Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ηλεκτρικό ρεύμα: Κινήσεις για φρένο σε «κανόνια» της λιανικής

Ξεκινούν οι καταβολές χρηματικών εγγυήσεων από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Πώς θα δίνονται τα ποσά, γιατί θεωρούνται δικλείδα ασφαλείας για το σύστημα. Κίνδυνος ανάκλησης της άδειας για όσους δεν ανταποκριθούν.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Κινήσεις για φρένο σε «κανόνια» της λιανικής

Δικλείδα ασφαλείας, για να αποτραπούν φαινόμενα τύπου Energa και Hellas Power, θεωρούνται οι χρηματικές εγγυήσεις που θα υποχρεούνται στο εξής να καταβάλουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στον ΔΕΔΔΗΕ και τον Διαχειριστή ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) έναντι της απόδοσης των ρυθμιζόμενων χρεώσεων ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ. Σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο ανάκλησης της άδειας τους από τη ΡΑΕ.

Οι χρεώσεις αυτές περιλαμβάνονται στα τιμολόγια ηλεκτρισμού, εισπράττονται από τους προμηθευτές και αποδίδονται στη συνέχεια εντός προθεσμιών στους Διαχειριστές για τους οποίους προορίζονται. Τα ΥΚΩ στον ΔΕΔΔΗΕ και το ΕΤΜΕΑΡ στον ΔΑΠΕΕΠ, ως έσοδο για τον ΕΛΑΠΕ.

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που δημοσιεύθηκε χθες στη Διαύγεια, από τον Οκτώβριο φέτος ξεκινά η πρώτη περίοδος καταβολής του ποσού της εγγύησης που θα είναι ανάλογη του αριθμού των καταναλωτών που εξυπηρετεί κάθε προμηθευτής σε συνδυασμό με τις χρεώσεις που τιμολογούνται. Στο μέτρο εμπίπτουν και οι αυτοπρομηθευόμενοι πελάτες, ενώ δεν συμπεριλαμβάνεται ο ΑΔΜΗΕ, ως Διαχειριστής, για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις των τελών χρήσης του συστήματος μεταφοράς, που, επίσης, αποδίδονται σε αυτόν.

Πιο συγκεκριμένα, θα κατατίθεται σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό που θα τηρούν οι δύο Διαχειριστές είτε εγγυητική επιστολή, είτε χρηματικό ποσό εγγύησης. Οι εγγυητικές επιστολές θα πρέπει να είναι ανέκκλητες, να έχουν εκδοθεί από αναγνωρισμένη τράπεζα που λειτουργεί νόμιμα σε χώρα-μέλος της Ε.Ε., να έχουν τον τύπο και το περιεχόμενο που θα καθορίζουν οι Διαχειριστές και να επιτρέπουν τμηματικές αναλήψεις.

Οι εγγυήσεις θα καταβάλλονται με κυλιόμενο σχήμα, δύο φορές τον χρόνο. Η πρώτη περίοδος κάλυψης θα είναι από την 1η Απριλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η δεύτερη από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου έτους. Η εφαρμογή του μέτρου ξεκινά από την 1η Οκτωβρίου 2021 μέχρι και τις 31 Μαρτίου 2022.

Για το λόγο αυτό, ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΔΑΠΕΕΠ θα στείλουν στη ΡΑΕ ως τα τέλη Αυγούστου πίνακα με τα ποσά εγγύησης, ώστε να εγκριθούν και να ενημερωθούν οι υπόχρεοι προμηθευτές, οι οποίοι θα πρέπει να καταθέσουν τις εγγυήσεις για την πρώτη περίοδο κάλυψης ως τις 30 Σεπτεμβρίου. Στην απόφαση του ΥΠΕΝ, όπου περιγράφεται αναλυτικά η μεθοδολογία για τον υπολογισμό των εγγυήσεων, περιλαμβάνεται και συντελεστής ποινής για όσους προμηθευτές δεν ανταποκριθούν έγκαιρα στις προθεσμίες που τίθενται.

Προβλέπεται, επίσης, επανυπολογισμός των εγγυήσεων κάθε μήνα από τους Διαχειριστές, βάσει των πραγματικών τιμολογήσεων κάθε προμηθευτή. Εφόσον το ύψος της εγγύησης που θα επανυπολογισθεί για οποιονδήποτε μήνα μέσα στην περίοδο κάλυψης υπερβαίνει κατά 100% το ύψος της εγγύησης, τότε ο υπόχρεος προμηθευτής θα πρέπει να πληρώσει επιπλέον εγγύηση μέσα σε 10 ημέρες από την ενημέρωση του.

Με την απόφαση ορίζεται ρητά ότι όσοι προμηθευτές δεν καταβάλουν την εγγύηση που τους αναλογεί τότε θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 34 του Ν.4001/2011, που περιλαμβάνουν την άμεση καταγγελία τους στη ΡΑΕ για παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την άδεια προμήθειας που τους έχει χορηγηθεί.

Ο Ρυθμιστής έχει στα χέρια του διάφορα «όπλα», από την επιβολή προσωρινών μέτρων, ως το πρόστιμο και την ανάκληση της άδειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v