδωσε πρόσφορο έδαφος στους χάκερ να «επιτεθούν», προκαλώντας σημαντικά προβλήματα στην οικονομία, την υγεία ακόμα και στην ασφάλεια της χώρας.

Αυτή η πραγματικότητα έχει οδηγήσει τόσο την ΕΕ όσο και τη χώρα μας σε ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κυβερνοαπειλών, που συνεχώς εντείνεται. Το σχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το 2021 περιλαμβάνει την επικαιροποίηση του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την κυβερνοασφάλεια, με λεπτομερές πλάνο δράσεων (στρατηγικοί - ειδικοί στόχοι, δραστηριότητες, εκροές/παραδοτέα, KPIs, χρονοδιαγράμματα), λαμβάνοντας υπόψη βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές.

Στο ίδιο πλαίσιο, η ΕΕ αναπτύσσει δράση σε διάφορα μέτωπα για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, προκειμένου:

  • να ενισχύσει την κυβερνοανθεκτικότητα,
  • να καταπολεμήσει το κυβερνοέγκλημα,
  • να ενισχύσει την κυβερνοδιπλωματία,
  • να ενδυναμώσει την κυβερνοάμυνα,
  • να τονώσει την έρευνα και την καινοτομία και
  • να προστατεύσει τις υποδομές ζωτικής σημασίας.

Τον Οκτώβριο του 2020, οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν να ενισχυθεί η ικανότητα αυτοπροστασίας της Ένωσης από τις κυβερνοαπειλές, καθώς και η ικανότητά της να εξασφαλίσει ένα προστατευμένο περιβάλλον επικοινωνίας, ιδίως μέσω της κβαντικής κρυπτογράφησης, και να εγγυηθεί την πρόσβαση σε δεδομένα για δικαστικούς σκοπούς και για σκοπούς επιβολής του νόμου.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις

Στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, αποφάσισε να επενδύσει η Latsco Family Office, συμφερόντων Μαριάννας Ι. Λάτση. Η εταιρεία εισέρχεται στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής Obrela Security Industries, ενός από τους πρωτοπόρους στις υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας.

Η Obrela Security Industries ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2009 και δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών Kυβερνοασφαλειας (Cyber Security Services). Επικεφαλής της είναι οι Γεώργιος Πατσής (CEO και Πρόεδρος) και Γεώργιος Δάγλας (COO και Αντιπρόεδρος). Στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται εταιρείες από όλους τους κλάδους της οικονομίας σε περισσότερες από οκτώ χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κύπρο, Ιορδανία, Φιλιππίνες).

Η Obrela Security Industries έχει το επιχειρησιακό κέντρο και το τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) της Obrela Security Industries στην Αθήνα. Παράλληλα, διατηρεί παρουσία στο Λονδίνο και το Ντουμπάι για την προώθηση των υπηρεσιών και εξυπηρέτηση των διεθνών πελατών της, οι οποίοι συνεισφέρουν πάνω από το 80% των πωλήσεων.

Τον Δεκέμβριο του 2020 η Obrela «σήκωσε» 4,5 εκατ. ευρώ από το EOS Hellenic Renaissance Fund, ένα εκ των τριών Growth Funds του EquiFund, που διαχειρίζεται η EOS Capital Partners με επικεφαλής τον Απόστολο Ταμβακάκη. Η επένδυση πραγματοποιήθηκε μέσω αύξησης κεφαλαίου και το Fund κατέχει έκτοτε μειοψηφικό ποσοστό στον όμιλο της Obrela.

Η Hack The Box, startup εκπαίδευσης για την κυβερνοασφάλεια, η οποία αναδύθηκε από την Ελλάδα, ανακοίνωσε την ολοκλήρωση επένδυσης Series A ύψους 10,6 εκατ. δολαρίων. Της επένδυσης ηγήθηκε η Paladin Capital Group, με συμμετοχή των Osage University Partners, Brighteye Ventures, και του υφιστάμενου επενδυτή Marathon Venture Capital. Η νέα χρηματοδότηση θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της εταιρείας, καθώς αυτή επεκτείνεται στην αγορά των ΗΠΑ και δημιουργεί νέα προϊόντα για τους χρήστες και εταιρικούς πελάτες της.

Η Hack The Box ξεκίνησε το 2017 με στόχο να κάνει πιο προσιτή την εκπαίδευση γύρω από την κυβερνοασφάλεια. Σήμερα έχει δημιουργήσει τη μεγαλύτερη εκπαιδευτική κοινότητα στον χώρο σε παγκόσμια κλίμακα, με περισσότερα από 500 χιλιάδες μέλη, από ανθρώπους που ξεκινούν τώρα την ενασχόλησή τους με το αντικείμενο, μέχρι έμπειρους pen-testers και security professionals.

Τα μέλη της κοινότητας εκπαιδεύονται, καθώς πραγματοποιούν εικονικές επιθέσεις, με ασφαλή και διαδραστικό τρόπο, σε εκατοντάδες εργαστήρια προσομοίωσης. Πάνω από 20 εκατομμύρια ώρες εκπαίδευσης έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα, ενώ παράλληλα η εταιρεία έχει αυξήσει τα έσοδά της περισσότερο από 1000% τα τελευταία δύο χρόνια, παραμένοντας κερδοφόρα. Η Hack The Box απασχολεί 88 εργαζόμενους, με το 45% να βρίσκεται στην Ελλάδα, δουλεύοντας από τα γραφεία της στην Αθήνα, τη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη. Μέχρι το τέλος του 2022, στόχος είναι η εταιρεία να απαριθμεί κοντά στους 200 εργαζόμενους, με το 50% να εργάζεται από την Ελλάδα.

Το 73% των επιχειρήσεων φοβάται μια ενδεχόμενη κυβερνοεπίθεση

Η πανδημία έχει αναδείξει την κυβερνοασφάλεια σε βασική ανησυχία για τις επιχειρήσεις, κατατάσσοντας τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο μεταξύ των βασικών παγκόσμιων κινδύνων. Σχεδόν τα τρία τέταρτα (73%) των εταιρειών, διεθνώς, πιστεύουν ότι είναι πιθανό να δεχτούν ένα περιστατικό κυβερνοεπίθεσης, με δεδομένο το καθεστώς της εξ αποστάσεως εργασίας, που εφαρμόζουν οι περισσότερες εξ αυτών.

Μάλιστα, οι επιχειρήσεις, που θεωρούν πιο πιθανό το ενδεχόμενο μιας κυβερνοεπίθεσης, είναι εκείνες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της έρευνας και ανάλυσης πληροφοριών (93%) και στον τραπεζικό και χρηματοοικονομικό τομέα, καθώς και στον τομέα της λογιστικής (87%).

Αν και είναι διάχυτη μεταξύ των επιχειρήσεων αυτή η ανησυχία, ταυτόχρονα, υπάρχει ένα αίσθημα σιγουριάς. Το 80% των επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο θεωρεί ότι οι υπάλληλοι που εργάζονται από το σπίτι, ειδικά όσοι ασχολούνται με λογισμικό διαχείρισης οικονομικών στοιχείων ή με χρηματοοικονομικές συναλλαγές, διαθέτουν τη γνώση και την κατάλληλη τεχνολογία για να μετριάσουν τους κινδύνους κυβερνοεπιθέσεων.

Η παγκόσμια έρευνα FinΤech, που διεξήγαγε η ESET, αποτύπωσε τη στάση των ανώτερων διευθυντικών στελεχών απέναντι στη χρηματοπιστωτική τεχνολογία (FinΤech) και την ασφάλεια.

Αύξηση 50% στις επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια φέρνει ο κορωνοϊός

Στην κορυφή της επενδυτικής ατζέντας των επιχειρήσεων παγκοσμίως φέρνει η πανδημία του κορωνοϊού την κυβερνοασφάλεια, εξαιτίας των πολλών καθημερινών συνηθειών που έχουν γίνει ψηφιακές. Αυτό δείχνει η ετήσια μελέτη της PwC Digital «Trust Insights 2021», σύμφωνα με την οποία περισσότερες από τις μισές εταιρείες (55%) δηλώνουν ότι ο προϋπολογισμός τους για την κυβερνοασφάλεια θα αυξηθεί το 2021.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 96% των επιχειρήσεων επανασχεδιάζει τη στρατηγική του λόγω Covid-19, ενώ πάνω από τα μισά στελέχη (55%) δεν πιστεύουν ότι δαπάνες τους για την κυβερνοασφάλεια διατίθενται προς τους πιο σημαντικούς κινδύνους για την επιχείρηση. Έτσι, το 44% σκέφτεται να αλλάξει τη διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού για την ψηφιακή ασφάλεια. Μάλιστα, ένα στα δύο στελέχη (50%) δηλώνει ότι είναι πιο πιθανόν, πλέον, να λαμβάνεται υπόψη η κυβερνοασφάλεια σε κάθε επιχειρηματική απόφαση, σε σύγκριση με 25% πέρυσι. Επιπλέον, το 51% των CEOs δηλώνει ότι είναι πιο πιθανόν να έχει συχνές αλληλεπιδράσεις με τον Υπεύθυνο Ασφάλειας Πληροφοριών (CISO).

Η αναθεώρηση των επιχειρηματικών σχεδίων αναμένεται να δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες όμως θα είναι δύσκολο να καλυφθούν λόγω της έλλειψης εξειδικευμένων στελεχών στον συγκεκριμένο κλάδο. Ειδικότερα, αναμένεται να δημιουργηθούν 3,5 εκατ. θέσεις εργασίας στην κυβερνοασφάλεια, που θα πρέπει να καλυφθούν το 2021. Σε ποσοστό 51%, τα στελέχη σχεδιάζουν να προσλάβουν προσωπικό πλήρους απασχόλησης στην κυβερνοασφάλεια κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, με περισσότερους από το 22% να δηλώνουν ότι θα αυξήσουν το προσωπικό κατά 5% ή περισσότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v