Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μάσκες παντού και κλειστά γήπεδα εισηγείται η Επιτροπή Ειδικών

Εισήγηση για νέα μέτρα καταθέτουν οι ειδικοί, λόγω της μετάλλαξης Ομικρον. Ζητούν ενισχυμένη μάσκα σε σούπερ μάρκετ και μέσα μεταφοράς αλλά και την ματαίωση όλων των ανοιχτών εκδηλώσεων. Πέμπτη οι ανακοινώσεις από τον Θ. Πλεύρη.

Μάσκες παντού και κλειστά γήπεδα εισηγείται η Επιτροπή Ειδικών

Oλοκληρώθηκε η σύσκεψη της Επιτροπής των Ειδικών για τα νέα μέτρα που θα εισηγηθούν στην κυβέρνηση, λόγω της μετάλλαξης Ομικρον. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται μέτρα άμεσης εφαρμογής που θα ισχύσουν μέσα στην περίοδο των γιορτών αλλά και μέτρα που θα ισχύσουν από τις 3 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει να έχουν άμεση εφαρμογή τα παρακάτω μέτρα: 

  • Ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
  • Χωρίς κόσμο τα ματς στα γήπεδα
  • Οσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή του θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Την επόμενη εβδομάδα, η επιτροπή θα ξανασυζητήσει για μέτρα που θα τεθούν μετά τις 3 Ιανουαρίου. Στο τραπέζι βρίσκονται περιορισμοί ωραρίων σε εστίαση και διασκέδαση και επέκταση της τηλεργασίας. 

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, τα μέλη της επιτροπής προσανατολίζονται στην αναστολή των σχολικών εκδρομών, ενώ κάποιοι φέρεται να υποστηρίζουν ότι θα ήταν χρήσιμη η αλλαγή πρωτοκόλλου στα σχολεία, πότε δηλαδή θα πρέπει να κλείνει ένα σχολείο όταν καταγράφονται κρούσματα του κορωνοϊού.

Την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού στην οποία και θα εξετασθούν οι εισηγήσεις των ειδικών. Στη συνέχεια, ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα θα κάνει ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης. 

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής την επιβολή περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετά τις γιορτές. «Είναι μία ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης ότι μετά τις γιορτές θα υπάρχει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων.

Η Επιτροπή θα εισηγηθεί τα περιοριστικά μέτρα και η κυβέρνηση θα πάρει τις τελικές της αποφάσεις, για να μπορέσουμε να ελέγξουμε την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του στην Ολομέλεια, με «ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

«Παρακολουθούμε κάθε μέρα τα δεδομένα, η βούληση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώθηκε και χθες από τον πρωθυπουργό, είναι τα μέτρα να ισχύουν μετά τις γιορτές. Θα εξετάσουμε τι μέτρα θα πάρουμε μετά την εισήγηση της επιτροπής τις επόμενες μέρες», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: «Υπάρχει μία στενή παρακολούθηση της κατάστασης και αναλόγως των στοιχείων που θα έχουμε, θα προσδιορίσουμε και τις αποφάσεις μας, με βούληση όμως να γίνει κανονικά το διάστημα αυτό των εορταστικών εκδηλώσεων, με το ισχύον πλαίσιο».

«Ταυτόχρονα, ο κ. Πλεύρης διεμήνυσε ότι «το επόμενο δεκαήμερο θα γίνουν τόσοι έλεγχοι, όσοι έγιναν όλο το χρόνο που πέρασε, οπότε δεν θα πρέπει να διανοηθεί κανείς, σε όποιο χώρο εργάζεται, ότι δεν θα κάνει τον έλεγχο προκειμένου μέσα να βρίσκονται μόνον άτομα εμβολιασμένα».

Ακόμα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι έφθασαν στο 70% οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί και στο 66% είναι οι πλήρως εμβολιασμένοι. Όπως είπε, στον ενήλικο πληθυσμό έχει καλυφθεί το 80% αυτών που έχουν κάνει την πρώτη δόση και το 75% όσων έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Τέλος, ο υπουργός Υγείας κάλεσε όλους τους πολίτες να κάνουν self test το διάστημα των εορτών, ώστε να υπάρχει η ιχνηλάτηση σε πραγματικό χρόνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v