Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Σήμα» για εμπλουτισμό του πακέτου φοροελαφρύνσεων το 2022

Επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης σε δημόσιο και συνταξιούχους, μείωση του τέλους επιτηδεύματος και περιορισμός του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στο πακέτο που επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ. Προϋπόθεση να βρεθούν τα χρήματα...

«Σήμα» για εμπλουτισμό του πακέτου φοροελαφρύνσεων το 2022

«Σήμα» για εμπλουτισμό του πακέτου των φοροελαφρύνσεων το 2022, υπό την προϋπόθεση της εξεύρεσης δημοσιονομικού χώρου και της συμφωνίας με τους θεσμούς, στέλνει το οικονομικού επιτελείο, με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταικούρα να δηλώνει αισιόδοξος ότι θα βρεθεί το κατάλληλο δημοσιονομικό περιθώριο.

Πέραν της κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και του εταιρικού συντελεστή από το 24% στο 22% που έχουν «κλειδώσει», στο τραπέζι βρίσκονται τα ακόλουθα σενάρια:

- Η επέκταση της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης στους εργαζόμενους στον Δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους, ρύθμιση που απαιτεί δημοσιονομικό χώρο άνω των 800 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση υλοποίησης του μέτρου, το 2022 θα αυξηθούν οι καθαρές αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων και των συνταξιούχων με ετήσιο εισόδημα πάνω από τις 12.000 ευρώ. Η αύξηση θα κυμαίνεται από 8 έως και πάνω από 141 ευρώ, ανάλογα με το ύψος του μισθού. Όσο υψηλότερες είναι οι αποδοχές τόσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση. Για παράδειγμα, για μισθό 1.000 ευρώ, το όφελος είναι 15,1 ευρώ ενώ για μισθό 3.000 ευρώ ανέρχεται σε 141,5 ευρώ.

- Μείωση του τέλους επιτηδεύματος.

- Μείωση ή και πλήρης κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται σήμερα σε ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας υψηλότερης των 250.000 ευρώ, με κλιμακούμενους συντελεστές από 0,15% έως 1,15%. Σημειώνεται ότι με την αύξηση των αντικειμενικών τιμών από 1-1-2022 πολλοί φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία που σήμερα η αντικειμενική της αξία είναι λίγο κάτω από το αφορολόγητο όριο των 250.000 ευρώ, το επόμενο έτος θα υποχρεωθούν να καταβάλουν για πρώτη φορά συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.

Στη φορολογία ακινήτων, όπως διαβεβαιώνουν αρμόδια στελέχη, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στα κλιμάκια και στους συντελεστές προκειμένου να εξουδετερωθούν οι επιβαρύνσεις από τη ραγδαία αύξηση των τιμών ζώνης στη μικρή και μεσαία περιουσία. Μετά την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης του ΕΝΦΙΑ, εξετάζεται το ενδεχόμενο μιας πρόσθετης νομοθετικής παρέμβασης που θα προβλέπει την περαιτέρω μείωση του φόρου κατά 8% μεσοσταθμικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v