Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Pantelakis για stress test: Πώς κινήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες έναντι των ευρωπαϊκών

Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της άσκησης προσομοίωσης και η σύγκριση με το προηγούμενο stress test. Τα δεδομένα με βάση το βασικό και το δυσμενές σενάριο. Ποια εκτιμάται ότι θα είναι η κεφαλαιακή θέση στο τέλος της επόμενης χρονιάς.

Pantelakis για stress test: Πώς κινήθηκαν οι ελληνικές τράπεζες έναντι των ευρωπαϊκών

Οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες ολοκλήρωσαν με επιτυχία τις δοκιμασίες του SSM για το 2021 (που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω του Covid).

Η τελευταία χρησιμοποίησε έναν στατικό ισολογισμό (στοιχεία τέλους 2020) και είχε ορίζοντα 3 ετών (έως το τέλος του 2023) και χρησιμοποίησε δύο διαφορετικά σενάρια, δηλαδή το βασικό σενάριο (χρησιμοποιώντας τις τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και το δυσμενές (για παράδειγμα, στην περίπτωση της Ελλάδας, με στρες στις τράπεζες για σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 3,6%, μείωση κατά 9,9% και σωρευτική πτώση των τιμών των κατοικιών κ.λπ.)

Όπως φάνηκε, οι ελληνικές τράπεζες, κατά μέσο όρο, κατέγραψαν κεφαλαιακή ενίσχυση κατά 300 μ.β. στο βασικό σενάριο και μείωση κεφαλαίου κατά 546 μ.β. στο δυσμενές σενάριο (μόνο ελαφρώς πάνω από τον μέσο όρο των 485 μ.β. για όλες τις τράπεζες της ΕΕ που εξετάστηκαν από τον SSM) ή ένα μέγιστο ποσό περίπου 600 μ.β. μείωση στο χαμηλό σημείο της τριετίας (2021 ή 2022).

Πιο συγκεκριμένα, στο δυσμενές σενάριο, η Alpha έκλεισε το 2023 με FL CET1 8,3%, η Eurobank με 7,6%, η NBG με 6,4% και η Τράπεζα Πειραιώς με 6,5%. Σε προνομιακή βάση (δηλαδή για τις δράσεις κερδοφορίας/κεφαλαίου που έχουν ολοκληρωθεί από το τέλος του 2020 ή που πρόκειται να ολοκληρωθούν σύντομα), οι δείκτες αυτοί αυξάνονται στο 10,2% για την Alpha (συμπεριλαμβανομένης της ΑΜΚ ύψους 0,8 δισ. ευρώ), 10,0% για την Πειραιώς (συμπεριλαμβανομένης της ΑΜΚ ύψους 1,38 δισ. ευρώ) και 9,3% για την ΕΤΕ με προσθήκη 120 μονάδες βάσης από την κερδοφορία του 1ου τριμήνου του 2021 με ισχυρά κέρδη από τις συναλλαγές και 110/60 μονάδες βάσης με την ολοκλήρωση της πώλησης του κλάδου τιτλοποιήσεων/ασφαλειών της Frontier).

Σημειώνεται ότι η άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (με τη χρήση στατικής προσέγγισης του ισολογισμού) δεν καταγράφει τις ανακοινωθείσες σημαντικές συναλλαγές απομείωσης κινδύνου (και, ως εκ τούτου, τις σχετικές ζημίες εξυγίανσης) για την Alpha και την Πειραιώς (αντίθετα, η ΕΤΕ έχει ήδη εγγράψει στο 4ο τρίμηνο του 2020 τις ζημίες της Frontier, αλλά όχι την σχετική ανακούφιση RWA).

Ως εκ τούτου, η χρηματιστηριακή παρουσιάζει τις βασικές της προσδοκίες (στην πραγματικότητα, όχι πολύ μακριά από τις ίδιες τις οδηγίες των τραπεζών) για τον κεφαλαιακό δείκτη FL CET1 το τέλος του 2022: 15,3% για την Εθνική, 13,8% για τη Eurobank, 12,8% για την Alpha και 10,3% για την Πειραιώς.

Συνολικά, αν και θετικά, τα επιμέρους αποτελέσματα των stress tests θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή. Δεν υπάρχει πλέον επίσημο όριο επιτυχίας / αποτυχίας (έναντι προηγούμενου ανεπίσημου ορίου 5,5%): Το τεστ αποτελεί απλώς μια ακόμη εισροή στο πλαίσιο του SREP (Supervisory Review and Evaluation Process), που καθορίζει τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι η κεφαλαιακή εξάντληση στο δυσμενές σενάριο έχει πλέον μειωθεί στις 550 μ.β. (όχι πολύ από τους μέσους όρους της ΕΕ και πολύ κάτω από τις πάνω από 900 μονάδες βάσης στην προηγούμενη άσκηση του 2018), επισημαίνει η χρηματιστηριακή. Το γεγονός αποτελεί απόδειξη στις επιτυχημένες προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών για την απομείωση του κινδύνου τα τελευταία χρόνια.

Στην πραγματικότητα, για τη Eurobank (η μοναδική τράπεζα στην περιοχή 300-600 μ.β. για τη μέγιστη εξάντληση κεφαλαίου) μπορεί ο SSM να μειώσει τις συνολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v