Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυναμικός Σεπτέμβριος στον τουρισμό με πληρότητες 75%

Σε υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται η πληρότητα στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας και στις αρχές του φθινοπώρου. Τι δείχνουν τα στοιχεία για την αεροπορική κίνηση του Σεπτεμβρίου. Ποιες περιοχές είναι σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Δυναμικός Σεπτέμβριος στον τουρισμό με πληρότητες 75%

Τον ρυθμό του Αυγούστου φαίνεται ότι διατηρεί σε έναν μεγάλο βαθμό η τουριστική κίνηση του Σεπτεμβρίου, με την πληρότητα των ξενοδοχείων ανά την Ελλάδα να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 75%, ακολουθώντας τη δυναμική του πιο «καυτού» μήνα της σεζόν.

Η μεγαλύτερη ζήτηση σημειώνεται σε ταξιδιωτικούς προορισμούς πρώτης γραμμής που ακολουθούν κατά βάση το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Χαλκιδική, η Κέρκυρα και η Μύκονος, ενώ σε κάποια δημοφιλή νησιά καταγράφονται κρατήσεις μέχρι και τις πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς η ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται δεν θα αποτυπωθεί με την ίδια «ένταση» και στα έσοδα που θα μετρήσουν στο τέλος οι επιχειρηματίες, καθώς αφενός οι τιμές στις οποίες διατίθενται τα δωμάτια είναι χαμηλότερες σε σύγκριση με εκείνες της υψηλής σεζόν και αφετέρου οι ξενοδόχοι έχουν προχωρήσει σε ειδικές προσφορές για να προσελκύσουν τους ταξιδιώτες και να τονώσουν τη ζήτηση.

Πάντως, η Ελλάδα εξακολουθεί να φέρει για φέτος τον… τίτλο του πιο «περιζήτητου προορισμού» για τους ταξιδιώτες του βρετανικού ταξιδιωτικού πρακτορείου Thomas Cook, που καταγράφει για τον Οκτώβριο αύξηση άνω του 200% στις κρατήσεις για διακοπές σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Τάση η οποία θα μπορούσε να συνεχιστεί, όπως αναφέρουν οι επικεφαλής της εταιρείας, με δεδομένο ότι επίκεινται νέες ανακοινώσεις σχετικά με την απλοποίηση του συστήματος φωτεινού σηματοδότη, κάτι που ενδέχεται να ευνοήσει τις χώρες της Μεσογείου, μεταξύ των οποίων και την Ελλάδα.

Φθίνουσα πορεία

Με βάση, ωστόσο, τα στοιχεία του Eurocontrol, του ευρωπαϊκού οργανισμού για την ασφάλεια της αεροναυτιλία, η αεροπορική κίνηση στην Ελλάδα ακολουθεί πτωτική πορεία σε σύγκριση με δύο εβδομάδες πριν, αποτυπώνοντας και την εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι ο αριθμός των πτήσεων (αφίξεων και αναχωρήσεων) στα ελληνικά αεροδρόμια την περασμένη Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου κατέγραψε πτώση σε ποσοστό 12% σε σχέση με την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου. Μεγαλύτερη μείωση σε ποσοστό 13% σημείωσε η Γαλλία, ενώ ανοδικά κινήθηκε ο αριθμός των πτήσεων σε Γερμανία, Πολωνία και Νορβηγία.

Πάντως, η Ελλάδα παραμένει στη 10άδα των top ευρωπαϊκών προορισμών, καταγράφοντας μάλιστα τη μικρότερη πτώση (-9%) σε επίπεδο ημερήσιων πτήσεων για την εβδομάδα 9-15 Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Οσον αφορά τις επιδόσεις των κορυφαίων αεροδρομίων τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το αεροδρόμιο του Ηρακλείου στην Κρήτη ήταν μεταξύ εκείνων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη μείωση σε επίπεδο πτήσεων. Συγκεκριμένα, το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» σημείωσε πτώση σε ποσοστό 11%, ενώ τη μεγαλύτερη «ψαλίδα» είχε η Ιμπιζα με πτώση 22%.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα που αποτυπώνεται με βάση το Recovey Tracker για τον ελληνικό τουρισμού του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), καθώς ο αριθμός των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό προς τη χώρα μας ακολουθεί φθίνουσα πορεία.

Συγκεκριμένα, ενώ για την εβδομάδα που διανύουμε είχαν προγραμματιστεί περίπου 662 χιλιάδες θέσεις, για το διάστημα από 20 έως 26 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί 652 χιλιάδες, με μείωση 1,6%, ενώ περαιτέρω πτώση σε ποσοστό 4,8% καταγράφεται για την εβδομάδα από 27 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου με 620 χιλιάδες προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v