Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Watsa σε Μητσοτάκη: Δεν θα με εξέπληττε ανάπτυξη 8% στην Ελλάδα

Ο CEO της Fairfax σε συνομιλία του με τον πρωθυπουργό δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στη χώρα. «Έχετε μακράν την καλύτερη και πιο φιλική στις επιχειρήσεις κυβέρνηση στην Ευρώπη», είπε μεταξύ άλλων.

Watsa σε Μητσοτάκη: Δεν θα με εξέπληττε ανάπτυξη 8% στην Ελλάδα

Εντυπωσιασμένος από τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στην Ελλάδα μετά την κρίση που προηγήθηκε της πανδημίας, fun της χώρας και του ανθρώπινου δυναμικού της δήλωσε ο μεγαλοεπενδυτής Prem Watsa, διευθύνων σύμβουλος της Fairfax Financial Holdings, ο οποίος επαίνεσε την ελληνική κυβέρνηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

“Η Ελλάδα είναι τυχερή που έχει έναν πρωθυπουργό σαν τον Κυριάκο. Έχετε μακράν την καλύτερη και πιο φιλική στις επιχειρήσεις κυβέρνηση στην Ευρώπη”, είπε μεταξύ άλλων μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου “Reinventing Greece through Investments in Innovation”, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).

Μίλησε για την ανάγκη μια χώρα να είναι φιλική και να καλωσορίζει τον επενδυτή και δήλωσε πολύ χαρούμενος που είχε το προνόμιο να επενδύσει το 2017, σε μια περίοδο κρίσης για τη χώρα. Σημείωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών καθώς, όπως είπε, έρχονται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Νιγηρία κ.ο.κ. πίσω στη χώρα και επενδύουν. Σε πάνελ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε στους ρυθμούς ανάπτυξης που σημειώνει η οικονομία, της τάξης του 5% το χρόνο, σημειώνοντας ότι υπάρχει το momentum για καλές επιδόσεις ενώ δεν θα τον εξέπληττε αν η Ελλάδα πετύχαινε ανάπτυξη έως και 8%.

Αναφέρθηκε αρκετές φορές στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το φιλικό επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα, το οποίο, όπως είπε είναι προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδυτών.

Παρουσίασε την κρίση ως ευκαιρία και για την προσέλκυση εκ νέου εκπατρισθέντων στελεχών σημειώνοντας από την εμπειρία του στις εταιρείες που έχει επενδύσει, Eurobank, Grivalia, Eurolife κ.α. ότι υπάρχουν υπέροχοι άνθρωποι, εξαιρετικοί managers με σπουδές σε σπουδαία πανεπιστήμια του εξωτερικού. Εξήγησε ότι τα ταλαντούχα στελέχη χρειάζονται ευκαιρίες για να εξελιχθούν ενώ μίλησε και για την προσωπική του εμπειρία στην Ινδία. Απαντώντας ειδικότερα σε σχετικό ερώτημα του Mάρκου Βερέμη, Προέδρου Upstream, Partner BigPi, που συντόνισε τη συζήτηση ανέφερε ως τροχοπέδη την αναξιοκρατία και τη γραφειοκρατία που φέρνει ο σοσιαλισμός.

Πρότυπα του κ. Watsa είναι ο John Templeton και ο Warren Buffet, όπως ειπε ενώ υπεραμύνθηκε της επιστροφής αξίας στις τοπικές κοινωνίες από τους επιτυχημένους επιχειρηματίες. Μιλώντας για δυνητικά πλεονεκτήματα που αναζητά στις επιχειρήσεις που επενδύει, αναφέρθηκε στο καλό management, την εμπιστοσύνη και τους προσηλωμένους εργαζόμενους. Πρόσθεσε ότι η οικοδόμηση μιας καλής εταιρείας σημαίνει επίσης καλές υπηρεσίες και ενασχόληση με το ανθρώπινο δυναμικό που προσφέρει αυτές τις υπηρεσίες αλλά και επιστροφή 1-2% της αξίας που δημιουργείται πίσω στην κοινωνία.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεν στις δυσκολίες της περιόδου 2015-2016, στην πορεία από την μια κρίση στην άλλη, στις συστημικές ανησυχίες αλλά ανέπτυξε και τις ευκαιρίες που προσφέρει πλέον η χώρα και τόνισε το στόχο της κυβέρνησης να προωθήσει τις δυνατότητές της.

Μίλησε για τολμηρές φιλοδοξίες και αναφέρθηκε στην πρόοδο που επιτυγχάνεται στον ψηφιακό μετασχηματισμό, με την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, στην ενεργειακή μετάβαση κ.ο.κ.. Έδωσε έμφαση στα φορολογικά κίνητρα, στο ταλέντο των Ελλήνων του εξωτερικού αλλά και στην προσήλωση της κυβέρνησης στο στόχο να βελτιώσει το επενδυτικό περιβάλλον για καλύτερη “ορατότητα” των επενδυτών ταυτόχρονα με καλύτερη ισορροπία με τις συνθήκες διαβίωσης.

Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε τον φυσικό πλούτο και την ομορφιά της χώρας, την ιστορία και τον πολιτισμό. Μίλησε για το “πακέτο” που αναζητά ένα στέλεχος από το εξωτερικό, ήτοι καλή δουλειά σε συνδυασμό με καλές συνθήκες διαβίωσης μεταφέροντας ενδεικτικά στοιχεία του κέντρου καινοτομίας της Pfizer στην Θεσσαλονίκη όπου μία στις τέσσερις αιτήσεις υποψηφίων έρχεται από το εξωτερικό.

Αναφέρθηκε επίσης στην αξιοκρατία και τον ανταγωνισμό στην αγορά δίνοντας έμφαση στον συμμετοχικό καπιταλισμό, την συμπερίληψη και τη προώθηση ίσων ευκαιριών αναγνωρίζοντας τα βήματα που πρέπει να γίνουν όπως π.χ. με την μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στις επιχειρήσεις.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v