Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο μικροσκόπιο της Επ. Ανταγωνισμού η αγορά ηλεκτρισμού

Διερευνά αυτεπάγγελτα τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές. Πολεμικό σκηνικό στην ενέργεια. Νέα έκρηξη στην τιμή χονδρικής της μεγαβατώρας, που ανέβηκε 76% σε τρεις ημέρες!

Στο μικροσκόπιο της Επ. Ανταγωνισμού η αγορά ηλεκτρισμού

Βάσιμους φόβους για ασφυξία στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας εξαιτίας της τρελής πορείας των τιμών ενέργειας εκφράζουν πλέον ανοικτά παράγοντες της ενεργειακής αγοράς. Μιλούν, συγκεκριμένα, για τον ενδεχόμενο κίνδυνο να δούμε μέσα στον χειμώνα μείωση βιομηχανικής παραγωγής, λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, έξαρση της ενεργειακής φτώχειας και αδυναμία πληρωμών.

Σήμερα και η Ελλάδα «συντονίστηκε» με την υπόλοιπη Ευρώπη, με τη χονδρεμπορική τιμή να διαμορφώνεται στα 415,94 ευρώ τη μεγαβατώρα, σημειώνοντας κατά το τελευταίο τριήμερο αύξηση περίπου 76%!

Σε αυτό το σκηνικό, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε να διερευνήσει αυτεπάγγελτα τη λιανική αγορά ηλεκτρισμού και πιο συγκεκριμένα, να εξετάσει τις πρακτικές μετακύλισης των υψηλών χονδρεμπορικών τιμών, μέσω της Ρήτρας Αναπροσαρμογής, στα τιμολόγια ηλεκτρισμού καταναλωτών χαμηλής τάσης.

Παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο Euro2day.gr επιρρίπτουν ευθύνες στην Κομισιόν, που εθελοτυφλεί όπως επισημαίνεται, όταν όλη η Ευρώπη στενάζει υπό το βάρος των ανεξέλεγκτων τιμών ενέργειας και τη συνακόλουθη επιβάρυνση του ενεργειακού κόστους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Έχει μετατεθεί, προσθέτουν, η ευθύνη προσωρινών μέτρων στα κράτη-μέλη, μέτρα που μοιάζουν με ασπιρίνες και αντιμετωπίζουν το πρόβλημα πυροσβεστικά και όχι ριζικά, όπως απαιτούν οι συνθήκες.

Γι’ αυτό και εκφράζονται πλέον φόβοι ότι οι συνέπειες θα «σκάσουν» με τρόπο που δεν θα είναι διαχειρίσιμος και θα συνεπάγεται τεράστιο πολιτικό κόστος. «Μόνον όσοι διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα θα καταφέρουν να επιβιώσουν», τονίστηκε χαρακτηριστικά από εκπρόσωπο μεγάλου ενεργειακού ομίλου.

Με αυτά τα δεδομένα, υποδεικνύεται η λήψη μέτρων να γίνει κεντρικά, σε επίπεδο Βρυξελλών, προοπτική, ωστόσο, για την οποία δεν τρέφει μεγάλες ελπίδες η εγχώρια ενεργειακή αγορά.

Άμεση προτεραιότητα

Τα μέτρα έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισμού περιλαμβάνουν 18 εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ρεύματος και έχουν πάρει άμεση προτεραιότητα «γιατί είναι θέμα που καίει», όπως ανέφεραν πηγές της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο Euro2day.gr.

Η εκκίνηση της έρευνας αυτής πυροδοτήθηκε από μια σειρά πρακτικών που προβλημάτισαν την ΕΑ, η οποία από το καλοκαίρι έχει στρέψει την προσοχή της στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού, σε συνεργασία με τη ΡΑΕ και με αφορμή την ανοδική πορεία των χονδρεμπορικών τιμών.

Πρακτικές που εντοπίστηκαν σε εκτεταμένο πληροφοριακό υλικό που στάλθηκε στον Ρυθμιστή και στην ΕΑ από ιδιώτες αλλά και από διάφορους φορείς προστασίας καταναλωτών. Σε αυτή τη φάση, η ΕΑ κινείται προσεκτικά, ωστόσο, φέρεται αποφασισμένη να «ξεσκονίσει» την αγορά για τον εντοπισμό στρεβλώσεων και καταχρηστικών συμπεριφορών, δηλαδή, αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v