Αντιμέτωποι με τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα βρεθούν σήμερα ο ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος, ο γιος και η σύζυγος καθώς και 10 συγκατηγορούμενοί τους για τη μεγάλη υπόθεση των ανακριβών οικονομικών στοιχείων που εμφάνιζε επί σειρά ετών η ελληνικών συμφερόντων πολυεθνική εταιρεία, προκειμένου να έχει καλή χρηματιστηριακή εικόνα.
Η δίκη για το αποκαλούμενο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο της Folli Follie που έλαβε και διεθνείς διαστάσεις αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα με τους δύο πρωταγωνιστές της υπόθεσης, τον πατέρα και τον υιό Κουτσολιούτσο, να βρίσκονται προσωρινά κρατούμενοι για την υπόθεση από τον Σεπτέμβριο του 2020 και με το ανώτατο όριο προφυλάκισής τους να λήγει τον προσεχή Μάρτιο.
Οπως θυμίζει το ΑΠΕ, οι κατηγορούμενοι, κυρίως στελέχη της εταιρείας, είναι αντιμέτωποι με σειρά κακουργημάτων που αφορούν τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, οι πράξεις της οποίας, σύμφωνα με όσα καταλογίζονται στην ογκώδη δικογραφία, προκάλεσαν ζημιά που υπολογίζεται κατ' εκτίμηση σε περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ.
Το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί για την υπόθεση αποδίδει, ανά περίπτωση, στους κατηγορούμενους τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφίας από κοινού και κατ' εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ, απάτης κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση τελεσθείσας κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ με ζημία άνω των 120.000 ευρώ, χειραγώγησης της αγοράς από κοινού, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση. Ο ιδρυτής του Ομίλου Δημήτρης Κουτσολιούτσος (φωτ.) θα δικαστεί και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφορίας κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα.
Η αντίστροφη μέτρηση για την αποδιδόμενη μεγάλη εξαπάτηση φυσικών και νομικών προσώπων ιδιωτικών και του Δημοσίου από την άλλοτε κραταιά εταιρεία στον χώρο των κοσμημάτων, ουσιαστικά άρχισε τους πρώτους μήνες του 2018, οπότε και δημοσιοποιήθηκε έκθεση του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου Quintessential Capital Management (QCM) στο οποίο αναφερόταν πως ενδέχεται κάποια οικονομικά στοιχεία της FF Group να μην είναι ακριβή. Οι αιτιάσεις του επίμαχου report της QCM αποτέλεσαν το έναυσμα για οικονομικούς ελέγχους στα πεπραγμένα του Ομίλου αλλά και τη δικαστική έρευνα που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2018. Αξίζει να σημειωθεί πως την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε το εν λόγω report, η κεφαλαιοποίηση της Folli Follie στο ελληνικό χρηματιστήριο ξεπερνούσε το 1 δισ. ευρώ.
Οι έλεγχοι αποκάλυψαν, σύμφωνα με τη δικογραφία, τη δράση μίας εγκληματικής οργάνωσης που εκκίνησε το 2006 με ηγετική μορφή της τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο και βασικό μοχλό της τις εταιρείες του Ομίλου στην Ασία. Οι κατηγορούμενοι, στελέχη του Ομίλου, δημιούργησαν μία ψεύτικη εικόνα ευημερούσας επιχείρησης με τεράστια ποσά σε ταμειακά διαθέσιμα μέσω πλαστών πιστοποιητικών και τραπεζικών δεδομένων, δημιουργώντας παράλληλα απατηλές καταγραφές πωλήσεων μέσω κυκλικών συναλλαγών κυρίως μεταξύ θυγατρικών του Ομίλου.
Με το εν λόγω τελευταίο τέχνασμα όσον αφορά τον κύκλο εργασιών του Ομίλου, οι κατηγορούμενοι επί σειρά ετών φέρονται να συντηρούσαν μία αψεγάδιαστη βιτρίνα, επιτυγχάνοντας να παρουσιάζουν στους επενδυτές ένα εξαιρετικά εύρωστο επιχειρηματικό σχήμα. Είναι ενδεικτικό πως από τα στοιχεία των ελέγχων που διενεργήθηκαν και περιλαμβάνονται στη δικογραφία, προέκυψε πως εμφανιζόμενα 296 εκατομμύρια ευρώ ως διαθέσιμα κεφάλαια στο ασιατικό σκέλος κατά το οικονομικό έτος 2017 ήταν τελικά μόνον 6 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, μέσω των ενοποιημένων ισολογισμών που εμφάνιζε ο Όμιλος και σε συνδυασμό με τον ψευδή κύκλο εργασιών του, πετύχαινε άνετη πρόσβαση σε υψηλές δανειοδοτήσεις.
Η θέση του βασικού κατηγορούμενου και ιδρυτή της εταιρείας Δημήτρη Κουτσολιούτσου απέναντι σε όσα του καταλογίζονται, είναι πως ο ίδιος και η οικογένειά του δεν έχουν αποκομίσει οποιοδήποτε παράνομο περιουσιακό όφελος και πως για την ανάπτυξη του Ομίλου έχει διαθέσει όλα τα προσωπικά του χρήματα.