Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι κρίσιμοι... κόμποι στο κουβάρι με τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις

Οι εκκρεμείς ιδιωτικοποιήσεις στο καυτό χαρτοφυλάκιο της ενέργειας. Ποια είναι τα ανοιχτά μέτωπα και γιατί ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ρόδα. Η εικόνα σε ΔΕΠΑ Εμπορίας, ΛΑΡΚΟ και υπόγεια αποθήκη Καβάλας.

Οι κρίσιμοι... κόμποι στο κουβάρι με τις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις

Αρκετούς κόμπους, που χρειάζεται να ξεμπερδευτούν, έχει το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, που μετατίθενται για το 2022.

Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας συνεχίζει να είναι γρίφος, της ΛΑΡΚΟ πάει από παράταση σε παράταση και της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα έχει συναρτηθεί τώρα με την τελική έγκριση της λίστας των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCIs), από το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η μόνη ενεργειακή αποκρατικοποίηση που προχώρησε μέσα στο 2021 ήταν αυτή της ΔΕΠΑ Υποδομών, που βαίνει προς ολοκλήρωση. Μία ακόμη τελεσφόρησε, αλλά με ευθύνη της ΔΕΗ, αυτή του ΔΕΔΔΗΕ.

 ΔΕΠΑ Εμπορίας: Η ιδιωτικοποίησή της θυμίζει γόρδιο δεσμό. Η δικαστική διαμάχη της εταιρείας με την ELFE, συμφερόντων Λαυρεντιάδη, ουσιαστικά την έχει «παγώσει», καθώς η όποια εξέλιξή της δεν διευκολύνει την προώθηση της διαδικασίας από το ΤΑΙΠΕΔ. Εάν υπάρξει αρνητική έκβαση για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, «θα ανοίξει η όρεξη» και σε άλλους πελάτες της να εγείρουν ανάλογα αιτήματα, εάν κερδίσει, προεξοφλείται ότι η ELFE θα συνεχίσει τον ατέρμονα δρόμο των δικαστικών διεκδικήσεων.

Να θυμίσουμε ότι η ELFE διεκδικεί σημαντικές οικονομικές απαιτήσεις, εγκαλώντας τη ΔΕΠΑ για καταχρηστική τιμολόγηση. Ήδη, η υπόθεση εκδικάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Εφετείο Αθηνών και αναμένεται η έκδοση της απόφασης. Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, θα επαναξιολογήσει την υπάρχουσα κατάσταση μέσα στον Ιανουάριο, για να αποφασιστεί από κοινού η τύχη της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ανάμεσα στα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι, είναι η πώληση της θυγατρικής «Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας», η οποία θεωρείται «φιλέτο» καθώς διαθέτει 500.000 πελάτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Αντίθετα, η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών της ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν συγκεντρώνει μεγάλη υποστήριξη, καθώς θα εξακολουθήσει να έχει βαρίδι τη δικαστική διαμάχη.

Στην όλη εξίσωση, σημαντικός παράγοντας θεωρείται η στάση της ΕΛ.ΠΕ., που αναζητά τρόπους απεμπλοκής. Για τη ΔΕΠΑ Εμπορίας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι κοινοπραξίες, ΕΛ.ΠΕ.-Edison, ΔEΗ-Motor Oil, η Mytilineos, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Κοπελούζου, η Shell και η MET Group.

 

ΛΑΡΚΟ: Οι νεότερες πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το Euro2day.gr αναφέρουν ότι η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για τη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της εταιρείας και την εξαγορά των μεταλλείων της πηγαίνει για τα τέλη του Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου. Χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα τηρηθούν οι ημερομηνίες αυτές, καθώς οι δύο διαγωνισμοί που «τρέχουν» ΤΑΙΠΕΔ και Ειδική Διαχείριση  μετατίθενται συνεχώς από πέρυσι την άνοιξη.

Η βασική αιτία που καθυστερεί τη συναίνεση με τους επενδυτές για τα κείμενα των συμβάσεων είναι οι επιβαρύνσεις που καλούνται να επωμιστούν οι τελευταίοι, τόσο για την εκτεταμένη περιβαλλοντική αναβάθμιση της μεταλλουργίας όσο και για το ενδεχόμενο να επωμιστούν πρόστιμα για περιβαλλοντικές παραβάσεις.

Και μπορεί η Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) να έχει συμφωνηθεί, περιλαμβάνοντας 5ετή ορίζοντα για την πραγματοποίηση των επενδύσεων που θα πρέπει να γίνουν από τον πλειοδότη επενδυτή, ώστε το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ να είναι συμβατό με τις αυστηρές περιβαλλοντικές απαιτήσεις, ωστόσο, υπάρχουν ακόμη κρίσιμες επιφυλάξεις που προβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, οι οποίες υποστηρίζεται ότι δεν έχουν απαντηθεί.

Ένα ακόμη εκκρεμές θέμα θεωρείται η τύχη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Εκ του νόμου προβλέπεται η απόλυση όλων με την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης, ωστόσο, το θέμα αυτό συνιστά «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση, γιατί εκλαμβάνεται ως υπολογίσιμο πολιτικό κόστος. Αναζητούνται, συνεπώς, τρόποι τακτοποίησης μέρους του προσωπικού που δεν θα απορροφηθεί από τον νέο ιδιοκτήτη, είτε στο δημόσιο είτε σε ΟΤΑ.

Στην κούρσα για τη ΛΑΡΚΟ παραμένουν τρεις, από τους αρχικά έξι, προτιμητέοι επενδυτές. Η Mytilineos, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-AD Holdings AG και η ιρλανδική Commodity & Mining Insight Ireland Ltd.

 

Υπόγεια Αποθήκη Καβάλας: Το ΤΑΙΠΕΔ διαμηνύει ότι αναμένει δύο ρυθμιστικές αποφάσεις από τη ΡΑΕ, προκειμένου να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα.

Πρόκειται για τον βαθμό κοινωνικοποίησης του έργου, δηλαδή, πώς θα επιμεριστεί το κόστος της επένδυσης (καταναλωτές, χρηματοδότηση, επενδυτές), καθώς και τον συναφή Κανονισμό Τιμολόγησης. Ωστόσο, ο Ρυθμιστής, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, παραμένει επιφυλακτικός για τη γνωμοδότησή του για δύο λόγους.

  1. Πρώτον, γιατί θέλει να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία που έχει ζητήσει από τον ΔΕΣΦΑ για την επιβάρυνση που συνεπάγονται για τον καταναλωτή τα συνοδά έργα που θεωρούνται απαραίτητα από τον Διαχειριστή για τη λειτουργία της επένδυσης.
  2. Δεύτερον, γιατί δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο για τα PCIs. Η έγκριση της λίστας που έχει σταλεί από την Κομισιόν στο Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα χρειαστεί προθεσμία ως τα τέλη Ιανουαρίου, χωρίς να αποκλείεται και η προβλεπόμενη δίμηνη παράταση, πράγμα που σημαίνει ότι θα τραβήξει ως τα τέλη Μαρτίου.

Στην περίπτωση που περάσει τελικά ως έχει η λίστα, σημαίνει ότι η επένδυση θα χρηματοδοτηθεί από κονδύλια του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF). Άρα, θα είναι μικρότερο, εκ των πραγμάτων, το ποσοστό που θα κληθούν να επιβαρυνθούν οι καταναλωτές μέσα από τις ταρίφες. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή απορριφθεί η λίστα με τα PCIs, τότε θα είναι πολύ υψηλό.

Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι κι αυτή η ιδιωτικοποίηση έχει αρκετό δρόμο μπροστά της, όταν το συγκεκριμένο έργο θα μπορούσε να έχει γίνει από τις αρχές της δεκαετίας του 2010, ώστε η χώρα να διαθέτει σήμερα ένα σημαντικό όπλο απέναντι στις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου. Στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ έχουν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον η κοινοπραξία ΔΕΣΦΑ-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και η Energean Oil & Gas.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v