Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΤΧΣ: Με αναμενόμενες ζημιές 2 δισ. έκλεισε τη χρήση 2020

Οι ζημιές από την υποχώρηση των τραπεζικών τίτλων και τη μετατροπή των CoCos της Πειραιώς. Η καθαρή θέση και τα ταμειακά διαθέσιμα στο τέλος του 2020. Οι πρωτοβουλίες για τα NPEs και πώς επικαιροποιήθηκαν λόγω πανδημίας.

ΤΧΣ: Με αναμενόμενες ζημιές 2 δισ. έκλεισε τη χρήση 2020

Με ζημιές 2,08 δισ. ευρώ έκλεισε τη χρήση 2020 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως αποτέλεσμα της μετατροπής των CoCos της Πειραιώς σε μετοχές και της χαμηλότερης αποτίμησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στο τέλος της περσινής χρονιάς, ως αποτέλεσμα των επιπτώσεων της πανδημίας.

Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις, η ζημιά από την αποτίμηση χρηματοοικονομικών μέσων σε εύλογη αξία, μέσω αποτελεσμάτων, ανήλθε σε 2 δισ. ευρώ και προήλθε κατά 657 εκατ. ευρώ από την αποτίμηση των συμμετοχών του ΤΧΣ στις τέσσερις συστημικές τράπεζες ( Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Εθνική) καθώς και τη ζημιά 1,36 δισ. ευρώ από τη μετατροπή των υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών (CoCos) της Πειραιώς.

Η συσσωρευμένη ζημιά, που καταγράφει το ΤΧΣ από τη σύστασή του (2010), ανέρχεται σε 37,7 δισ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαιά του (4,46 δισ. ευρώ), κατά την 31η Δεκεμβρίου 2020, υποχώρησαν κάτω από το 50% του καταβεβλημένου κεφαλαίου (42,16 δισ. ευρώ). Ωστόσο, λόγω της ειδικής φύσης και του σκοπού του Ταμείου, δεν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων περί ΑΜΚ του νόμου 4548/2018.

Τα έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 25 εκατ. ευρώ, οι δαπάνες προσωπικού (3,8 εκατ. ευρώ) και τα γενικά διοικητικά έξοδα (7,4 εκατ. ευρώ) αυξήθηκαν σε σχέση με το 2019, ενώ συνεχίστηκε η πολιτική απομείωσης απαιτήσεων από τράπεζες υπό εκκαθάριση, με το ποσό της σχετικής πρόβλεψης να ανέρχεται, πέρσι, σε 77,8 εκατ. ευρώ.

Το ΤΧΣ διέθετε στο τέλος του 2020 ρευστότητα 1,43 δισ. ευρώ, η οποία εν συνεχεία μειώθηκε, λόγω της συμμετοχής στις αυξήσεις κεφαλαίου των Πειραιώς Financial Holdings και Alpha Συμμετοχών.

Το ξέσπασμα της πανδημίας εντός του 2020 οδήγησε σε επανεξέταση του τραπεζικού τοπίου από το Ταμείο και επικαιροποίηση των προοπτικών πιστωτικής επέκτασης των συστημικών τραπεζών κατά την τριετία 2021-23 (project Pinnacle). Επιπρόσθετα, η πανδημία επέβαλε την επανεξέταση της αποτελεσματικής διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ( Non Performing Exposures - NPEs) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Προβλέποντας ότι τα μελλοντικά επίπεδα των NPEs θα είναι το «κλειδί» για τη διαμόρφωση στρατηγικών επίλυσης, το ΤΧΣ ανέπτυξε ένα μοντέλο πρόβλεψης, προκειμένου να παρέχει εκτιμήσεις για τη μελλοντική εξέλιξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της πανδημικής κρίσης Covid-19.

Η μεθοδολογία του ΤΧΣ βασίστηκε σε «εκ των έσω» προσέγγιση (bottom up approach) για την ανάπτυξη εκτιμήσεων σχετικών με τον πληθυσμό υπό καθεστώς αναστολής πληρωμών (moratoria). Οι σχετικές εκτιμήσεις αναμένεται να ενημερωθούν σε σημαντικό βαθμό από την κρίση των εμπειρογνωμόνων των συστημικών τραπεζών και να έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερα ποσοστά αθέτησης, λόγω περιορισμένων δεδομένων συμπεριφοράς που διέπουν τις παραδοσιακές μεθοδολογίες ανάπτυξης σχετικών μοντέλων.

Τέλος, το ΤΧΣ ανέπτυξε αναλυτικό πλαίσιο για συγκριτική αξιολόγηση απόδοσης προσαρμοσμένη στον κίνδυνο, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες σχετικά με τα νέα δάνεια και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των συστημικών τραπεζών. Επί του παρόντος, όμως, βρίσκεται στη διαδικασία αντιμετώπισης θεμάτων ποιότητας δεδομένων (!), προκειμένου να διασφαλίσει ευθυγραμμισμένες και συγκρίσιμες πληροφορίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v