Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργειακή κρίση: Αυτόματος μηχανισμός στήριξης και για επιχειρήσεις

Το ποσό των επιδοτήσεων για τη στήριξη νοικοκυριών αλλά και επιχειρήσεων υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται να φθάσει και τα 2 δισ. ευρώ. Τέλος στις οριζόντιες επιδοτήσεις. Αναζητούνται ακόμα τα κριτήρια.

Ενεργειακή κρίση: Αυτόματος μηχανισμός στήριξης και για επιχειρήσεις

Και επιχειρήσεις, εκτός από νοικοκυριά, φαίνεται να συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο ανακούφισης που σχεδιάζει για το 2022 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για τους φουσκωμένους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μέσα στον Ιανουάριο, αν και σε αυτή τη φάση δεν έχουν «κλειδώσει» τα κριτήρια βάσει των οποίων θα επιλεγούν οι δικαιούχοι. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες που διαρρέονται, το ποσό των επιδοτήσεων υπολογίζεται σε 1,5 δισ. ευρώ, χωρίς να αποκλείεται να φθάσει και τα 2 δισ. ευρώ.

Καθώς οι οριζόντιες επιδοτήσεις ολοκληρώνονται φέτος, ύστερα από τις ενστάσεις των Βρυξελλών, γιατί τις θεωρούν κρατικές ενισχύσεις, αναζητήθηκε η αντικατάσταση τους, με στοχευμένα μέτρα που θα αφορούν στους πιο ευάλωτους. Τώρα, εκτός από τα νοικοκυριά, στο κάδρο μπήκαν και οι επιχειρήσεις της χαμηλής και μέσης τάσης, καθώς και ένα μέρος της υψηλής τάσης, ύστερα από αίτημα που πρόβαλε και ο ΣΕΒ.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, τα δύο συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με τον ΔΑΠΕΕΠ και τη ΡΑΕ, φέρονται να κατέληξαν στη δημιουργία ενός αυτόματου μηχανισμού επιχορήγησης που θα ενεργοποιείται ανάλογα με την πορεία της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος, με τις ενισχύσεις να δίνονται ανά μήνα ή ανά δίμηνο. Στον μηχανισμό αυτό σχεδιάζεται να ενταχθούν επιχειρήσεις της μέσης τάσης και ορισμένες της υψηλής τάσης.

Επίσης, θα επιχορηγούνται νοικοκυριά με συγκεκριμένα κριτήρια (εισοδηματικά, περιουσιακά, κατανάλωσης), τα οποία δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη. Πρόβλημα άλυτο, ωστόσο, παραμένει πώς θα επωφεληθούν δικαιούχοι, που δεν έχουν στο όνομα τους τον μετρητή του ηλεκτρικού.

Με κριτήρια, εξάλλου, (κυρίως με βάση την κατανάλωση), θα ενισχύονται και επιχειρήσεις της χαμηλής τάσης.
Η χρηματοδότηση του νέου πακέτου ενίσχυσης της κυβέρνησης απέναντι στη λαίλαπα της ενεργειακής κρίσης θα προέλθει αποκλειστικά από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ και «αιμοδοτείται» από τις δημοπρασίες των ρύπων, που κινούνται ανοδικά, δημιουργώντας έτσι ελπίδες ότι θα διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι. Πριν από την ανακοίνωση του πακέτου θα σταλεί προς έγκριση από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού, της Κομισιόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v