Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλμα άνω των €300 στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος της Ελλάδας

Σε τιμές έως και 344 ευρώ/MWh εκτινάχθηκε για κάποιες ώρες το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά. Πώς διαμορφώνεται το μείγμα. Ράλι στο φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά. Σε υψηλές τιμές και το πετρέλαιο.

Αλμα άνω των €300 στη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος της Ελλάδας

«Έσπασε» σήμερα το φράγμα και των 300 ευρώ, για μερικές ώρες, η χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση τιμή εκκαθάρισης στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στην Ελλάδα σήμερα είναι στα 233,53 ευρώ/MWh, για να φθάσει το πρωί και το απόγευμα μέχρι και τα 320,04 ευρώ/MWh.

Η ανοδική πορεία της χονδρεμπορικής τιμής συνεχίζεται και αύριο. Η μέση τιμή εκκαθάρισης στην DAM είναι στα 253,33 ευρώ/MWh, φθάνοντας επίσης για μερικές ώρες στα 344 ευρώ/MWh. 

Σήμερα στο ενεργειακό μείγμα κάνει ρεκόρ το φυσικό αέριο, με 80.897 MWh και ακολουθούν οι ΑΠΕ με 28.440 MWh, ο λιγνίτης με 19.285 MWh, οι εισαγωγές με 13.319 MWh και τελευταία τα υδροηλεκτρικά με 11.289 MWh.

Για αύριο, εμφανίζεται μειωμένη η συμμετοχή του φυσικού αερίου, με 70.397 MWh, καθώς «τσιμπούν» οι ΑΠΕ με 43.980 MWh, είναι περιορισμένος ο λιγνίτης στις 10.170 MWh, μπαίνουν λίγο παραπάνω νερά στις 13.466 MWh και είναι αυξημένες και οι εισαγωγές με 13.094 MWh.

Εάν συνεχιστεί το ράλι των εγχώριων χονδρεμπορικών τιμών τον Οκτώβριο, είναι σαφές ότι η μέση τιμή για τον μήνα αυτό θα είναι πολύ υψηλότερη από αυτή του Σεπτεμβρίου, οπότε ήταν στα 134,73 ευρώ/MWh, συνεπώς, η επιδότηση που έχει ανακοινωθεί, κινδυνεύει να «εξατμιστεί».

Ράλι στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Εν τω μεταξύ έως και 18% αυξάνονται οι τιμές φυσικού αερίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ευρώπη, καθώς σβήνουν οι ελπίδες για πρόσθετες προμήθειες από την Gazprom. Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η ρωσική εταιρεία δεν αφήνει πολλά περιθώρια για επιπλέον τροφοδοσία τον επόμενο μήνα, παρά τις υποδείξεις του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μία πολυαναμενόμενη δημοπρασία χωρητικότητας αγωγών που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, την οποία οι traders είχαν υπό στενή παρακολούθηση για ενδείξεις αύξησης των προμηθειών, δεν έδειξε καμία αύξηση από τη Ρωσία, ούτε μέσω του ουκρανικού αγωγού ούτε μέσω των γραμμών που περνούν από την Πολωνία στη βορειοδυτική Ευρώπη.

«[Τα αποτελέσματα της δημοπρασίας] ήταν πανομοιότυπα με αυτά του προηγούμενου μήνα, οπότε να αναμένετε σταθερές ροές για τον Νοέμβριο», δήλωσε ο Tom Marzec-Manser, της συμβουλευτικής εταιρείας ICIS.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς για το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου ενισχύεται 17,7%, στα 104 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το αντίστοιχο συμβόλαιο Ηνωμένου Βασιλείου κινείται 15% ανοδικά, στις £2,71.

O Πούτιν και αξιωματούχοι του Κρεμλίνου άφησαν να εννοηθεί τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα μπορούσε να παραδοθεί περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη, εν μέσω αύξησης-ρεκόρ των τιμών, που απειλεί την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία.

Υψηλό 7 ετών χτυπάει το αργό πετρέλαιο και 3 ετών το μπρεντ

Ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, με το μπρεντ να φτάνει σε επίπεδο που δεν είχε φτάσει τρία χρόνια και το αμερικανικό αργό στο πιο υψηλό από τον Οκτώβριο του 2014.

Η αισιοδοξία των επενδυτών έχει πάρει ώθηση καθώς καταγράφεται στροφή από το φυσικό αέριο προς το πετρέλαιο, εν μέσω αύξησης των τιμών, αλλά και από τη χαλάρωση των περιορισμών της πανδημίας καθώς και από τις εξελίξεις που σχετίζονται με τα εμβόλια κορωνοϊού

«Οι χαλαροί περιορισμοί σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της κατανάλωσης καυσίμων», ανέφεραν αναλυτές από την τράπεζα ANZ. 

Πρόσθεσαν ότι η μετατόπιση προς το πετρέλαιο για την παραγωγή ενέργειας θα μπορούσε να αυξήσει τη ζήτηση έως και κατά 450.000 βαρέλια την ημέρα, το τέταρτο τρίμηνο.

Το αμερικανικό αργό κερδίζει 1,4% και φτάνει στα $83,57 ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με άνοδο 1% βρίσκεται στα 85,75 δολάρια ανά βαρέλι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v