Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βγαίνουν οι πρώτες συντάξεις από ιδιώτες δικηγόρους-λογιστές

Με στόχο την εκκαθάριση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων εντός 2022, υπό την πίεση των θεσμών, σχεδιάζεται αύξηση των πιστοποιημένων ιδιωτών, αλλά και διεύρυνση περιπτώσεων που θα αναλάβουν. Αναλυτικά ο σχεδιασμός.

Βγαίνουν οι πρώτες συντάξεις από ιδιώτες δικηγόρους-λογιστές

Τη διεύρυνση των περιπτώσεων με τις οποίες θα μπορούν να ασχοληθούν οι πιστοποιημένοι δικηγόροι και λογιστές αλλά και την αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων, σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ. Ήδη, τουλάχιστον 400 αιτήσεις συνταξιοδότησης έχουν κληθεί να διεκπεραιώσουν οι ιδιώτες νομικοί και λογιστές-οικονομολόγοι που έχουν ήδη πιστοποιηθεί κι έχουν «πιάσει δουλειά» στον Φορέα, με τις πρώτες οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης να αναμένονται ακόμη και έως το τέλος του μήνα.

Μάλιστα, και με δεδομένη την πίεση που υπάρχει για  εκκαθάριση του «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων έως το τέλος του έτους, στο υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζουν ρύθμιση ώστε να δοθεί η  δυνατότητα και σε νέους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν αιτήσεις συμμετοχής. Ήδη, την 1η Φεβρουαρίου ξεκινά ο 3ος γύρος πιστοποίησης και βάσει του σχεδιασμού, εντός του Φεβρουαρίου, θα ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων και νέων ενδιαφερόμενων.

Επίσης, αναμένεται να θεσμοθετηθεί -πιθανότατα στο σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ- το δικαίωμα των δικηγόρων και λογιστών που θα έχουν πιστοποιηθεί, να αναλαμβάνουν φακέλους που θα αφορούν και πιο δύσκολες υποθέσεις, όπως είναι οι περιπτώσεις της διαδοχικής ασφάλισης, αλλά και αιτήσεων για τη λήψη επικουρικής σύνταξης. Έτσι, εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ο όγκος δουλειάς για τους πιστοποιημένους επαγγελματίες που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα και θα δοθεί άλλη μια διέξοδος σε χιλιάδες ασφαλισμένους, ώστε να μπορέσουν να λάβουν με μεγαλύτερη ταχύτητα τη σύνταξή τους.

Υπενθυμίζεται πως, σε πρώτη φάση, οι πιστοποιημένοι μπορούν να αναλάβουν νέες συνταξιοδοτικές υποθέσεις του τ. ΙΚΑ, του τ. ΟΓΑ και του τ. ΟΑΕΕ, που αντιστοιχούν στο 75% του συνολικού αριθμού αιτήσεων κάθε μήνα.

Την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου ξεκινάει ο γ’ κύκλος επιμόρφωσης, στον οποίο θα συμπεριληφθούν πάλι 1.200 επαγγελματίες ιδιώτες, που θα εξεταστούν στις 10 Φεβρουαρίου μαζί με άλλους περίπου 2.000 δικηγόρους και λογιστές που είχαν αποτύχει  στις δύο πρώτες αντίστοιχες εξετάσεις, που διεξήχθησαν τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο ή που για κάποιο λόγο δεν συμμετείχαν τελικά στις εξετάσεις.  

Στόχος είναι να ενταχθούν στη διαδικασία όσοι περισσότεροι μπορούν, προκειμένου να επιτευχθεί σημαντική αποσυμπίεση στο σύστημα, κάτι που φάνηκε τους τελευταίους μήνες του 2021. Μόνο τον Νοέμβριο, εκδόθηκαν 25.208 συνταξιοδοτικές αποφάσεις, σημειώνοντας αύξηση 52% σε σχέση με το Νοέμβριο του 2020. Έτσι, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, και παρά την αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης (πλησιάζουν τις 200.000), οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 50.000 τους τελευταίους 12 μήνες και πλέον ανέρχονται σε 83.090.

Το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΦΚΑ προς τους πολίτες αποτελεί άλλωστε κι ένα από τα αγκάθια των συζητήσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών, με το υπουργείο Εργασίας να εκτιμά πάντως ότι ήδη η κατάσταση δείχνει σημάδια ομαλοποίησης και πλέον, κάθε μήνα θα εκδίδονται περισσότερες από  25.000 αιτήσεις, από τους υπαλλήλους και τους πιστοποιημένους ιδιώτες.  

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η προσπάθεια εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ, με την ενεργοποίηση της νέας δυνατότητας για ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τη λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, με την οποία καταργείται η υποχρέωση των ασφαλισμένων να επισκέπτονται 2 με 3 φορές τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή των αναγκαίων δικαιολογητικών. 

Τέλος, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ψηφιοποιηθεί πλήρως το σύνολο των αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις, ξεκινώντας με την ηλεκτρονική υποβολή αίτησης για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου για συνταξιούχους του δημόσιου τομέα καθώς και την ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος λόγω αναπηρίας.

Ήδη, το 2021 τέθηκαν σε εφαρμογή 17 νέες ψηφιακές υπηρεσίες:

  1. Απογραφή και χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας προστατευόμενων μελών
  2. Ψηφιακή αίτηση χορήγησης προκαταβολής σύνταξης
  3. Διαδικασίες Απογραφής, Μεταβολής και λήξης Ασφάλισης
  4. Αίτηση χορήγησης Προκαταβολής Σύνταξης
  5. Αυτόματη λήξη ασφάλισης μελών νομικών προσώπων
  6. Εγγραφή των νέων δικηγόρων
  7. Λογισμικό για την ταχύτερη απονομή διεθνών συντάξεων και παροχών
  8. Υποβολή αίτησης-δήλωσης εισφορών παράλληλα απασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών
  9. Υπηρεσία εξ αποστάσεως ραντεβού myEFKA live
  10. Ηλεκτρονικά ραντεβού για υποθέσεις του τ.ΕΤΕΑΕΠ
  11. Έλεγχος εγκυρότητας ασφαλιστικής ενημερότητας
  12. Πλατφόρμα για τα αναδρομικά κληρονόμων συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης
  13. Ειδική πλατφόρμα για άμεση και προσωποποιημένη πληροφόρηση των συνταξιούχων σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους
  14. Ολοκλήρωση καταχώρησης των ασφαλιστικών εισφορών από μονομερείς δηλώσεις στο ΟΠΣ του e-ΕΦΚΑ
  15. Ένταξη στο support.gov.gr για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών
  16. Ψηφιακό επίδομα μητρότητας
  17. Ηλεκτρονική υπηρεσία για έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v