Λίντνερ (Γερμανία): Θετικό σήμα για Ελλάδα η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι τα οικονομικά στοιχεία της χώρας είναι ισχυρά. Μηνύματα από τον Χρήστο Σταϊκούρα για ευρωπαϊκές λύσεις απέναντι στην κρίση και για… Τουρκία.

Λίντνερ (Γερμανία): Θετικό σήμα για Ελλάδα η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία

Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κριστιάν Λίντνερ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Χρήστο Σταϊκούρα. Υπογράμμισε ότι τα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας είναι ισχυρά, αποδίδοντας τα εύσημα στο οικονομικό επιτελείο και για τον προϋπολογισμό.

Τα δημόσια οικονομικά της χώρας επιστρέφουν στην ομαλότητα, ωστόσο θα πρέπει να συνεχιστεί η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, σημείωσε. Τόνισε δε ότι αποτελεί θετικό σινιάλο για τη χώρα η λήξη της ενισχυμένης εποπτείας εντός της εβδομάδας για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι ο πληθωρισμός δεν είναι στατιστική, τον καταλαβαίνει ο κόσμος όταν ανοίγει το ψυγείο του. Επεσήμανε πως πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους, χωρίς όμως να κάνουμε πολύ επεκτατική πολιτική. Σε αυτό το πλαίσιο καλωσόρισε τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης για απόδοση στην κοινωνία των έξτρα εσόδων που προκύπτουν για τον προϋπολογισμό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι η συνάντηση έγινε «σε μια κρίσιμη περίοδο για τον κόσμο, την Ευρώπη και την Ελλάδα. Περίοδο που χαρακτηρίζεται από διαδοχικές κρίσεις, με τελευταία αυτή που προέκυψε από την απολύτως καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Κρίσεις που διαμορφώνουν περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας, με ισχυρές αναταράξεις και μεγάλες προκλήσεις». Όπως είπε, σε αυτό το περιβάλλον η ελληνική οικονομία άντεξε, προσαρμόστηκε, ανέκαμψε, ενδυναμώθηκε, αναβαθμίστηκε».

«Στην παρούσα -ευρύτατα δυσχερή- συγκυρία, επιδιώκουμε την ευστάθεια των δημόσιων οικονομικών, παράλληλα ενισχύοντας, με υπευθυνότητα και ρεαλισμό, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και αξιοποιώντας τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια και εργαλεία», σημείωσε ο Χρ. Σταϊκούρας. «Έτσι, το 2021, παρά το μεγάλο πακέτο μέτρων που λάβαμε για τη στήριξη των πολιτών, το πρωτογενές έλλειμμα της χώρας διαμορφώθηκε πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις και το δημόσιο χρέος υποχώρησε σημαντικά, καταγράφοντας μια από τις μεγαλύτερες ετήσιες μειώσεις δημόσιου χρέους στην ιστορία της ευρωζώνης».

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε έμφαση στο ότι αναμένεται η η άμεση έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς της Ενισχυμένης Εποπτείας, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί μεθαύριο, στο προσεχές Eurogroup και μίλησε για «ένα μεγάλο εθνικό στόχο».

Στην τοποθέτησή του ο Χρήστος Σταϊκούρας επεσήμανε ότι «η νέα κρίση πλήττει αλλά δεν εκτρέπει την οικονομία μας από τους στόχους που έχουμε θέσει. Είναι όμως γεγονός ότι το κόστος για την αντιμετώπισή της είναι ιδιαίτερα υψηλό και κανένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος δεν μπορεί μόνο του να το καλύψει. Εμείς, ως Ελληνική Κυβέρνηση, συμβάλλουμε ενεργά στην αναζήτηση βέλτιστων λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επιστρέφουμε, ταυτόχρονα, στους πολίτες, κυρίως στα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, το κοινωνικό μέρισμα από την καλή εκτέλεση του κρατικού Προϋπολογισμού, διατηρώντας την απαραίτητη δημοσιονομική ισορροπία και τη δυναμική μείωσης του δημόσιου χρέους».

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στην προκλητική στάση της Τουρκίας. «Είναι ανάγκη για κοινή, ευρωπαϊκή αντιμετώπιση των τάσεων αναθεωρητισμού. Σημειώνω την απαράδεκτη, αυθαίρετη και προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, που αποτελεί αρνητικό παράγοντα για την εμπέδωση της ειρήνης, της σταθερότητας και της οικονομικής ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή. Η Ενωμένη Ευρώπη οφείλει να θυμάται ότι η Ελλάδα πάντα φύλαγε τις Θερμοπύλες της Ελλάδας και της Ευρώπης, και θα είναι έγκαιρα συνεπής στο ραντεβού της με την ιστορία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v