Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Επιδότηση €42 σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος τον Ιανουάριο

Επεκτείνεται η επιδότηση σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, τόνισε ο υπουργός. Επιδοτούνται οι λογαριασμοί ρεύματος σε όλες τις κύριες κατοικίες. Η στήριξη για την εκτίναξη τιμών στο φυσικό αέριο. «Ok» στα μέτρα στήριξης από τις Βρυξέλλες.

Ενέργεια: Επιδότηση €42 σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος τον Ιανουάριο

Νέα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Τα μέτρα στήριξης για την αύξηση του ενεργειακού κόστους επεκτείνονται σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις, ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας.

Ο Κ. Σκρέκας ανακοίνωσε ότι ελήφθη και η σχετική έγκριση από την ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις σε οικιακά τιμολόγια, θα επιδοτηθούν όλες οι παροχές πρώτης κατοικίας, όπως δηλώνονται στο Ε1, ανεξαρτήτως εισοδήματος, εμβαδού κατοικίας ή παρόχους. Αφορά 4,2 εκατ. παροχές.

Η επιδότηση, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, θα είναι κλιμακωτή ώστε να στηριχθεί και ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας. Για τις πρώτες 150 Kw/h κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151 έως 300 Kw/h επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 ευρώ τη μεγαβατώρα. Άρα, η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα μέσο νοικοκυριό ανέρχεται σε 42 ευρώ.

Στα νοικοκυριά ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο επιδοτείται το 90% των αυξήσεων και η μέση μηνιαία ενίσχυση θα είναι 54 ευρώ.

Στο αέριο, επεκτείνεται η στήριξη σε όλη τη βιομηχανία και η επιδότηση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα τον Ιανουάριο.

Ο υπουργός προανήγγειλε μέση επιδότηση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ενώ ειδικά για τους πελάτες της ΔΕΠΑ, η εταιρεία χορηγεί επιπλέον έκπτωση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και θα ζητηθεί ανάλογη στήριξη και για τους υπόλοιπους παρόχους, όπως είπε.  

Τα συνολικά μέτρα μέτρα στήριξης όλων των νοικοκυριών και όλων των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων ανέρχονται στα 395 εκατ. ευρώ και αφορούν και την ηλεκτρική ενέργεια και το αέριο.

Τον Φεβρουάριο θα αξιολογήσουμε εκ νέου την κατάσταση και θα προσδιορίσουμε την ανάλογη επιδότηση, τόνισε ο κ. Σκρέκας.

Μητσοτάκης: Στήριξη 400 εκατ. στους λογαριασμούς ρεύματος τον Ιανουάριο

«Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά τώρα και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Και θα παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, «αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει ανά κατηγορία σε λίγο ο υπουργός Ενέργειας. Τόσο για την κρατική επιχορήγηση όσο και για τις εκπτώσεις της ΔΕΗ και τις χρεώσεις στο φυσικό αέριο από τη ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ένα γενναίο αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων. Που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον.

Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις, ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυλιστεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων.

Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών, οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, ν’ απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και λογικά. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και στη νέα χρονιά. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας».

** Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ στη στήλη "Συνοδευτικό Υλικό" 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v