Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Αυξάνουν οι κυβερνητικές επιδοτήσεις για στήριξη των νοικοκυριών

Ενισχύεται λόγω του άλματος στις τιμές η επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος. Αυξημένο και το επίδομα θέρμανσης. Στοχευμένα και προσωρινού χαρακτήρα τα μέτρα. Παρασκευή στις 11.00 οι ανακοινώσεις.

Ενέργεια: Αυξάνουν οι κυβερνητικές επιδοτήσεις για στήριξη των νοικοκυριών

Νέα αύξηση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος προωθεί η κυβέρνηση, καθώς παράλληλα με την εκρηκτική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, από ρεκόρ σε ρεκόρ πηγαίνουν και οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δρομολογείται αύξηση της επιδότησης, η οποία μπορεί να φτάσει ακόμα και το 40%-50%, εξέλιξη η οποία εφόσον «κλειδώσει» στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, με το ίδιο μοντέλο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, θα μπορούσε να σημάνει μηνιαία επιδότηση ακόμα και πάνω από τα 13 ευρώ ανά 300 kwh, από 9 ευρώ που έχουν ήδη ανακοινωθεί, απορροφώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Με χθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε οριζόντια επιδότηση και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, με τις πληροφορίες, όμως, να είναι αντικρουόμενες, καθώς αρκετές πηγές περιόριζαν την ίδια ώρα τις παρεμβάσεις για το φυσικό αέριο στο πεδίο του ενιαίου επιδόματος θέρμανσης για τους δικαιούχους.

Όπως έχει γράψει το Εuro2day.gr, η κυβέρνηση προωθεί δραστική αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων σε συνδυασμό με νέα αύξηση του κονδυλίου για επίδομα θέρμανσης (από τα 100 εκατ. ευρώ μετά από μια πρώτη αύξηση κατά 20%), ώστε, αφενός, να αυξηθεί η περίμετρος των δικαιούχων, αφετέρου, να αυξηθεί το ίδιο το ύψος του επιδόματος.

Στο τραπέζι των συζητήσεων με τους θεσμούς βρίσκεται αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων κατά 20% -30% σε σχέση με πέρυσι, εξέλιξη η οποία εφόσον «κλειδώσει», θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του εισοδηματικού ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 15.000-16.000 ευρώ για άγαμους, στις 24.000-26.000 ευρώ για ζευγάρια και στις 26.000-28.000 ευρώ (από 22.000 ευρώ) για μονογονεϊκές οικογένειες.

Αύξηση σχεδιάζεται και για την προσαύξηση τέκνων από τις 2.000 στις 3.000 ή 4.000 ευρώ.

Οι συζητήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων συνεχίζονται σήμερα και αύριο ενώ στις 19 και 20 Οκτωβρίου αναμένονται οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των θεσμών, στο πλαίσιο της 12ης αξιολόγησης.

Οι κυβερνητικές αποφάσεις για τα μέτρα εξισορρόπησης των αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας αναμένεται να ανακοινωθούν το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα, σε κάθε περίπτωση πριν τις 15 Οκτωβρίου και την πρεμιέρα της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο ΕΦΚ αλλά «αλμυρή» τιμή (με τα σημερινά δεδομένα στο 1,10 ευρώ ανά λίτρο για την Αθήνα από 0,80 ευρώ πέρυσι).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v