Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα πάρουν σύνταξη όσοι έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ

Νέες διευκρινίσεις του Ταμείου για την εφαρμογή της διάταξης που ανοίγει τον δρόμο συνταξιοδότησης επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με οφειλές έως 20.000 ευρώ. Στις 6.000 ευρώ το όριο για αγρότες. Αναλυτικά παραδείγματα.

Πώς θα πάρουν σύνταξη όσοι έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ

Ανοίγει ο δρόμος για τη συνταξιοδότηση χιλιάδων οφειλετών του ΕΦΚΑ, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με χρέη έως 20.000 ευρώ καθώς και αγροτών με οφειλές που δεν ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ.

Ο ΕΦΚΑ, με νέες διευκρινίσεις, υπογραμμίζει ότι  σε περίπτωση υπερβάλλοντος ποσού, η έναρξη καταβολής της σύνταξης ορίζεται την πρώτη μέρα του επόμενου της εξόφλησης του υπερβάλλοντος ποσού, μήνα.  

Επίσης, επισημαίνεται ότι για τις περιπτώσεις όπου η οφειλή έχει προκύψει από αναγνώριση πλασματικού χρόνου ασφάλισης, το όριο για τη χορήγηση σύνταξης ανέρχεται και για τους αγρότες  στις 20.000 ευρώ.

Τέλος, ξεκαθαρίζεται ότι σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος έχει προηγουμένως ενταχθεί σε ρύθμιση οφειλών σε δόσεις τις οποίες κατέβαλε κανονικά, το ύψος των οφειλών του καθορίζεται βάσει του εναπομείναντος ποσού.  Να σημειωθεί ότι η εξόφληση του χρέους θα γίνεται με παρακράτηση της οφειλής από τις καταβαλλόμενες συντάξεις, σε έως 60 μηνιαίες δόσεις. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα είναι τα 50 ευρώ.

Τι ισχύει όταν η οφειλή υπερβαίνει τα προβλεπόμενα όρια

Στην εγκύκλιο τονίζεται ότι η εξόφληση του συγκεκριμένου χρέους, πέραν του ορίου των 20.000 ευρώ για όλα τα Ταμεία ή των 6.000 ευρώ για τον πρώην ΟΓΑ, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο εντός δύο μηνών από τη γνωστοποίηση της οφειλής. Εάν τηρηθεί το συγκεκριμένο χρονικό όριο, τότε η έναρξη καταβολής της σύνταξης θα πραγματοποιείται από την πρώτη του επόμενου μήνα από την εξόφλησή του.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι αν ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν εξοφλήσει εντός δύο μηνών το υπερβάλλον ποσό, τότε η έναρξη καταβολής της σύνταξης οριοθετείται την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από εκείνον που θα πραγματοποιηθεί η σχετική εξόφληση. 

Σε περίπτωση που κοινοποιηθεί οφειλή σε ασφαλισμένο που έχει υποβάλει αίτημα συνταξιοδότησης, το οποίο βρίσκεται σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο ασφαλισμένος υποχρεώνεται  να καταβάλει μόνο το υπερβάλλον ποσό για να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί και όχι το σύνολο της οφειλής του.

Αν όμως το αίτημα συνταξιοδότησης απορριφθεί, επειδή ο οφειλέτης-υποψήφιος συνταξιούχους δεν κατέβαλε εμπρόθεσμα το υπερβάλλον ποσό, τότε θα πρέπει να υποβάλει εκ νέου αίτηση συνταξιοδότησης.  

Τα νέα ποσά που ανοίγουν τον δρόμο προς τη συνταξιοδότηση ισχύουν για όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης. Με τις διευκρινίσεις του ΕΦΚΑ, δε, φαίνεται πως ειδικά για τον ΟΑΕΕ και για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μετά τις 10 Νοεμβρίου 2020, θα πρέπει να εκδίδεται απορριπτική απόφαση, σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής της οφειλής.

Όσο για τους υποψήφιους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται, οι όποιες οφειλές προκύψουν μετά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης δεν προσμετρώνται στο συνολικό αρχικό ποσό που έχει προκύψει.  

Τέλος, ο ΕΦΚΑ ξεκαθαρίζει ότι εάν υποψήφιος συνταξιούχος, ως ασφαλισμένος, είχε ρυθμίσει την οφειλή του σε δόσεις και τις κατέβαλε κανονικά μέχρι την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης, τότε το ύψος των οφειλών του που εν πολλοίς θα καθορίσει και την τύχη της σύνταξής του, θα καθοριστεί  βάσει του εναπομείναντος ποσού της ρυθμισμένης οφειλής.

Αναλυτικά παραδείγματα

Παράδειγμα 1ο:

Έστω ότι ασφαλισμένος υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης τον 5/2020.

Κοινοποιείται έγγραφο οφειλής, για καταβολή ποσού 10.000 ευρώ επί συνολικής οφειλής ύψους 30.000 ευρώ, με λήξη της δίμηνης προθεσμίας τον 5/2021, στην οποία ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν ανταποκρίνεται.

Τον 6/2021 και ενώ το αρχικό αίτημα δεν έχει απορριφθεί, εκδηλώνει την επιθυμία να εξοφλήσει την κοινοποιηθείσα οφειλή. Θα πρέπει να καταβάλει το ποσό τον 10.000 ευρώ, το οποίο εάν εξοφληθεί τον ίδιο μήνα (6/2021), η έναρξη συνταξιοδότησης θα είναι η πρώτη μέρα του επόμενου μήνα της εξόφλησης, ήτοι 01/07/2021.

Παράδειγμα 2ο:

Έστω ότι ασφαλισμένος υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης τον 5/2020.

Κοινοποιείται έγγραφο οφειλής, για καταβολή ποσού 5.000 ευρώ επί συνολικής οφειλής ύψους 25.000 ευρώ, με λήξη της δίμηνης προθεσμίας τον 12/2020, στην οποία ο υποψήφιος συνταξιούχος δεν ανταποκρίνεται και έχει εκδοθεί απορριπτική απόφαση.

Υποβάλλει νέο αίτημα τον 7/2021 και η οφειλή κατά την ημερομηνία αυτή προσδιορίζεται σε 28.000 ευρώ. Θα πρέπει να κοινοποιηθεί έγγραφο οφειλής, με νέα δίμηνη προθεσμία για την καταβολή μόνο του υπερβάλλοντος ποσού, δηλαδή των 8.000 ευρώ.

Παράδειγμα 3ο:

Έστω ότι ασφαλισμένος υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης τον 5/2020 και συνεχίζει τη δραστηριότητά του.

Κοινοποιείται έγγραφο οφειλής -για το χρονικό διάστημα ασφάλισης έως τον 5/2020- με υποχρέωση καταβολής ποσού 10.000 ευρώ επί συνολικής οφειλής ύψους 30.000 ευρώ και λήξη της δίμηνης προθεσμίας τον 5/2021, την οποία καταβάλλει τον 6/2021, ενώ το αίτημα δεν έχει ακόμη απορριφθεί. Η έναρξη καταβολής της σύνταξης θα είναι η 01/07/2021 και ο χρόνος καθώς και τυχόν οφειλές από τον 6/2020 έως τη διακοπή του επαγγέλματος θα αναζητηθούν όταν γίνει διακοπή και ζητηθεί η αξιοποίηση του χρόνου αυτού.

Σε αντίθεση, για τον τ. ΟΓΑ, επειδή δεν γίνεται αντίστοιχη αξιοποίηση, ως διακοπή της ασφάλισης θα πρέπει να λογίζεται η τελευταία μέρα του προηγούμενου μήνα της άσκησης του δικαιώματος και όχι της καταβολής της σύνταξης.

Παράδειγμα 4ο:

Ασφαλισμένος του τ. ΟΓΑ υποβάλλει αίτημα για σύνταξη τον 4/2020. Κοινοποιείται οφειλή την οποία πληρώνει μετά την πάροδο του διμήνου, τον 7/2021, πριν την απόρριψη του αιτήματος. Η έναρξη καταβολής της σύνταξης θα είναι από 01/08/2021, αλλά ο χρόνος ασφάλισης θα είναι έως τον 4/2020.

Εφόσον στις προαναφερθείσες περιπτώσεις, το συνταξιοδοτικό αίτημα έχει απορριφθεί, μετά την πάροδο της δίμηνης προθεσμίας, απαιτείται η υποβολή νέου αιτήματος με χρόνο ασφάλισης, άρα και υποχρέωσης για καταβολή εισφορών έως και τον μήνα υποβολής του νέου αιτήματος.

Παράδειγμα 5ο:

Έστω ότι ο ασφαλισμένος του 3ου παραδείγματος, που συνεχίζει απασχολούμενος, υποβάλλει νέο αίτημα συνταξιοδότησης τον 6/2021, δεδομένου ότι το αρχικό αίτημά του έχει απορριφθεί. Θα πρέπει η οφειλή του να υπολογιστεί με τις τιμές της νέας αίτησης (6/2021), αφού συμπεριληφθεί και το χρονικό διάστημα από την αρχική έως τη δεύτερη αίτηση συνταξιοδότησης, δηλαδή από 6/2020 έως και 6/2021 και να κοινοποιηθεί νέο έγγραφο για καταβολή του υπερβάλλοντος ποσού με νέα δίμηνη προθεσμία. Ευνόητο είναι πως η έναρξη συνταξιοδότησης θα είναι από 01/07/2021, εφόσον καταβληθεί εμπρόθεσμα το ποσό οφειλής που υπερβαίνει το όριο παρακράτησης και ο χρόνος καθώς και τυχόν οφειλές από τον 7/2021 έως τη διακοπή του επαγγέλματος, θα αναζητηθούν όταν γίνει διακοπή και ζητηθεί η αξιοποίηση του χρόνου αυτού.

Παράδειγμα 6ο:

Έστω ότι ο ασφαλισμένος του 4ου παραδείγματος υποβάλλει νέο αίτημα συνταξιοδότησης τον 6/2021, δεδομένου ότι το αρχικό αίτημά του έχει απορριφθεί.

Θα πρέπει η οφειλή του να υπολογιστεί με τις τιμές της νέας αίτησης (6/2021), αφού συμπεριληφθεί και το χρονικό διάστημα από την αρχική έως τη δεύτερη αίτηση συνταξιοδότησης, δηλαδή από 5/2020 έως και 6/2021 και να κοινοποιηθεί νέο έγγραφο για καταβολή του υπερβάλλοντος ποσού με νέα δίμηνη προθεσμία. Ευνόητο είναι πως η έναρξη συνταξιοδότησης θα είναι από 01/07/2021, εφόσον καταβληθεί εμπρόθεσμα το ποσό οφειλής που υπερβαίνει το όριο παρακράτησης και ο χρόνος ασφάλισής του θα είναι έως τον 6/2021.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v