Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους top ευρωπαϊκούς προορισμούς η Ελλάδα

Την προτίμησή τους στη χώρα μας δείχνουν Ιταλοί, Ολλανδοί και Αυστραλοί, σύμφωνα με τα ευρήματα της τελευταίας μελέτης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων. Πώς άλλαξε τις συνήθειες στις κρατήσεις η πανδημία Covid-19.

Στους top ευρωπαϊκούς προορισμούς η Ελλάδα

Στη λίστα με τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς των ταξιδιωτών ανά τον κόσμο βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων (ETC). Οι μεσογειακοί προορισμοί συγκεντρώνουν τις προτιμήσεις όχι μόνο των Ευρωπαίων, αλλά και των Αμερικάνων και των Αυστραλών τουριστών, με αιχμή, εκτός από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία.

Μάλιστα, η χώρα μας φαίνεται ότι έχει την τιμητική της στις προτιμήσεις κυρίως των Ιταλών, των Ολλανδών και των Αυστραλών.

Συνολικά, με βάση τη μελέτη, το 94% των ερωτηθέντων διατηρεί μια θετική αντίληψη για την Ευρώπη ως προορισμό παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία που φαίνεται ότι δεν επηρεάζει αρνητικά την εικόνα για τη Γηραιά Ηπειρο. Βέβαια, φαίνεται ότι οι τουρίστες εμφανίζονται πιο σκεπτικοί απέναντι στα ταξίδια με προορισμό κάποια από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Πάντως, η πιθανότητα όσοι συμμετείχαν στην έρευνα να κάνουν κράτηση για διακοπές σε κάποιον ευρωπαϊκό προορισμό είναι πολύ υψηλή, καθώς το 80% των ερωτηθέντων είτε είναι πιθανό, είτε εξαιρετικά πιθανό να το κάνει. Και μπορεί να μην περιμένουν αυστηρά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, ωστόσο οι τουρίστες θα ήθελαν να διατηρούνται βελτιωμένα πρότυπα υγιεινής, όπως απολυμαντικά χεριών για τους επισκέπτες, και να προσφέρονται ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης.

Αλλωστε, όπως αποτυπώνεται και στη σχετική μελέτη, η νόσος COVID-19 έχει επηρεάσει σημαντικά συμπεριφορά των καταναλωτών εν γένει, κάνοντας τους ταξιδιώτες πιο προσεκτικούς. Στο πλαίσιο αυτό, το «παράθυρο» για τον προγραμματισμό διακοπών (από την ώρα της κράτησης μέχρι την πραγματοποίηση του ταξιδιού) έχει μικρύνει και οι ταξιδιώτες είναι πιο προσεκτικοί σχετικά τόσο με την οργάνωση του ίδιου του ταξιδιού, όσο και με την τήρηση των κανόνων για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Επιπλέον, οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι είναι πλέον πιο πρόθυμοι να αποκτήσουν ταξιδιωτική ασφάλιση για τον περιορισμό πιθανών οικονομικών απωλειών και να επισκεφθούν κοντινούς προορισμούς, ώστε να είναι πιο εύκολη η επιστροφή στη χώρα προέλευσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, όσοι ταξίδεψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν γενικά ικανοποιημένοι με τις εμπειρίες που έζησαν στους προορισμούς που επισκέφτηκαν. Οι όποιες δυσκολίες εντοπίστηκαν κυρίως κατά την άφιξη στον προορισμό, ειδικά για όσους ταξίδεψαν με αεροπλάνο.

Συγκεκριμένα, οι ταξιδιώτες διαπίστωσαν ότι οι προϋποθέσεις για είσοδο σε κάποια χώρα, όπως το αρνητικό τεστ αντιγόνου ή PCR, ήταν απαιτητικές και επίσης δυσαρεστήθηκαν από τον αυξημένο χρόνο αναμονής στα αεροδρόμια. Από τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι ταξιδιώτες θα ήθελαν να συνεχίσουν να υφίστανται ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης και ενισχυμένα μέτρα υγιεινής.

Η μελέτη βασίστηκε σε συνεντεύξεις ταξιδιωτών από ευρωπαϊκές αγορές (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο), αλλά και αγορές μεγάλων αποστάσεων (Αυστραλία και ΗΠΑ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v