Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εστίαση: Οι επόμενες κινήσεις μετά το πετυχημένο «λουκέτο»

Μαζική κινητοποίηση χθες, με συμβολικό λουκέτο στα καταστήματα. Μείωση τζίρου 40-50% από τα τιμωρητικά μέτρα βλέπει η αγορά. Ζητά διάλογο με την κυβέρνηση.

Εστίαση: Οι επόμενες κινήσεις μετά το πετυχημένο «λουκέτο»

Σε αναμονή για το επόμενο ραντεβού με την κυβέρνηση είναι οι επαγγελματίες της εστίασης μετά τη χθεσινή επιτυχημένη μαζική κινητοποίηση, με συμβολικό κλείσιμο των καταστημάτων.

Η απεργιακή δράση επικαιροποίησε τα αιτήματα του κλάδου για αντισταθμιστικά μέτρα έναντι των περιορισμών για τους ανεμβολίαστους, που μειώνουν ακόμη και κατά 50% τη δυνητική πελατεία τους, όπως δηλώνουν επαγγελματίες.

Το ψήφισμα που επιδόθηκε χθες στο Μαξίμου επαναλαμβάνει στοιχεία που δείχνουν την κρίση στον κλάδο και τον σοβαρό κίνδυνο λουκέτου για μία στις δύο επιχειρήσεις. Μένει να φανεί εάν το επιτελείο της κυβέρνησης θα επαναξιολογήσει τα αιτήματα του κλάδου, από τα οποία πήρε αποστάσεις τις τελευταίες ημέρες θεωρώντας περιορισμένο το χρονικό διάστημα από την εφαρμογή των νέων μέτρων για να εξαχθούν συμπεράσματα. Κατ’ επέκταση συμπεραίνεται ότι είναι νωρίς για να προωθηθούν νέα μέτρα στήριξης για τον κλάδο, μετά από πακέτο 42 δισ. ευρώ που έχει ήδη διατεθεί.

Σημειώνεται ότι στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα, στο πλαίσιο της χθεσινής κινητοποίησης, επαγγελματίες της εστίασης συναντήθηκαν με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος φάνηκε πιο διαλλακτικός για εξεύρεση λύσεων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όταν υπάρχει καλή διάθεση, όλα λύνονται». Του τέθηκαν ωστόσο ερωτήσεις υπό πίεση, όπως σημειώνουν επιχειρηματίες που βρέθηκαν στη συνάντηση.

Ο κλάδος ωστόσο επιδιώκει ουσιαστικό διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου, ώστε να πετύχει λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Εξάλλου, τα αιτήματα δεν αφορούν μόνο αμιγώς οικονομικά ζητήματα, όπως ενδεικτικά αυτό της ταυτοποίησης των πελατών, καθώς οι επιχειρήσεις εστίασης επιδιώκουν να αποποιηθούν τον ρόλο του χωροφύλακα αλλά και τον ρόλο του υγειονομικού επιμελητή, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς μιλώντας για τα πρόσφατα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Αναφορικά με τη συμμετοχή στη χθεσινή κινητοποίηση, αξίζει να σημειωθεί ότι ξεπέρασε το 85%, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς από διάφορα σημεία της χώρας, ενώ στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) αναφέρουν ότι η συμμετοχή κυμάνθηκε πάνω από 90%, φθάνοντας ακόμη και το 100% σε ορισμένες περιοχές. Ανοιχτά έμειναν κυρίως κάποια καταστήματα-μέλη ορισμένων αλυσίδων και μικρή μερίδα μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου.

Γενικά οι επιχειρηματίες δηλώνουν ικανοποίηση ενώ η ΠΟΕΣΕ μιλά για απόλυτη επιτυχία της πανελλαδικής εκδήλωσης διαμαρτυρίας. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς επαναλαμβάνει ότι από τη δραστηριότητα χιλιάδων καταστημάτων εστίασης διαπιστώνεται ότι τα μέτρα είναι κοστοβόρα, ανεφάρμοστα και τιμωρητικά.

Προσθέτει ότι «είναι μέτρα που μετακυλίουν στον επαγγελματία υποχρεώσεις της Πολιτείας, αναθέτοντάς μας ευθύνες που δεν μας αναλογούν και μας φέρνουν σε αδικαιολόγητη προστριβή με τους πελάτες μας (έλεγχος πιστοποιητικών, ταυτοπροσωπία κ.ά.). Είναι μέτρα που μειώνουν ακόμη και κατά 50% τη δυνητική πελατεία μας, συρρικνώνοντας δραματικά τον κύκλο εργασιών μας, επιτείνοντας το πρόβλημα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης με δραματικές επιπτώσεις ως προς τις θέσεις εργασίας. Τη ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος της εστίασης δεν την έχει υποστεί κανένας άλλος κλάδος της ελληνικής οικονομίας, καθώς ο τζίρος στο διάστημα που ο κλάδος ήταν κλειστός δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αναπληρωθεί. Είναι χαμένος τζίρος. Επιπλέον ήδη οι επιχειρήσεις έχουν κατά 40%-50% μείωση του κύκλου εργασιών από το πρώτο δεκαήμερο εφαρμογής των νέων μέτρων...».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v