ΕΤΑΔ: Ξεπερνά τις πληγές της πανδημίας στα έσοδα

Ανάκαμψη εσόδων πέρυσι και φέτος καταγράφει η ΕΤΑΔ. Τρέχει ο διαγωνισμός για εξεύρεση συμβούλου καταγραφής και αξιοποίησης της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Οι εκκρεμότητες της Αττικός Ήλιος και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

ΕΤΑΔ: Ξεπερνά τις πληγές της πανδημίας στα έσοδα

Restart το 2021 όσον αφορά την απόδοση της δημόσιας περιουσίας που διαχειρίζεται, κατέγραψε, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΤΑΔ, με «κορωνίδα» το χιονοδρομικό του Παρνασσού αλλά και την Πλαζ Βουλιαγμένης. Προς το παρόν, ωστόσο, το οικονομικό αποτύπωμα της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου και θυγατρικής του Υπερταμείου απεικονίζεται στον ισολογισμό του 2020, ο οποίος ευλόγως επλήγη από την πανδημία και δημοσιεύτηκε μόλις τον Μάρτιο του 2022.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 36,9 εκατομμύρια έναντι 50,9 εκατ. ευρώ το 2019, μειωμένος κατά 27,5%. Τα λειτουργικά αποτελέσματα EBITDA εμφανίστηκαν ζημιογόνα (26,1 εκατ. ευρώ) έναντι κερδών 70,5 εκατ. ευρώ το 2019. Η μεταβολή αυτή προήλθε κυρίως από τη μείωση αποτελεσμάτων αναπροσαρμογής επενδύσεων σε ακίνητα από 72,7 εκατ. σε (26,1 εκατ.) το 2020.

Το καθαρό αποτέλεσμα για το 2020 υπήρξε ζημιογόνο κατά 23,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 71,1 εκατ. ευρώ το 2019. Σημειώνεται πως τα κύρια έσοδα της εταιρείας προέρχονται από τουριστικά ακίνητα, ενώ το ποσοστό των εσόδων της εταιρείας από μισθώσεις προέρχεται σχεδόν κατά 82% από εταιρείες οι δραστηριότητες των οποίων επλήγησαν από την πανδημία.

Σημειώνεται πως η εταιρεία προχωρά στη σταδιακή αξιοποίηση τουριστικών ακινήτων και πρώην ΞΕΝΙΑ, τρέχοντας μάλιστα δύο νέους διαγωνισμούς αυτή την περίοδο (ΞΕΝΙΑ Καλεντζίου και Κοζάνης), ενώ έχει «υποσχεθεί» και στους θεσμούς την αποτελεσματικότερη διαχείριση των περίπου 80.000 ακινήτων του Δημοσίου που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της

Πολλά εξ αυτών θεωρούνται καταπατημένα και μη νομιμοποιημένα, ώστε να αποκτήσουν εύλογη αξία ως assets, ωστόσο, η μητρική ΕΕΣΥΠ έχει προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για την ανάδειξη εξειδικευμένου συμβούλου, προκειμένου να καταγραφεί και να αξιολογηθεί η εν λόγω περιουσία. Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, η εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει προθεσμία έως τις 4 Απριλίου 2022. Σημειώνεται επίσης ότι η εταιρεία απέκτησε μόλις πρόσφατα νέο διοικητικό συμβούλιο.

Ανοιχτό επίσης παραμένει το οικονομικό κλείσιμο για τη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στον εφοπλιστή Γ. Προκοπίου καθώς η υπόθεση κρίνεται στο ΣτΕ μετά από προσφυγή του Δήμου Χαϊδαρίου, αλλά και η υπόθεση της Αττικός Ήλιος. Υπενθυμίζεται πως αφορά σε απαίτηση της εταιρείας συμφερόντων Μαντωνανάκη ποσού που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ από την ΕΤΑΔ για το Grand Resort Λαγονήσι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v