Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σφιχτός κορσές στους υπαλλήλους ΕΦΚΑ για την έκδοση συντάξεων

Ψηλά θέτει τον πήχη η ηγεσία του υπ. Εργασίας και του ΕΦΚΑ σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις έκδοσης συντάξεων. Πώς θα μετρά την απόδοση των 600 εισηγητών. Αντιμέτωποι ακόμη και με μετακίνηση σε άλλη υπηρεσία όσοι δεν περάσουν τον πήχη.

Σφιχτός κορσές στους υπαλλήλους ΕΦΚΑ για την έκδοση συντάξεων

Τουλάχιστον 60 αιτήσεις συνταξιοδότησης θα πρέπει να διεκπεραιώνουν κάθε μήνα οι 600 εισηγητές – αρμόδιοι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ για την έκδοση των νέων συντάξεων, προκειμένου να πετυχαίνουν τον ποσοτικό στόχο που έθεσε το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με την διοίκηση του Φορέα.

Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρίσκονται αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο μετακίνησης σε άλλη υπηρεσία. Μάλιστα, η ευθύνη δεν θα είναι αποκλειστικά του υπαλλήλου, αλλά και του διευθυντή της αρμόδιας κάθε φορά διεύθυνσης.

Ο έλεγχος της απόδοσης θα γίνεται σε καθημερινή βάση, με το νέο ηλεκτρονικό μάτι του ΕΦΚΑ, τον Πύργο Ελέγχου, που παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την πορεία των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης αλλά και του έργου των αρμόδιων για την έκδοσή τους, υπαλλήλων και τέθηκε χθες και επίσημα, σε πλήρη λειτουργία.

Αναλυτικά, ο στόχος που τέθηκε με βάση την επεξεργασία των μέχρι σήμερα στοιχείων, ανεβάζει τον πήχη όχι μόνο για το 25% των εισηγητών (150 από τους συνολικά 600) που εκδίδουν κατά μέσο όρο 2 συντάξεις το μήνα, αλλά και για το 25% των «καλών» που επίσης κατά μέσο όρο εκδίδουν 45 συντάξεις το μήνα. Στην πράξη, ο στόχος πλέον είναι όλοι οι εισηγητές να «κλείνουν» τουλάχιστον 60 φακέλους συνταξιοδότησης το μήνα, ώστε συνολικά, ο ΕΦΚΑ να εκδίδει περίπου 36.000 νέες αιτήσεις μηνιαίως. Σε αντίθετη περίπτωση μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, και μετά από μία περίοδο χάριτος που ενδέχεται να αφορά 1,5 με 2 μήνες, όχι μόνο ο εισηγητής αλλά ακόμη και ο αρμόδιος διευθυντής, θα μετακινείται σε άλλες υπηρεσίες, προκειμένου να είναι πιο παραγωγικός.

Το νέο ψηφιακό σύστημα είναι εγκατεστημένο στο «πράσινο κτίριο» του ΕΦΚΑ στη Λ. Κηφισίας και παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, στον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Πάνο Τσακλόγλου και τη Γενική Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παυλίνα Καρασιώτου. Στην παρουσίαση του Πύργου Ελέγχου παρόντες ήταν επίσης, ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης, ο Project Manager για τις εκκρεμείς συντάξεις Μιχάλης Κεφαλογιάννης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του ΕΦΚΑ και της PwC που ανέλαβαν την υλοποίηση του συστήματος.

Να σημειωθεί πως, εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται μάλιστα να ριχθούν στη μάχη της έκδοσης των συντάξεων, και οι 1.200 δικηγόροι και λογιστές των οποίων η εκπαίδευση ολοκληρώνεται, με στόχο, εντός του επόμενου διαστήματος να εκπαιδευτούν και οι υπόλοιποι 2.400 ιδιώτες που έχουν υποβάλλει αίτηση προκειμένου να εμπλακούν στη διαδικασία.

Με ανακοίνωσή τους πάντως, οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ (ΠΟΠΟΚΠ) επισημαίνουν ότι υπάρχει υποστελέχωση στον Φορέα και εγκληματική καθυστέρηση στην ανάπτυξη των μηχανογραφικών εφαρμογών και της ψηφιοποίησης και καταγγέλλουν πως στόχο είναι η «ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ». Υποστηρίζουν δε, ότι σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, οι κύριες συντάξεις που εκκρεμούν υπερβαίνουν τις 150.000, ενώ σε αυτές προστίθενται άλλες 120.000 επικουρικές και εφάπαξ και χιλιάδες άλλες αιτήσεις όπως αναγνωρίσεις πλασματικού χρόνου, κληρονομικά, προσυνταξιοδοτικές βεβαιώσεις κ.ά..

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v