Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Ακυρώσεις και ανάσχεση κρατήσεων μετά το lockdown στη Μύκονο

Προβληματισμός και αβεβαιότητα κυριαρχούν στον κλάδο του τουρισμού, μετά τα μέτρα που επιβλήθηκαν στο Νησί των Ανέμων. Για πιο δύσκολο καλοκαίρι ακόμα και από το περσινό μιλούν τώρα τουριστικοί παράγοντες. Ο αστερίσκος της Βρετανίας.

Τουρισμός: Ακυρώσεις και ανάσχεση κρατήσεων μετά το lockdown στη Μύκονο

Έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει στους επιχειρηματίες του τουρισμού το lockdown που επιβλήθηκε στη Μύκονο και έχει οδηγήσει σε ακυρώσεις και ανάσχεση κρατήσεων στην καρδιά της καλοκαιρινής σεζόν. Οι ξενοδόχοι, μάλιστα, εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να ρίξει πρόωρα αυλαία η φετινή τουριστική περίοδος, εάν δεν τηρηθούν ευλαβικά τα μέτρα και εάν δεν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. 

«Όταν ένας προορισμός-σήμα κατατεθέν του ελληνικού τουρισμού μπαίνει σε lockdown, δημιουργεί αίσθηση. Ενδεχομένως αρκετοί τουρίστες να σκέφτονται ότι δεν υπάρχει λόγος να ταξιδέψουν στην Ελλάδα από τη στιγμή που θα περιοριστούν και δεν θα μπορέσουν να απολαύσουν τους λόγους για τους οποίους επιλέγουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους. Σαφώς και η εξέλιξη αυτή επηρεάζει ολόκληρη την Ελλάδα», επισημαίνει στο Euro2day.gr η Χριστίνα Τετράδη, αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) και πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ζακύνθου.

«Το καλοκαίρι είναι αβέβαιο. Υπάρχουν ακυρώσεις, αλλά όχι μαζικά. Τελικά το φετινό καλοκαίρι είναι πιο δύσκολο στη διαχείρισή του από το περσινό. Πέρυσι άνοιξε ένας αριθμός ξενοδοχείων, τα οποία κατέγραψαν κάποια πληρότητα. Φέτος ανοίγουν περισσότερες μονάδες που ενδεχομένως να “μοιραστούν τον ίδιο ή και λίγο μεγαλύτερο αριθμό τουριστών” σε σχέση με πέρυσι και τελικά να καταγράψουν χαμηλότερη πληρότητα», προσθέτει.

Τo lockdown της Μυκόνου και η αυστηρή επιτήρηση στην οποία βρίσκονται πέντε ακόμη δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί έχουν συμπαρασύρει τις κρατήσεις όχι μόνο στη Μύκονο αλλά και σε άλλα νησιά, όπως η Σαντορίνη. «Είμαστε τις τελευταίες δύο ημέρες αντιμέτωποι με έντονη ανησυχία από το εξωτερικό. Όλοι ρωτούν εάν έχουμε μπει σε lockdown και αν θα μπούμε. Η κατάσταση δυστυχώς είναι ευμετάβλητη. Υπάρχει ανάσχεση κρατήσεων, δεν μπαίνουν νέες κρατήσεις στα συστήματά μας, υπάρχουν κάποιες ακυρώσεις και οι περισσότεροι πλέον τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τις εξελίξεις», τονίζει ο Αντώνης Ηλιόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης. 

Η αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει το lockdown στο Νησί των Ανέμων έχει «παγώσει» εν μέρει και τις κρατήσεις των Βρετανών, παρά το γεγονός ότι από σήμερα οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούν να επιστρέφουν στην πατρίδα τους από προορισμούς που περιλαμβάνονται στην «πορτοκαλί» ταξιδιωτική λίστα της Βρετανίας χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να υπόκεινται σε καραντίνα. «Ο ρυθμός των κρατήσεων από τη βρετανική αγορά έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες. Θα μπορούσαν να πηγαίνουν σαφώς καλύτερα οι προκρατήσεις, αλλά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα», προσθέτει η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ.

«Σε επίπεδο εμβολιασμών δεν έχουμε καταφέρει να θωρακιστούμε, κάτι το οποίο θα αποτελούσε μία λύση, γιατί η υγεία εννοείται πως είναι πάνω απ’ όλα», λέει η Χρ. Τετράδη. Μάλιστα, όπως εξηγεί ο Αντ. Ηλιόπουλος, η πλειονότητα των κρουσμάτων στη Σαντορίνη, τα καταλύματα της οποίας έχουν πληρότητα 90% αυτή την περίοδο, είναι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού και όχι τουρίστες. «Στο ξενοδοχείο καραντίνας που υπάρχει στο νησί, μόνο τα 17 δωμάτια είναι κατειλημμένα από τα 35. Είμαστε σε αυξημένη επιτήρηση και προσπαθούμε να προλάβουμε καταστάσεις», τονίζει.

Σε εγρήγορση βρίσκονται και οι επιχειρηματίες στην Κρήτη, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα είναι σταθερά τριψήφιος. «Τις τελευταίες 15 ημέρες, οι κρατήσεις και η πληρότητα είναι σε καλύτερα επίπεδα. Εάν δεν έχουμε κάποιο πισωγύρισμα σε υγειονομικό επίπεδο, αισιοδοξούμε ότι θα πάμε καλά. Λαμβάνουμε περισσότερα μέτρα για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανώλης Γιαννούλης. Ακυρώσεις έχουν καταγραφεί, πάντως, και στο Ηράκλειο, με τον προβληματισμό να κυριαρχεί στους κύκλους των επιχειρηματιών του τουρισμού. «Μπαίνουν κρατήσεις, αλλά όχι με τον ρυθμό που έμπαιναν τρεις ημέρες πριν. Υπάρχουν μεμονωμένες ακυρώσεις για την ώρα και περιμένουμε όλοι να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», εξηγεί από την πλευρά του ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου. 

Εύα Δ. Οικονομάκη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v