Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς «κοκκίνησαν» Δράμα, Ξάνθη και Καστοριά

Η Καστοριά ήταν ήδη βαμμένη «κόκκινη», όταν ο Θ. Πλεύρης έλεγε από τη γειτονική Κοζάνη ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα. Η ακτινογραφία των 7 «κόκκινων» νομών της Β. Ελλάδας.

Πώς «κοκκίνησαν» Δράμα, Ξάνθη και Καστοριά
  • του ανταποκριτή μας στη Θεσσαλονίκη Βασίλη Ιγνατιάδη

Το απόγευμα της Τετάρτης, την ώρα που ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, διαβεβαίωνε από την Κοζάνη πως η επίσκεψή του στη Δυτική Μακεδονία ήταν προληπτική και πως δεν ήταν στην πρόθεση της κυβέρνησης η λήψη μέτρων στην περιοχή, ο γειτονικός νομός Καστοριάς είχε ήδη «βαφτεί» κόκκινος στον επιδημιολογικό χάρτη, όπως και οι Π.Ε. Δράμας και Ξάνθης. Μια μέρα μετά ανακοινώθηκε από την Πολιτική Προστασία η επιβολή mini lockdown σε αυτούς τους τρεις νομούς, καθώς και η παράταση για άλλη μια εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων σε Πέλλα, Ημαθία, Πιερία και Καβάλα, που είχαν «κοκκινήσει» από την περασμένη εβδομάδα.

Οι επτά νομοί της Βόρειας Ελλάδας, που μαζί με την Αργολίδα βρίσκονται σήμερα στο επίπεδο 4 («κόκκινο») του επιδημιολογικού χάρτη, συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά της αύξησης των κρουσμάτων, της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης -με εξαίρεση την Καστοριά- και του ευάλωτου συστήματος υγείας.

Το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν κι άλλοι νομοί παραμένει ανοικτό, όσο η διασπορά συνεχίζει να αυξάνεται στα βόρεια της χώρας, ενώ και η Θεσσαλονίκη είναι αμφίβολο αν θα «κρατήσει» για πολύ ακόμη, παρά τις διαβεβαιώσεις, καθώς τα νοσοκομεία της συνεχίζουν να στηρίζουν ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα και οι ΜΕΘ της είναι ήδη γεμάτες.

Η «ακτινογραφία» των 7 νομών που βρίσκονται στο «κόκκινο»

Στον πίνακα που ακολουθεί καταγράφεται το σύνολο των κρουσμάτων στους 7 «κόκκινους» νομούς και στην «πορτοκαλί» Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων. Όπως προκύπτει από τη σύγκριση μεταξύ τους, το μίνι lockdown επέφερε μια μικρή μείωση κρουσμάτων μόνο στους δύο από τους τέσσερις νομούς που είχαν «κοκκινίσει» την περασμένη εβδομάδα, την Πέλλα και την Καβάλα. Αντίθετα στην Ημαθία οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν, ενώ στην Πιερία εκτοξεύτηκαν περαιτέρω.

Στους τρεις νομούς που πέρασαν στο Επίπεδο 4 χθες -Δράμα, Ξάνθη και Καστοριά- είναι φανερή η αύξηση των κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας σε σχέση με την προηγούμενη, που οδήγησε στη λήψη των περιοριστικών μέτρων.

Αισθητή αύξηση καταγράφηκε και στη Θεσσαλονίκη, η οποία συνεχίζει να ακολουθεί κατά πόδας την τετραπλάσια σε πληθυσμό Αττική

ΠΕΡΙΦ.ΕΝΟΤΗΤΑ

18/9 – 24/9

11/9 – 17/9

ΔΡΑΜΑ*

336

292

ΞΑΝΘΗ*

383

279

ΚΑΣΤΟΡΙΑ*

207

144

ΗΜΑΘΙΑ**

473

447

ΠΙΕΡΙΑ**

446

368

ΠΕΛΛΑ**

360

403

ΚΑΒΑΛΑ**

283

348

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

2.344

2.086

(*) Σε μίνι lockdown από 24/9

(**) Σε μίνι lockdown από τις 17/9

Δράμα: «Θα ξαναδούμε το ίδιο έργο»

Με μόλις το 42,15% των μόνιμων κατοίκων της να έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, η Δράμα, μαζί με την Πιερία (41,20%), κατατάσσονται στους νομούς με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα. Παρά το εφιαλτικό φθινόπωρο του 2020, στην περιοχή είναι ιδιαίτερα δραστήριο το αντιεμβολιαστικό κίνημα, με ερείσματα και σε θέσεις ευθύνης.

Το νοσοκομείο της Δράμας τυπικά δεν δέχεται ασθενείς με COVID. Διατηρεί μια κλινική για ύποπτα περιστατικά και αυτά που προκύπτουν ότι είναι θετικά στον κορωνοϊό διακομίζονται στα νοσοκομεία Σερρών και Καβάλας. Στην ουσία, όμως, το τελευταίο διάστημα η κλινική ύποπτων έχει μετατραπεί σε de facto κλινική COVID, καθώς τα νοσοκομεία των γειτονικών νομών έχουν γεμίσει και δυσκολεύονται πλέον να δεχτούν άλλα περιστατικά.

«Χθες νοσηλεύαμε 13 ασθενείς με COVID-19. Η κλινική λειτουργεί άτυπα, με τρεις παθολόγους και δύο πνευμονολόγους. Πολύ φοβάμαι ότι θα ξαναδούμε σύντομα το ίδιο έργο του περασμένου Νοεμβρίου, ελπίζω όχι στην ίδια ένταση», είπε στο Euro2day.gr η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, Παρθένα Κιόρτεβε. Το νοσοκομείο έχει μείνει με μόλις μία αναισθησιολόγο, μετά την παραίτηση της διευθύντριας, ενώ οι συνολικά 96 υγειονομικοί που έχουν τεθεί σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού -μεταξύ τους 4 γιατροί και 50 νοσηλευτές- δυσκολεύουν περαιτέρω τη δυνατότητα ανταπόκρισης του νοσοκομείου σε συνθήκες αυξημένης πίεσης.

Ξάνθη: Ραγδαία επιδείνωση την τελευταία εβδομάδα

Ο θρακικός νομός έχει ποσοστό κάλυψης 44,79% του πληθυσμού της σε ό,τι αφορά τον πλήρη εμβολιασμό. Την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των νέων μολύνσεων αυξήθηκε ραγδαία, με σχεδόν 55 κρούσματα καθημερινά, κατά μέσο όρο, τα οποία είναι ισομερώς κατανεμημένα, τόσο στην πόλη της Ξάνθης, όσο και στην περιφέρεια του νομού.

«Με τον εμβολιασμό κοντά στο 50% σε ό,τι αφορά την 1η δόση και με αρκετούς ανθρώπους να έχουν φυσική ανοσία λόγω νόσησης, περιμέναμε να πάμε καλύτερα, αλλά δυστυχώς τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι», δηλώνει o πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Αναστάσιος Καραδέδος και πρόσθεσε: «Τα κρούσματα αυξάνονται σημαντικά τις τελευταίες μέρες, και μας ανησυχεί το γεγονός ότι αυτό γίνεται σε μια περίοδο που το νοσοκομείο έχει αποδιοργανωθεί, αντιμετωπίζοντας σοβαρές ελλείψεις σε έμψυχο δυναμικό».

Στο νοσοκομείο της Ξάνθης δεν λειτουργεί προς το παρόν κλινική COVID και διακομίζει τα θετικά στην Αλεξανδρούπολη και άλλους γειτονικούς νομούς, αλλά είναι θέμα χρόνου να ανοίξει ξανά, καθώς η πίεση αυξάνεται παντού.

Η εξαίρεση της Καστοριάς

Ο ακριτικός νομός ήταν ο πρώτος σε όλη τη χώρα που χτυπήθηκε από την πανδημία, με σημαντικές τοπικές εξάρσεις ήδη από το Μάρτιο του 2020. Από την έναρξη της επιχείρησης «Ελευθερία» καταγράφει  ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις σε ό,τι αφορά τον εμβολιασμό.

Με το 57,15% του πληθυσμού της να έχει κάνει την πρώτη δόση και το 53,78% να έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, η Καστοριά βρίσκεται σήμερα στις Π.Ε. με την υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα.

Παρόλα αυτά, η επιδημιολογική της εικόνα παρουσίασε σημαντική επιδείνωση την τελευταία εβδομάδα, με αύξηση κατά 45% των νέων μολύνσεων σε σχέση με το προηγούμενο και με αποδυναμωμένες δομές υγείας. Το γεγονός οδήγησε στην ένταξή της στο «κόκκινο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v