Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρεις λόγοι αισιοδοξίας για την ασφαλιστική παραγωγή

Οι κινητήριοι μοχλοί για τη φετινή αύξηση της ασφαλιστικής παραγωγής. Πού οφείλεται το +10% του πρώτου τετραμήνου και ποιες οι εκτιμήσεις για την πορεία των επόμενων μηνών. Αναλυτικός πίνακας.

Τρεις λόγοι αισιοδοξίας για την ασφαλιστική παραγωγή

Με ποσοστιαία αύξηση 10,4% έκλεισε το πρώτο φετινό τετράμηνο η εγχώρια ασφαλιστική παραγωγή, ανεβάζοντας σε υψηλότερα επίπεδα -όπως αναμενόταν- το +6,8% του πρώτου διμήνου και το +8,1% της περιόδου Ιανουαρίου-Μαρτίου.

«Ήταν λογικό να δούμε μια μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά την περίοδο Μαρτίου-Απριλίου όπου η περυσινή βάση σύγκρισης ήταν πολύ χαμηλή εξ’ αιτίας των περιοριστικών μέτρων και της ανασφάλειας του πρώτου lock down. Το ίδιο αναμένεται να δούμε να συμβαίνει και το Μάιο, καθώς ο αντίστοιχος μήνας του 2020 είχε χαρακτηριστεί από περιορισμένη υποχώρηση στις γενικές ασφαλίσεις και ακόμη από μεγάλη πτώση στον κλάδο ζωής. Να θυμηθούμε επίσης ότι χαμηλές ήταν περυσινές επιδόσεις του κλάδου ζωής κατά το τρίμηνο Αυγούστου-Οκτωβρίου», υποστηρίζει γνωστός παράγοντας της αγοράς.

Ο βασικότερος λόγος που οδηγεί την φετινή παραγωγή σε σαφώς υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά, είναι τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια που προσφέρουν πλέον οι τράπεζες ακόμη και στις προθεσμιακές καταθέσεις πολύ μεγάλων ποσών.

Αποτέλεσμα των μηδενικών επιτοκίων είναι ότι περισσότεροι αποταμιευτές στρέφονται προς τα μακροπρόθεσμα επενδυτικά προϊόντα των ασφαλιστικών εταιρειών, έστω και αν αυτά δεν προσφέρουν πλέον ούτε εγγυημένες αποδόσεις, ούτε καν εγγύηση αρχικού κεφαλαίου.

Πέρα όμως από τον αναμφισβήτητο ρόλο που παίζουν τα μηδενικά τραπεζικά επιτόκια, τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς έχουν έγκαιρα αντιληφθεί ότι λόγω της περιορισμένης κατανάλωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα νοικοκυριά αποταμίευσαν σημαντικά ποσά (+14 δισ. οι καταθέσεις τους από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον Απρίλιο του 2021), και πως έτσι διαμορφώνεται τώρα ένα πολύ καλύτερο έδαφος προκειμένου να προωθηθούν χρήσιμα ασφαλιστικά προϊόντα σε ότι αφορά τις επενδύσεις, την υγεία, αλλά και τις καλύψεις περιουσίας (πχ βλέπε ακίνητα σε περιβάλλον φυσικών καταστροφών).

Ένας τρίτος παράγοντας αισιοδοξίας, προκύπτει από τη σταδιακή αποκατάσταση της ομαλότητας, μέσα από την ταχεία αύξηση του αριθμού των εμβολιασμών. «Φέτος αναμένεται να πάνε καλύτερα από πέρυσι αρκετοί κλάδοι που επλήγησαν έντονα από την πανδημία, όπως ο τουρισμός, οι μεταφορές και το εμπόριο, πράγμα που θα επηρεάσει τη ζήτηση αυτών των δραστηριοτήτων για ασφαλιστικές καλύψεις.

«Υπάρχει πάντοτε μια πολύ σημαντική συσχέτιση μεταξύ της πορείας της ασφαλιστικής παραγωγής και του ΑΕΠ της χώρας και λέγεται πως η χώρα μπαίνει από το δεύτερο φετινό εξάμηνο σε ένα μεσομακροπρόθεσμο ανοδικό κανάλι, πυροδοτούμενο από την εισροή Κοινοτικών κονδυλίων. Αυτό θα επιδράσει θετικά και στην ασφαλιστική παραγωγή» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κλάδος υγείας συνεχίζει και φέτος να σημειώνει αύξηση παραγωγής (+10,6% στο πρώτο τετράμηνο), βασιζόμενος κυρίως στην άνοδο των τιμολογίων, παρά στην προσέλκυση περισσότερων ασφαλισμένων.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v