Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνητρα και... τήρηση υποσχέσεων ζητά ο ασφαλιστικός κλάδος

Ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης ευελπιστεί ότι η κυβέρνηση από το προσεχές φθινόπωρο θα αρχίσει να σχηματοποιεί τα φορολογικά μέτρα στήριξης που είχε υποσχεθεί κατά το παρελθόν. Τα προγράμματα κατοικίας, υγείας και σύνταξης στο επίκεντρο.

Κίνητρα και... τήρηση υποσχέσεων ζητά ο ασφαλιστικός κλάδος

«Αν δεχτούμε ότι μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου θα έχουμε φτάσει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στο επιθυμητό όριο του εμβολιαστικού τείχους, τότε ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει τις υποσχέσεις της και θα αρχίσει να μελετά στην πράξη τη θέσπιση ρυθμίσεων που θα ευνοούν την ιδιωτική ασφάλιση», δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας του κλάδου, απαντώντας στο ερώτημα το τι θα μπορούσαμε να περιμένουμε μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.

Η ουσία είναι πως από την προεκλογική περίοδο του 2019 η Νέα Δημοκρατία είχε υποσχεθεί φορολογικά και θεσμικά μέτρα που θα στήριξαν την ιδιωτική ασφάλιση, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει υλοποιηθεί κάποιο από αυτά, με κυβερνητικά στελέχη να αποδίδουν την καθυστέρηση στην έλευση της πανδημίας και στις επιπτώσεις που αυτή είχε στα δημοσιονομικά μεγέθη.

Μέχρι σήμερα πάντως, δεν είναι ακριβώς γνωστό ούτε το τι προτίθεται να θεσπίσει η κυβέρνηση προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά ούτε και το πότε. Ωστόσο, αθροίζοντας διάσπαρτες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, παραθέτουμε τα εξής:

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης έχει αναφερθεί σε φορολογικά κίνητρα στις ασφαλίσεις κατοικίας μετά την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μια τέτοια εξέλιξη θα γίνει δεκτή με χαρά από τις ασφαλιστικές εταιρείες, ωστόσο απέχει σημαντικά από την πρότασή τους για ΣΔΙΤ που θα αφορά τη συνολική κάλυψη της πρώτης κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών. Αντίθετα, οι παράγοντες του ασφαλιστικού κλάδου εξέφρασαν τη δυσφορία τους απέναντι σε κυβερνητικές ρυθμίσεις που προνοούν στήριξη πληγέντων έναντι φυσικών καταστροφών, αποτρέποντας έτσι τη στροφή των νοικοκυριών προς την ιδιωτική ασφάλιση.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έχει μιλήσει για φορολογικά κίνητρα στις καλύψεις του κλάδου ζωής (π.χ. συνταξιοδοτικά προγράμματα) μέσα στην τρέχουσα κυβερνητική θητεία (ασφαλιστικές εταιρείες και δίκτυα διαμεσολαβούντων ζητούν κίνητρα και για τις καλύψεις υγείας, ή έστω μείωση των υπερβολικών φορολογιών με τις οποίες επιβαρύνονται τα σχετικά συμβόλαια).

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός έχει αναφερθεί κατά καιρούς σε φορολογικά κίνητρα με στόχο τη μακροχρόνια αποταμίευση των νοικοκυριών, μέτρα που αν τελικά θεσπιστούν, αναμένεται να επηρεάσουν θετικά ενδεχομένως και τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχει μιλήσει για το θέμα της συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και για το συγκεκριμένο ζήτημα είχαν ξεκινήσει κάποιες συζητήσεις, η τύχη των οποίων αγνοείται. Στην ουσία, συζητήσεις για τη συνεργασία κρατικών νοσοκομείων και ασφαλιστικών εταιρειών άρχισαν για πρώτη φορά πριν από δεκαετίες, ενώ υπέρμαχος των ΣΔΙΤ είχε δηλώσει και ο υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Πιτσιόρλας. Το παράδοξο είναι πως ενώ σήμερα το ζήτημα είναι περισσότερο καυτό από ποτέ στο παρελθόν (υγειονομική κρίση, κονδύλια για την υγεία από το Ταμείο Ανάκαμψης, τάσεις συγκέντρωσης στους κλάδους των ιδιωτικών κλινικών και της ασφάλισης), κανείς δεν προσδοκά ουσιαστικές εξελίξεις στο ορατό μέλλον.

Το νομοσχέδιο με το οποίο συμφώνησαν οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι αυτό που προωθεί τις αλλαγές στον δεύτερο πυλώνα, το σύστημα του οποίου καθίσταται κεφαλαιοποιητικό και πλήρως ανταποδοτικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v