Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπερτερούν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από Βουλγαρία

Τι δείχνουν τα στοιχεία, την πρώτη μέρα της σύζευξης. Σε μια προσπάθεια να αποδώσουν μεγαλύτερους καρπούς οι συζεύξεις με την Ιταλία και τη Βουλγαρία, ο ΑΔΜΗΕ επεκτείνει τις διασυνδέσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Υπερτερούν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από Βουλγαρία

Υπερτερούν οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τη Βουλγαρία σήμερα, πρώτη ημέρα των παραδόσεων, μετά τη χθεσινή επίσημη σύζευξη των αγορών των δύο χωρών σε επίπεδο Αγοράς Επόμενης Ημέρας.

Σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία του Euro2day.gr, οι εισαγωγές, που υπολογίσθηκαν αυτόματα από τον κοινό αλγόριθμο Euphemia, χωρίς τη συμμετοχή traders, ανέρχονται σε 5.980 MWh, ενώ, αντίθετα, εξάγονται προς τη Βουλγαρία μόλις 275 MWh. Κι αυτό γιατί ο αλγόριθμος «βλέπει» τις αγορές και ανάλογα με τη χωρητικότητα του καλωδίου οδηγεί τις ροές ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών από την αγορά με την χαμηλότερη τιμή προς την αγορά με τη υψηλότερη τιμή. Έτσι, ουσιαστικά γίνεται πράξη και η σύγκλιση και εξισορρόπηση των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά τους, από την φθηνότερη Βουλγαρία προς την ακριβότερη Ελλάδα, τουλάχιστον για σήμερα.

Αυτό, άλλωστε, είναι και το νόημα των τοπικών συζεύξεων με την Ιταλία πρώτα και τη Βουλγαρία, χθες. Να διευκολυνθεί ο απώτερος στόχος, από τον Φεβρουάριο του 2022, για μια ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού και μάλιστα σε επίπεδο συναλλαγών αγοράς και πώλησης εντός της ημέρας (XBID Market Project), που προσδοκάται ότι θα προσπορίσει όφελος για τον καταναλωτή.

Το επόμενο, απαραίτητο, βήμα για την Ελλάδα είναι η σύζευξή της, τον Σεπτέμβριο, με την Ενδοημερήσια Αγορά της Ιταλίας. Έτσι, θα καταστεί δυνατή η ενεργοποίηση των από κοινού περιφερειακών ενδοημερήσιων δημοπρασιών ισχύος (Complementary Regional IntraDay Auctions) υπό συνεχή, πλέον, διαπραγμάτευση, στις οποίες θα μπορούν να παίρνουν μέρος Συμμετέχοντες από την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σλοβενία.

Σήμερα η ενδοημερήσια αγορά «τρέχει» με τη μορφή τριών δημοπρασιών από το Χρηματιστήριο Ενέργειας, στις οποίες παίρνουν μέρος Συμμετέχοντες μόνον από την ελληνική αγορά. Αυτό θα αλλάξει με την ενεργοποίηση των CRIDA, στις οποίες, όμως, δεν θα συμμετέχει η Βουλγαρία, που θα ενταχθεί απευθείας στο XBID μετά τη σύζευξη μας με τη συγκεκριμένη χώρα και την Ιταλία σε επίπεδο ενδοημερήσιας αγοράς στις αρχές του επόμενου έτους.

Ενίσχυση διασυνδέσεων

Σε μια προσπάθεια να αποδώσουν μεγαλύτερους καρπούς οι συζεύξεις με την Ιταλία και τη Βουλγαρία, ο ΑΔΜΗΕ επεκτείνει τις διασυνδέσεις με τις συγκεκριμένες χώρες.

Μέσα στον τρέχοντα μήνα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το ελληνικό τμήμα, μήκους 30 χλμ, της νέας εναέριας γραμμής 400 KV μεταξύ του ΚΥΤ Νέας Σάντας με τον Υ/Σ Maritsa East 1, της Βουλγαρίας. Οι Βούλγαροι κατασκευάζουν ήδη το τμήμα που τους αναλογεί. Το έργο εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμο μετά τον Αύγουστο του 2022.

Προχθές, Δευτέρα, εξάλλου, ο ΑΔΜΗΕ έλαβε από τον Ιταλό Διαχειριστή, TERNA, υπογεγραμμένο το MoU που έχει συμφωνηθεί, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα πλέον οι κοινές μελέτες για την κατασκευή μιας νέας υποθαλάσσιας διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών, μεταφορικής ισχύος 500-1.000 MW.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v