Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Στο CCC+ η αξιολόγηση της Alpha Bank

O οίκος αξιολόγησης αναμένει ότι η κερδοφορία της τράπεζας θα βελτιωθεί μεσοπρόθεσμα λόγω της καλύτερης ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού.

Fitch: Στο CCC+ η αξιολόγηση της Alpha Bank

H Fitch έθεσε αξιολόγηση CCC+ στο μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Alpha Bank με θετικό outlook μετά την ολοκλήρωση της αναδιάρθρωσης του ομίλου.

Η ελληνική τράπεζα ολοκλήρωσε πρόσφατα την απόσχιση του τραπεζικού τομέα και την ίδρυση νέας εταιρείας ώστε να αποφευχθεί αραίωση του ποσοστού συμμετοχής των μετόχων (dilution) από την αναγνώριση του κόστους των τιτλοποιήσεων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης, η αξιολόγηση συνεχίζει να αντανακλά την αδύναμη αλλά βελτιούμενη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας και την υψηλή κεφαλαιακή επιβάρυνση.

Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την προσδοκώμενη βελτίωση της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού και της κεφαλαιακής επιβάρυνσης το 2021 και 2022 μετά τη σημαντική ελάφρυνση του ισολογισμού από τα προβληματικά δάνεια.

Η Fitch αναμένει επίσης ότι η κερδοφορία της τράπεζας θα βελτιωθεί μεσοπρόθεσμα λόγω της καλύτερης ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού.

Το θετικό outlook στο αξιόχρεο της Alpha Bank σημαίνει ότι μια αναβάθμιση της αξιολόγησης της τράπεζας μεσοπρόθεσμα είναι πιθανή αν υπάρξει οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα και η τράπεζα εκτελέσει με επιτυχία το σχέδιο βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού, μειώνοντας τον λόγο των μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 18%.

Το outlook μπορεί να υποβαθμιστεί σε αρνητικό, αν τελικά τα σχέδια τιτλοποίησης καθυστερήσουν ή τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι περισσότερα από ότι αναμένεται αυτή τη στιγμή.

Η αξιολόγηση μπορεί να υποβαθμιστεί αν υπάρξει επιδείνωση του λειτουργικού περιβάλλοντος η οποία θα προκαλέσει μόνιμο πλήγμα στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας και στο κεφάλαιό της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v