Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι αερομεταφορείς κάνουν lobing για χαλάρωση περιορισμών στα ταξίδια

Την άρση των περιορισμών στα ταξίδια που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή οικονομία ζητούν το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης και η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών. Τι αλλάζει στα ταξίδια εντός Ε.Ε.

Οι αερομεταφορείς κάνουν lobing για χαλάρωση περιορισμών στα ταξίδια

Την αναποτελεσματικότητα των πρόσφατων ταξιδιωτικών περιορισμών που υιοθετήθηκαν από αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την ανάσχεση της εξάπλωσης της παραλλαγής «Ομικρον» αναδεικνύουν το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) και η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), καλώντας τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να άρουν όλους τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για όσους ταξιδιώτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους ή έχουν αναρρώσει και έχουν στη διάθεσή τους έγκυρο Πιστοποιητικό Covid, όπως προτείνει το νέο καθεστώς για τα ταξίδια εντός της Ε.Ε. που τέθηκε χθες σε ισχύ.

Το νέο καθεστώς βασίζεται στην κατάσταση της υγείας των ταξιδιωτών και όχι στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας ή της περιοχής προέλευσής τους.

Η νέα έρευνα, που εκπονήθηκε από την Oxera και την Edge Health, αποκαλύπτει ότι τα τεστ για τη διάγνωση της νόσου Covid-19 πριν από την αναχώρηση είναι αναποτελεσματικό για την αναχαίτιση ή ακόμη και τον περιορισμό της εξάπλωσης της παραλλαγής «Ομικρον».

Σύμφωνα, μάλιστα, με την έρευνα, οι περιορισμοί που επέβαλαν η Ιταλία και η Φινλανδία, στις 16 Δεκεμβρίου και στις 28 Δεκεμβρίου 2021 αντίστοιχα, σε όλους τους εισερχόμενους ταξιδιώτες δεν έκανε καμία διακριτή διαφορά στη μετάδοση των κρουσμάτων στις χώρες αυτές. Αντίθετα, ο αντίκτυπος αυτών των περιορισμών έπληξε όχι μόνο για τους τομείς των ταξιδιών και του τουρισμού, αλλά ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία.

Τα ευρήματα της έρευνας

Όπως αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, στην έρευνα, με αφορμή το παράδειγμα των περιορισμών που επέβαλαν Ιταλία και Φινλανδία για την αναχαίτιση της παραλλαγής «Ομικρον», οι μεταλλάξεις κυκλοφορούν πολύ νωρίτερα από τη στιγμή κατά την οποία εντοπίζονται, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όσο και το ECDC θεωρούν γενικά ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί είναι αναποτελεσματικοί.

Μάλιστα, με βάση την έρευνα, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει σε άρση των περιορισμών πολύ νωρίτερα ή να είχαν αποφύγει εντελώς την επιβολή τους εξ αρχής, αποφεύγοντας την οικονομική ζημιά από τη στιγμή που δεν υπήρξε κάποιο όφελος για τη δημόσια υγεία.

Στην κατεύθυνση αυτή, το ACI Europe και η ΙΑΤΑ προτρέπουν τις χώρες που εξακολουθούν να αποκλίνουν από το κοινό πλαίσιο της Ε.Ε. να ευθυγραμμιστούν με αυτό, αποσύροντας τους περιττούς και επιζήμιους περιορισμούς.

Επιπλέον, όπως υπογραμμίζουν, δεν υπάρχουν επιτακτικοί λόγοι για τους οποίους οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες και όσοι έχουν αναρρώσει θα πρέπει να υπόκεινται σε διαφορετικό καθεστώς, είτε ταξιδεύουν εντός της Ε.Ε./ΕΟΧ, είτε προέρχονται από άλλες χώρες.

«Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν σημαντικό αντίκτυπο όχι στη δημόσια υγεία, αλλά στην οικονομική σταθερότητα. Εν ολίγοις, προκαλούν περισσότερο κακό παρά καλό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο γενικός διευθυντής του ACI Europe, Olivier Jankovec.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της ΙΑΤΑ, Conrad Clifford, τονίζει ότι «η διατήρηση των τεστ για τους εμβολιασμένους ταξιδιώτες φαίνεται εντελώς αναποτελεσματική από υγειονομικής άποψης, ενώ, παράλληλα, βλάπτει την εμπιστοσύνη των επιβατών και τις εθνικές οικονομίες».

Από χθες, πάντως, τέθηκαν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες για τα ψηφιακά πιστοποιητικά εμβολιασμού της Ε.Ε., που χρησιμοποιούνται για ταξίδια εντός της Ενωσης, σύμφωνα με τους οποίους η ισχύς τους θα έχει διάρκεια 270 ημερών (9μήνες) από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού κατά της νόσου Covid-19.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v