Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Δήμος Παιανίας μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο

«Είναι ένα ποσό- πάνω από 8 εκάτ. ευρώ- που ο κάποια στιγμή ο δήμος θα έπρεπε να πληρώσει και είμαστε τώρα μπροστά σε αυτή την κατάσταση», είπε ο δήμαρχος Παιανίας.

Ο Δήμος Παιανίας μπροστά σε οικονομικό αδιέξοδο

Σε οικονομικό αδιέξοδο οδηγείται ο Δήμος Παιανίας λόγω μιας παλαιάς οφειλής που χρονίζει και που ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια ευρώ. Όλα ξεκίνησαν όταν οι δήμοι που έχουν όρια στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Σπάτων-Αρτέμιδας, Παιανίας, Κρωπίας, Μαρκόπουλου, Ραφήνας) επέβαλαν δημοτικά τέλη στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ), τα οποία όμως στη συνέχεια η διεύθυνση του αεροδρομίου δεν αποδέχθηκε, καθώς βάσει της σύμβασης, το αεροδρόμιο είχε αναλάβει την καθαριότητα και τα έξοδα για τον ηλεκτροφωτισμό και ως εκ τούτου τα συγκεκριμένα δημοτικά τέλη δεν έχουν ανταποδοτικότητα.

Ο ΔΑΑ προσέφυγε δικαστικά, δικαιώθηκε, στη συνέχεια η διαμάχη έφτασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο δεν ακύρωσε τις προηγούμενες δικαστικές αποφάσεις κι έτσι οι δήμοι κλήθηκαν να επιστρέψουν τα ποσά που είχαν εισπράξει.

Ο δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να αναφερθεί διεξοδικά σε όλο το ιστορικό αυτής της διαμάχης και της κατάστασης που παρέλαβε το 2019, όταν εκλέχθηκε και ανέλαβε τη δημοτική Αρχή, αλλά και να εξηγήσει το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται ο δήμος, ο οποίος δεν επέστρεψε τα χρήματα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται τώρα «με τη "θηλιά " στον λαιμό».

Ως προς το ιστορικό, ο κ. Μάδης ανέφερε ότι το 2009 ο Δήμος Παιανίας επέβαλε στον ΔΑΑ αναδρομικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για τα έτη 2004-2009, με πρόστιμο 100% επί των αρχικών τιμών. Ο ΔΑΑ προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών και το 2012 το δικαστήριο εξέδωσε τελεσίδικες αποφάσεις, οι οποίες υποχρέωναν τον Δήμο Παιανίας να επιστρέψει όσα χρήματα είχε εισπράξει. Ο δήμος, που συνέχιζε την επιβολή δημοτικών τελών και την περίοδο 2010-2012, κατέθεσε αίτηση αναίρεσης στο ΣτΕ, αλλά και πάλι δικαιώθηκε ο ΔΑΑ, ενώ τον Απρίλιο του 2013 το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών αποφάσισε ότι «ακυρώνει την εγγραφή του ΔΑΑ στους ειδικούς καταλόγους της ΔΕΗ για τέλη καθαριότητας και φωτισμού υπέρ του Δήμου Παιανίας».

Όπως είπε ο κ. Μάδης, το 2015 ο ΔΑΑ με επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε πως «κατέβαλε κατά τα έτη 2010-2012 στον Δήμο Παιανίας το ποσό των 8.863.883,96 ευρώ για ανταποδοτικά δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας, τα οποία επιβλήθηκαν από τον δήμο, χωρίς να παρέχεται οποιαδήποτε σχετική δημοτική υπηρεσία, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες αυτές εντός του ακινήτου βαραίνουν αποκλειστικά το αεροδρόμιο».

Και στις 24 Ιουνίου 2019 το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου υπάγονται οι ΟΤΑ, πως ο ΔΑΑ συμψηφίζει οφειλές προς το ελληνικό Δημόσιο, με το ποσό που έχει καταβάλει για τα δημοτικά τέλη και έπρεπε να του έχει επιστραφεί και ως εκ τούτου ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών τη διευθέτηση των παραπάνω απαιτήσεων του ελληνικού Δημοσίου από τους όμορους στον ΔΑΑ δήμους.

Ο κ. Μάδης ανέφερε πως οι τρόποι που υπήρχαν για την επιστροφή των χρημάτων είναι, είτε δια της απευθείας κατάθεσης του ποσού, κάτι που εκ των πραγμάτων αδυνατεί να κάνει ο δήμος, είτε δια της σταδιακής απόδοσης των χρημάτων, όπως για παράδειγμα μέσω της σταδιακής μείωσης της επιχορήγησης, γεγονός όμως που θα επέφερε τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του δήμου, είτε με μια ρύθμιση σύμφωνη με τις νομοθετικές διατάξεις.

«Είναι ένα ποσό, που ο κάποια στιγμή ο δήμος θα έπρεπε να πληρώσει και είμαστε τώρα μπροστά σε αυτή την κατάσταση», είπε ο δήμαρχος Παιανίας και συνέχισε: «Η τότε δημοτική Αρχή έκρινε πως τα δημοτικά τέλη που επέβαλε, θα επέφεραν ένα σημαντικό ποσό στον δήμο, για τη λειτουργία του και για έργα επενδύσεων και ανάπτυξης». Για να προσθέσει αμέσως μετά: «Τα χρήματα αυτά μπήκαν τότε στον δήμο και πρακτικά μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Όμως ηθικά δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθούν, όσο υπήρχε δικαστική διαμάχη. Τα χρήματα αυτά προφανώς και κάλυψαν τότε άλλες ανάγκες του δήμου. Εγώ δεν κατηγορώ κανέναν για οτιδήποτε άλλο. Το θέμα είναι ότι έχουν εισπραχθεί αλλά δεν υπάρχουν, τα αναζητήσαμε αλλά δεν τα βρίσκουμε πουθενά».

Ακόμη ο κ. Μάδης τόνισε πως όταν έλαβε το εξώδικο από τον ΔΑΑ και ενημερώθηκε για όλη αυτή την κατάσταση, επιδίωξε αμέσως συνάντηση με τον τότε υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και στη συνέχεια με τον τότε υφυπουργό κ. Λιβάνιο, οι οποίοι αντιλαμβάνονταν και κατανόησαν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. «Μπορούσε το χρέος, πρώτον να ενταχθεί στα ληξιπρόθεσμα, δηλαδή ένα "κούρεμα" 40% και να αποπληρώσει ο δήμος 5,5 εκατομμύρια. Θα αποφεύγαμε δηλαδή ένα σεβαστό ποσό της τάξης περίπου των 3,5 εκατομμυρίων. Το δεύτερο και πιο δύσκολο ήταν να γίνει η αποπληρωμή σε 72 δόσεις, μέσω της μείωσης της επιχορήγησης. Μα όταν ο δήμος παίρνει 160.000 ευρώ για τη λειτουργία του, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί, οι βρεφονηπιακοί κ.α., και θα πρέπει κάθε φορά να δίνουμε πίσω 80.000 ευρώ, σημαίνει πως ο δήμος δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει», είπε ο κ. Μάδης και πρόσθεσε πως «η διαμάχη μας δεν είναι πλέον με το αεροδρόμιο, αλλά είναι η διαφορά που έχουμε με το ελληνικό Δημόσιο».

Σε ερώτηση σχετική με τους δημοτικούς φόρους απάντησε: «Το αεροδρόμιο αναγνωρίζει τους δημοτικούς φόρους. Αυτό που δεν αναγνωρίζει είναι τα δημοτικά τέλη, καθώς δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα. Δεν ξέρουμε αν τότε εισπράχθηκαν δημοτικοί φόροι. Είναι προφανές πως τότε οι δήμοι επιδίωξαν πέρα από τους δημοτικούς φόρους, να εισπράξουν και δημοτικά τέλη».

Σε άλλη ερώτηση, για τους υπόλοιπους όμορους δήμους, ο κ. Μάδης απάντησε πως εξ όσων γνωρίζει συμμορφώθηκαν πλήρως με τις δικαστικές αποφάσεις και πλήρωσαν, σε αντίθεση τότε με τον Δήμο Παιανίας.

Αναφέρθηκε και στην αντιπολίτευση του δήμου, λέγοντας πως «η στάση της δείχνει ότι υπάρχει έλλειψη αντίληψης της κατάστασης».

Τέλος, στην ερώτηση «τι μέλλει γενέσθαι», απάντησε: «Δεν θέλω να το σκέφτομαι, έχω χάσει τον ύπνο μου. Αυτό που παρέλαβα είναι μια "καυτή πατάτα". Θα μας απασχολήσει για να δούμε με ποιόν τρόπο θα βρεθεί η λύση. Τελούμε λοιπόν εν αναμονή. Τα χρήματα αυτά που πρέπει να επιστραφούν, θα πρέπει να βρεθεί πού πήγαιναν. Το ταμειακό διαθέσιμο που εγώ παρέλαβα το 2019 ήταν 5,2 εκατομμύρια ευρώ».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v