Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιο είδος θέρμανσης είναι το πιο οικονομικό

Σύγκριση κόστους ωφέλιμης θερμικής ενέργειας ανά είδος θερμικού συγκροτήματος. Αποκαλυπτική μελέτη από το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ.

Ποιο είδος θέρμανσης είναι το πιο οικονομικό

Μια σειρά από τεχνοοικονομικούς υπολογισμούς για ορισμένες από τις διαθέσιμες τεχνολογίες θέρμανσης στην ελληνική αγορά παραθέτει έρευνα του ΕΜΠ σε συνεργασία με το ΕΤΕΚΑ, καθώς το κόστος ενέργειας καλπάζει, επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά.  

Τη μελέτη πραγματοποίησε το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ.

Η συγκριτική έρευνα περιλαμβάνει τα κυριότερα αποτελέσματα των υπολογισμών αυτών, τα οποία ισοδυναμούν με μια βραχυπρόθεσμη αποτίμηση του κόστους θέρμανσης στην Ελλάδα, υπό το πρίσμα της παρατεταμένης «κούρσας» ανατιμήσεων που παρατηρείται πανευρωπαϊκά στην ηλεκτρική ενέργεια, στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο φυσικό αέριο.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι τα εγχώρια τιμολόγια φυσικού αερίου παρουσιάζουν σήμερα (Δεκέμβριος 2021) ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 150-200% σε σχέση με τις αρχές του έτους.

Στο διάγραμμα αποτυπώνεται το κόστος ωφέλιμης θερμικής ενέργειας ανά είδος θερμικού συγκροτήματος. Ειδικότερα, παρουσιάζεται τόσο το καθαρό κόστος της ωφέλιμης θερμικής ενέργειας σε €/kWhth όσο και το σύνολο των φόρων & τελών, αναλόγως με το είδος καυσίμου ή τη χρησιμοποιούμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Ως εκ τούτου, η συνολική τιμή του κόστους ωφέλιμης θερμικής ενέργειας προκύπτει στο διάγραμμα ως συνδυασμός του καθαρού κόστους, της φορολόγησης και των λοιπών επιβαρύνσεων.

Όλοι οι σχετικοί με τα μοναδιαία κόστη θέρμανσης υπολογισμοί έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς την τετραμηνιαία κατανάλωση καυσίμου/ηλεκτρικής ενέργειας ενός μέσου νοικοκυριού με θερμικές ανάγκες
που προσεγγίζουν τις 3.000 kWhth/4μηνο (Βασικό Σενάριο), ή ισοδύναμα τις 4.500 kWhth/σεζόν (όπου
χειμερινή σεζόν = 6 μήνες: Οκτ. 21 - Μαρ. 22).

Όσον αφορά το σύνολο των εξεταζόμενων συστημάτων θέρμανσης με ηλεκτρική ενέργεια, για καθένα από αυτά έχει συμπληρωματικά υπολογιστεί το εκτιμώμενο κόστος της ωφέλιμης θερμικής ενέργειας σε €/kWhth, στην περίπτωση που ληφθούν υπόψη και οι 4μηνιαίες καταναλώσεις ηλεκτρικού ρεύματος του νοικοκυριού για άλλες χρήσεις εκτός θέρμανσης.

Μια τυπική τιμή για τη μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μιας κατοικίας εμβαδού 120 m2 θεωρείται ότι είναι οι 300 kWhel, αριθμός που αντιστοιχεί σε 1.200 kWhel ανά τετράμηνο (πάγιες καταναλώσεις).

Παρατίθεται το κόστος ωφέλιμης θερμικής ενέργειας σε €/kWhth ενός συνήθους συγκροτήματος λέβητα - καυστήρα πετρελαίου και για την περίπτωση εκείνη που ένα μέσο νοικοκυριό (οικογένεια με 2 τέκνα) είναι δικαιούχος επιδόματος θέρμανσης για τη σεζόν 2021-2022.

Γίνεται, επίσης, σύγκριση κόστους θερμικής ενέργειας (σε %) σε σχέση με το κόστος ενός συγκροτήματος συνήθη λέβητα - καυστήρα πετρελαίου (τιμή πετρελαίου ~ 1,1330 €/lt), ανά είδος θερμικού συγκροτήματος.

Τέλος, καταγράφονται τα αποτελέσματα υπολογισμών κόστους θερμικής ενέργειας σε €/kWhth και σύγκριση κόστους θερμικής ενέργειας σε % με συγκρότημα συνήθη λέβητα - καυστήρα πετρελαίου.

Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτυπώνουν τη ραγδαία αύξηση του κόστους θέρμανσης
για ένα μέσο νοικοκυριό στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με την παρούσα χρονική
συγκυρία.

Tο παραπάνω συμπέρασμα αφορά όλες τις εξεταζόμενες θερμικές τεχνολογίες και έχει άμεση
σχέση με την ενεργειακή κρίση που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο, έχοντας προκαλέσει, από τις αρχές
του έτους (2021), ένα συνεχιζόμενο ράλι στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, του φυσικού αερίου και
του ηλεκτρικού ρεύματος, σημειώνουν οι ερευνητές του ΕΜΠ.

Εκτίμηση για το αν και πότε η δυναμική των παρατηρούμενων ανατιμήσεων θα αρχίσει να φθίνει είναι δύσκολο να γίνει. Ωστόσο, το σενάριο της αποκλιμάκωσης στο πολύ άμεσο μέλλον δεν φαίνεται να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες.

Η μελέτη έγινε από την ερευνητική ομάδα:

  • Δρ. Εμμανουήλ Κακαράς (1, 2), Δρ. Σωτήριος Καρέλλας (1), Δρ. Παναγιώτης Βουρλιώτης (1), Δρ. Παναγιώτης Γραμμέλης (2), Δρ. Πλάτων Πάλλης (1), Εμμανουήλ Καραμπίνης (1, 2), Σωτήριος Θανόπουλος (1)

(1) Εργαστήριο Ατμοκινητήρων & Λεβήτων, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
(2) Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης

** Δείτε όλη την έρευνα του ΕΜΠ, πίνακες και διαγράμματα, στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v